fbpx
Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. részlet a Guardian riportjából

Máltai újságíró-gyilkosság: lemondott a máltai miniszterelnök kabinetfőnöke

Keith Schembri, Joseph Muscat máltai miniszterelnök kabinetfőnöke Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolásával összefüggésben nyújtotta be a lemondását.

Keith Schembri lemondását kedden maga Joseph Muscat máltai kormányfő jelentette be Málta fővárosában, Vallettában – írja a Malta Today. Hírügynökségi források felidézték: Keith Schembri 2013 óta látta el Muscat kabinetfőnöki teendőit.

Jospeh Muscat miniszterelnök azt mondta, ő maga nem tervezi a lemondását:

„Jelenleg az a szerepem, hogy biztosítsam az ország stabil vezetését ezekben a viharos időkben.”

A lemondásra azután került sor, hogy az európai uniós szigetország rendőrsége Keith Schembrit ki fogja hallgatni, ugyanis pénzügyi szálak fűzték a gyilkossággal kapcsolatban múlt héten elfogott Yorgen Fenech máltai üzletemberhez. Fenechre egy összekötő tett terhelő vallomást, hogy ezért enyhítsék a saját büntetését. Ő egyébként elnöki kegyelmet kapott.

Muscat miniszterelnök ma azt mondta:

„Ami most zajlik, és ami a múlt héten történt, egy művelet része, amely remélhetőleg megoldja Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának rejtélyét”. A miniszterelnök ezután arról beszélt, hogy mondhat bárki bármit, nincs büntetlenség Máltán.

A felrobbantott újságírónő a máltai miniszterelnökről is közölt kínos információkat

Daphne Caruana Galizia 53 éves oknyomozó újságírónőt 2017. október 16-án robbantották fel autójában. A merénylet Európa-szerte nagy visszhangot váltott ki. Az újságírónő gyakran írt oknyomozó cikkeket a befolyásos máltai körökben zajló korrupcióról, pénzmosásról és nepotizmusról. Galizia cikkeiben a máltai kormány, illetve Muscat miniszterelnök és családja is érintett volt.

A múlt héten elfogott Yorgen Fenech igazgatója és társtulajdonosa egy olyan cégcsoportnak, mely jelentős energiaipari beruházásokra kapott megrendelést 2013-ban a máltai államtól egy gázerőmű építése céljából.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírót 2017 februárjában, mindössze nyolc hónappal azelőtt, hogy autójában felrobbantották, egy olyan dubaji cégről (17 Black) írt, melyet a Panama-papírok alapján máltai politikusokkal hozott összefüggésbe. Később a Reuters hírügynökség derített rá fényt, hogy Fenech volt a vállalkozás tulajdonosa.

Egy 2015 decemberében kelt elektronikus üzenet szerint, amelyre a máltai pénzügyi felügyeleti szervek találtak rá, a 17 Black titkos panamai cégeknek tartozott meg nem nevezett szolgáltatásokért cserébe. A szóban forgó panamai vállalatok Konrad Mizzi máltai energiaügyi miniszter és Schembri tulajdonában álltak. Az e-mailben a cégek egy éven belül kétmillió dollárt, azaz mintegy 600 millió forintot követeltek a 17 Blacktől. Az üzenetben azonban nem utaltak a gázerőműre, és arra sincs bizonyíték, hogy megtörtént-e a kifizetés.

Schembri és Mizzi azt állította: nem tudtak róla, hogy Feneché a 17 Black, és a gázerőművel kapcsolatos esetleges kifizetésekről sem rendelkeztek információval. Fenech is tagadta, hogy le akart volna fizetni bárkit a megrendelésért cserébe.

Frissítés (11.27)

Schembriből időközben máris gyanúsított lett. Lemondott Mizzi is.

(MTI/APA/AFP/Reuters/Malta Today nyomán)

Borító: Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő a The Guardian egy korábbi riportjában

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások