Netflix Caspar Camille, Unsplash

Kiderült, hajlandók-e fizetni a magyarok a Netflix, az HBO GO és a többi fizetős online videószolgáltatásért

Az IDEA Intézet készített erről kutatást.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Az IDEA Intézet ma a 24.hu-n publikálta először, majd a Media1-nek is eljuttatta friss felmérésének eredményeit, melyből kiderül, hogy

a magyarok negyede rendelkezik valamilyen streaming előfizetéssel, vagyis fizet elő olyan szolgáltatásokra mint a Netflix vagy az HBO GO.

Hetente többször, leginkább tévén

A felmérés szerint azok, akik hajlandóak fizetni, ki is használják az előfizetésüket, hiszen

39 százalékuk hetente több alkalommal, 20 százalékuk pedig minden nap néz filmet vagy sorozatot az internetes videós szolgáltatások segítségével.

Az IDEA felmérés szerint a legnagyobb arányban a fővárosiaknak van Netflix, HBO GO vagy más típusú előfizetése: esetükben ez a mutató 39 százalék lett.

A válaszadók többsége azonban csak egyetlen szolgáltatónál rendelkezik streaming-előfizetéssel.

A fizetős streaming-szolgáltatás leginkább a 18-39 év közöttiek körében népszerű: az e korosztályba tartozók harmadára érvényes az, hogy fizet valamely szolgáltatásért.

A válaszadók 37 százaléka a videós szolgáltatásokat televízión keresztül nézi, a második legnépszerűbb eszköz a laptop (26 százalék).

A többség nem változtatott a moziba járási szokásain

Az SVOD-előfizetők 76 százaléka azt válaszolta, hogy a streamingre történő előfizetés hatására nem változtatott a moziba járási szokásain, vagyis azon, hogy milyen gyakran vásárol mozijegyet.

A válaszadók negyede azonban ritkábban jár moziba, amióta van SVOD-előfizetése, a magyarázat szerint leginkább azért, mert olcsóbb megnézni így egy filmet, mint mozijegyet vásárolni, de emellett fontos szempont az is, hogy a filmek közül így könnyű kiválasztani az érdeklődésnek megfelelőt. Emellett sokan kényelmesebbnek tartják az otthoni filmnézést.

HBO GO – az hbogo.hu nyitólapjának részlete 2019. szeptember 30-án
HBO GO – az hbogo.hu nyitólapjának részlete

A kutatás szerint a válaszadók 62 százaléka nem, illetve csak ritkán jár moziba. A 18-39 év közöttiek többsége havonta legalább egy filmet moziban néz meg.

Így készült a kutatás

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. november 29 – december 3. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2 ezer fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Hirtelen sokan lemondták a Disney+ előfizetést

Bár a Disney+ a nyitása egyértelműen hatalmas siker volt, azonban most az derült ki, hogy az előfizetők tekintélyes része csak a Star Wars élőszereplős sorozata, a The Mandalorian miatt csatlakozott, írja a Comicbook alapján a thegeek.hu. A hír szerint tömérdek Disney+ előfizető gondolta úgy, hogy a The Mandalorian nélkül nincs is értelme fizetni a szolgáltatásért, és ők az utolsó rész után úgy döntöttek: lemondják a szolgáltatást. Sőt ebből egyfajta „lemondós mém” alakult, miután tömegesen kezdték írogatni emberek a Twitteren, hogy nincs mese: itt hagyják az egész csatornát, mert… „This is the way!” (és Baby Yoda nélkül sem élet az élet).

A Disney Plus bevezetésének időpontjai az egyes régiókban
A Disney Plus bevezetésének időpontjai az egyes régiókban

A „lemondási hullám” ellenére a Disney Plust azért nem kell félteni: decemberben 24 millió előfizetővel büszkélkedhetett a szolgáltatás, így még a vicces The Mandalorian rajongók elvesztését is ki fogják bírni. Ráadásul az oldal szerint már februárban várható a Star Wars: The Clone Wars sorozat hetedik évada, így minden bizonnyal a mostani távozók vagy visszatérnek, vagy helyettük újak érkeznek, és persze a közelgő Marvel szériák is hozhatnak majd bőven előfizetőket.

Borító: Netflix. Fotó: Caspar Camille, Unsplash

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. részlet a Guardian riportjából

Belebukott a máltai rendőrfőnök az újságíró-gyilkosságba

Távozik a máltai rendőrfőnök, akit a civil társadalom és a család azzal vádolt, hogy akadályozta a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró ellen 2017-ben elkövetett gyilkosság felderítését, valamint még az újságíró halála előtt nem tett meg mindent Galizia védelmében.

Netflix logó

A Netflix saját tartalmakkal erősít

A következő nyolc évben 26,3 milliárd dollárt (8000 milliárd forintot) fordít tartalomfejlesztésre, főként saját tartalom előállítására a streamingszolgáltató egy friss iparági elemzés szerint. A cég eközben a héten megnyitotta negyedik európai irodáját.

adótorony

Magyarországon is téma a 3G mobilhálózatok lekapcsolása

Bár ez nem megy majd egyik napról a másikra, és nem lesz könnyű menet, a mobilszolgáltatók a hírközlési hatósággal is egyeztetnek erről annak érdekében, hogy a régebbi mobilhálózati technológiából felszabaduló frekvenciákat jobban hasznosíthassák.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!