fbpx
rádió, mikrofon, stúdió

Orosz nyelvű rádió indul Budapesten Dunayskaya Volna néven

Az új rádió már vasárnap startol és az interneten lesz hallható. A magyar neve Dunai Hullám lesz, már elérhető az Android-applikációjuk, és a kedvcsináló bemutatkozó videójuk.

December elsején új, orosz nyelvű online zenei rádió indul, Dunayskaya Volna, magyarul: Dunai Hullám néven. Az új rádió 1990-től napjainkig játssza majd a legnépszerűbb slágereket Magyarországról és az egykori Szovjetunió utódállamaiból.

A rádió két alapítója Igor Kaplan és Thuróczy Richard, akiknek nem csupán az a célja, hogy összekapcsolják a Magyarországon élő oroszul beszélő embereket, hanem a nagyon kevés beszéd révén akár a nyelvet nem értők számára is új, dallamos és izgalmas popzenei műsorfolyamot nyújtsanak. A munkájukat tanácsadóként segíti Kalácska Gábor, a Rocker rádió alapítója.

A Dunai Hullám Facebook-oldalára a minap már fel is töltöttek egy kis előzetest, mire számíthatnak a hallgatóik.

Az új orosz nyelvű rádió a Media1-hez eljuttatott közleménye szerint:

„az elmúlt évek során Magyarországon extrém módon megnőtt az orosz anyanyelvűek és az oroszt második nyelvként beszélő külföldiek aránya, akik között belaruszokat, ukránokat, kazahokat, azerieket, örményeket és grúzokat is szép számmal találni. Ezek az emberek a legkülönfélébb társadalmi- és korosztályból érkeztek: befektetők, nagyvállalkozók, középosztálybeliek, gyári munkások és diákok. Budapesten és a nagyobb vidéki városokban mindennap hallani orosz nyelvű párbeszédet, ez a jelentős tömeg pedig komoly vásárlóerőt is képvisel a magyar kis- és nagykereskedelem számára.”

Politikai témák nem lesznek

A Dunayskaya Volna elsődleges célcsoportját ezek az emberek képezik, akik számára nem csak szórakozást, hanem tájékozódási és informálódási pontot is kíván nyújtani a rádió azon a nyelven, ami összeköti őket. Ezzel ugyanakkor némiképp ellentmondóan azt is írják, hogy semmilyen politikai témával nem foglalkoznak: csak zene és azok az információk kerülnek adásba, amelyek fontosak, mindezt humorosan, pozitívan.

A Dunai Hullám kiemelt feladatának tekinti, hogy az itt élő, orosz nyelvet értő külföldiek előtt a magyar könnyűzenét megismertesse, ezzel lehetőséget biztosítva a magyar előadóknak arra, hogy elérhessenek egy olyan itt élő fizetőképes közösséget is, akiket más magyarországi médiummal nem érhetnének el.

Az új online rádió fontosnak tartja az itt élő külföldiek informálását kulturálisan, valamint a hétköznapokban hasznos tudnivalók terén egyaránt. Mindemellett a Dunai Hullám segíteni kívánja az itt élő oroszul értő külföldiek beilleszkedését, a magyar szokások, sajátosságok és rendezvények megismertetésére is figyelmet kíván fordítani a stáb. Azon magyar anyanyelvűek pedig, akik az orosz nyelvvel és a szélsőségektől mentes popkultúrával akarnak megismerkedni, jó kapcsolódási pontot találhatnak ehhez

A Dunayskaya Volna Android applikációja már letölthető, az iOS alkalmazás pedig hamarosan elérhetővé válik.

Borító: Gritte / Unsplash

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások