Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. részlet a Guardian riportjából

Máltai újságíró-gyilkosság: lemondott a máltai miniszterelnök kabinetfőnöke

Keith Schembri, Joseph Muscat máltai miniszterelnök kabinetfőnöke Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolásával összefüggésben nyújtotta be a lemondását.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Keith Schembri lemondását kedden maga Joseph Muscat máltai kormányfő jelentette be Málta fővárosában, Vallettában – írja a Malta Today. Hírügynökségi források felidézték: Keith Schembri 2013 óta látta el Muscat kabinetfőnöki teendőit.

Jospeh Muscat miniszterelnök azt mondta, ő maga nem tervezi a lemondását:

„Jelenleg az a szerepem, hogy biztosítsam az ország stabil vezetését ezekben a viharos időkben.”

A lemondásra azután került sor, hogy az európai uniós szigetország rendőrsége Keith Schembrit ki fogja hallgatni, ugyanis pénzügyi szálak fűzték a gyilkossággal kapcsolatban múlt héten elfogott Yorgen Fenech máltai üzletemberhez. Fenechre egy összekötő tett terhelő vallomást, hogy ezért enyhítsék a saját büntetését. Ő egyébként elnöki kegyelmet kapott.

Muscat miniszterelnök ma azt mondta:

„Ami most zajlik, és ami a múlt héten történt, egy művelet része, amely remélhetőleg megoldja Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának rejtélyét”. A miniszterelnök ezután arról beszélt, hogy mondhat bárki bármit, nincs büntetlenség Máltán.

A felrobbantott újságírónő a máltai miniszterelnökről is közölt kínos információkat

Daphne Caruana Galizia 53 éves oknyomozó újságírónőt 2017. október 16-án robbantották fel autójában. A merénylet Európa-szerte nagy visszhangot váltott ki. Az újságírónő gyakran írt oknyomozó cikkeket a befolyásos máltai körökben zajló korrupcióról, pénzmosásról és nepotizmusról. Galizia cikkeiben a máltai kormány, illetve Muscat miniszterelnök és családja is érintett volt.

A múlt héten elfogott Yorgen Fenech igazgatója és társtulajdonosa egy olyan cégcsoportnak, mely jelentős energiaipari beruházásokra kapott megrendelést 2013-ban a máltai államtól egy gázerőmű építése céljából.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírót 2017 februárjában, mindössze nyolc hónappal azelőtt, hogy autójában felrobbantották, egy olyan dubaji cégről (17 Black) írt, melyet a Panama-papírok alapján máltai politikusokkal hozott összefüggésbe. Később a Reuters hírügynökség derített rá fényt, hogy Fenech volt a vállalkozás tulajdonosa.

Egy 2015 decemberében kelt elektronikus üzenet szerint, amelyre a máltai pénzügyi felügyeleti szervek találtak rá, a 17 Black titkos panamai cégeknek tartozott meg nem nevezett szolgáltatásokért cserébe. A szóban forgó panamai vállalatok Konrad Mizzi máltai energiaügyi miniszter és Schembri tulajdonában álltak. Az e-mailben a cégek egy éven belül kétmillió dollárt, azaz mintegy 600 millió forintot követeltek a 17 Blacktől. Az üzenetben azonban nem utaltak a gázerőműre, és arra sincs bizonyíték, hogy megtörtént-e a kifizetés.

Schembri és Mizzi azt állította: nem tudtak róla, hogy Feneché a 17 Black, és a gázerőművel kapcsolatos esetleges kifizetésekről sem rendelkeztek információval. Fenech is tagadta, hogy le akart volna fizetni bárkit a megrendelésért cserébe.

Frissítés (11.27)

Schembriből időközben máris gyanúsított lett. Lemondott Mizzi is.

(MTI/APA/AFP/Reuters/Malta Today nyomán)

Borító: Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő a The Guardian egy korábbi riportjában

Szóljon hozzá!