Habony Árpád Ibizán, a Heart Klub nevű szórakozóhelyen

Habony Árpád ellen döntött az Alkotmánybíróság

A taláros testület szerint jogszerűen jelent meg az ibizai felvétel a 444-en a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadójáról, a V4 hírügynökség tulajdonosáról. Az Alkotmánybíróság a volt koronaőrből lett médiaguru mellett egy börtönőr kérelmével is foglalkozott.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Egy börtönőr mellett Habony Árpád, az egykori koronaőrből lett nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó, a V4 News Agency nevű hírügynökség tulajdonosának kérelmét is elutasította az Alkotmánybíróság, vette észre a hvg.hu.

Ez alapján jogszerűen jelent meg a 444.hu oldalon 2015-ben felvétel az ibizai Heart nevű szórakozóhelyen történő, nagy sajtóvisszhangot kapott mulatozásáról.

Többek között az alábbi animgifről van szó.

Habony Árpád az ibizai Heartben forrás: 444 / Heart Klub videó
Habony Árpád az ibizai Heartben. forrás: 444 / Heart Klub videó

(A mulatozás néhány pillanatát a Heart Klub videója is tartalmazza, ami a YouTube-on máig fellelhető: az alábbi videóban Habony 0:31-nél és 1:29-nél villan be egy rövid időre.)

 

A sok hivatalos rendezvényen résztvevő, diplomataútlevéllel rendelkező médiaguru azzal érvelt az Alkotmánybírósághoz eljuttatott panaszában, hogy „soha nem jelent meg a nyilvánosság előtt, nem vállalt közszereplést. Személyét csupán a sajtó kapta fel”, és szerinte ez nem lehet ok személyiségi jogának korlátozására, a mulatóhelyen pedig magánemberként járt.

Habony hivatalos cím nélkül is közszereplő

Az Alkotmánybíróság azonban a 444-nek korábban igazat adó bíróságokkal, köztük a Kúriával értett egyet, mivel azokat is közszereplőnek lehet tekinteni, akik hivatalos cím nélkül „hatással vannak politikai döntésekre és az államélet alakulására, vagy a médiában betöltött tulajdonosi szerepükön keresztül a közvéleményre. Az indítványozó kivételes közszereplői státusának igazolása vagy cáfolata pedig a közügyek szabad megvitatásának része.”

Továbbá „mivel jelen esetben épp a magánélet (az érintett vagyoni helyzete, életvitele) volt a demokratikus vita tárgya, … helyesen értelmezte a bíróság, hogy ennek az információnak a széles közvéleménnyel való megosztása nem jelenti az indítványozó emberi méltóságának vagy magánélethez való jogának a megsértését”. Az Ab szerint a közhatalommal nem rendelkező, de a politikai életre hatással bíró személyek magánélete sem zárható ki teljes mértékben a közérdeklődésből, különösen, ha ez a nyilvánosság előtt zajlik.

Nagy volt az egyetértés

A határozat, ami elérhető az AB honlapján, egyébként nagy támogatást kapott az Alkotmánybíróság tagjai között: egyedül Szívós Mária alkotmánybíró nem értett vele egyet, aki szerint Habony „nem tölt be semmilyen státust és nem visel közhivatalt, valamint nem vesz részt a közéletben, és nem jelenik meg a nyilvánosság előtt, így sem a közélethez, sem a közhatalom gyakorlásához nem köthető”, és „önmagában a közhatalom gyakorlásában való informális közreműködés vagy tanácsadás” nem tesz valakit közszereplővé.

Ami a másik ember, a börtönőr esetét illeti, ő azt kifogásolta, hogy látható volt az arca a tévében, holott nem közszereplő.

Az Alkotmánybíróság szerint azonban hivatalos szereplésekor engedélye nélkül is meg lehet mutatni egy börtönőr arcát a tévében.

Erről a hvg.hu külön cikket is írt.

Szóljon hozzá!