fbpx
A Netriskautó jogsértést beismerő közleménye

Jogsértően kerültek a Netrisk autós oldalára a Használtautó.hu apróhirdetései

A Használtautó.hu-t működtető cég emiatt perre ment a netriskauto.hu-t működtető Netrisk internetes céggel. A Netrisk hétfőn honlapján elismerte a jogsértést, de a Media1-nek már azt nyilatkozta a cég, nem adatlopásról van szó, hanem egy kényelmi funkcióról. A Használtautónál ezt máshogy látják.

A cikkünk borítóképében is látható alábbi közlemény jelent meg ma, hétfőn a Netriskauto.hu – a Netrisk.hu online biztosítási alkuszcég által működtetett – használtautós hirdetéseket megjelenítő internetes oldal nyitóoldalán:

„A Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Kft. (… ) alperes elismeri, hogy megsértette az Adevinta Classified Media Hungary Kft. (…) felperesnek a Hasznaltauto.hu weboldalon elérhető adatbázishoz fűződő szomszédos jogi jogait azzal, hogy a felperes által üzemeltetett és fenntartott Hasznaltauto.hu internetes portálon elérhető adatbázis tartalmából 2018. december 19. és 2019. július 27. napja között gépjármű apróhirdetéseket másolt ki és hasznosított újra az általa üzemeltetett Netriskauto.hu weboldalon. Az alperes kötelezettséget vállal arra, hogy a jövőben tartózkodni fog hasonló jogsértés elkövetésétől.

A közleményben tehát a tavalyi évben (jellemzően kötelező gépjárműfelelősségbiztosítások és más biztosítási termékek értékesítési jutalékából) nettó 981 millió árbevétel mellett 116 millió forint veszteséget elérő Netrisk elismeri, hogy a Netriskauto.hu (a konkurens Adevinta Classified Media Hungary-hoz tartozó) Hasznaltauto.hu adatbázisát jogszerűtlenül újrahasznosította több mint 7 hónapon át.

Mivel a Netriskautón megjelent közleményt elolvasva meglehetősen érthetetlennek tűnt, hogy egy közel 1 milliárd forint nettó éves árbevételű kft. miért szorul rá arra, hogy egy másik nagy médiavállalat, a 4 milliárd forint forgalmat elérő Adevinta Classified Media Hungary által működtetett Használtautó.hu hirdetéseit hasznosítsa újra, a Media1 megkereste mindkét felet, hogy meséljék el, hogyan emlékeznek a történtekre. Spoilerezünk: nagyon eltérően.

A Netrisk honlapján elismerte a jogsértést, de kérdésünkre azt írta, nem adatlopás történt

A Netrisknél a Media1 megkeresésére az általuk addigra már közzétett közlemény végkicsengésével ellentétben azt mondták, nem történt semmiféle adatlopás. A cég a következő írásos választ adta részünkre:

„A kérdésben szereplő állítással szemben a valóságban semmilyen adatlopás nem történt. A kereskedők számára is teljesen ingyenes hirdetési lehetőséget biztosító netriskauto.hu csupán azt a kényelmi szolgáltatást tette lehetővé az ügyfeleinek, hogy az általuk a Használtautó.hu oldalán elhelyezett hirdetésük szöveges részét saját maguk egyszerűen át tudják másolni a netriskauto.hu felületén is elhelyezni kívánt hirdetésükbe.”

A Netrisknél hozzátették:

„Az eljárás két okból sem tekinthető adatbázis-lopásnak: egyrészt a hirdetések képi összetevőit a hirdetők e könnyítés ellenére is a hagyományos módon töltötték fel a netriskauto.hu-ra, másrészt a szöveges tartalom is kizárólag az ő eljárásuk nyomán jelenhetett meg az oldalon. A két társaság között elindult polgári per végül megegyezéssel zárult. A dolog súlyának megfelelően a netriskauto.hu a két fél megegyezése értelmében nem fizet semmilyen kártérítést, csupán a polgári per költségeit állja, emellett 15 napig a kérdésben is hivatkozott közleményt helyezi el a hirdetési felületén. A Netrisk.hu valamennyi ily módon feltöltött hirdetését törölte. Ezekkel az lépésekkel a Netrisk.hu az ügyet lezártnak tekinti.”

A Netriskauto.hu nyitóoldala
A Netriskauto.hu nyitóoldala

A Használtautó.hu több más, adatait újrahasznosító céget is beperelt

Palocsay Géza, a Használtautó.hu-t működtető Adevinta Classified Media Hungary ügyvezetője (aki épp a múlt héten csütörtökön vehette át az év legmeghatározóbb digitális szakemberének járó elismerést) úgy nyilatkozott a Media1-nek, hogy

„Ha nem történt adatlopás, akkor nem értem, miért nem szerette volna az alperes, hogy végigmenjen a per és miért jelenítette meg a közösen elfogadott szöveget”.

Palocsay Géza hozzátette: az engedély nélkül az oldalukról történő adatkimásolás, az adatbázis felhasználása szerinte „nem kényelmi funkció” kategória.

A hasznaltauto.hu felülete
A Hasznaltauto.hu felülete – erről az oldalról kerültek át az adatok a Netriskauto.-ra

Több ezer hirdetéssel volt gond, hónapokon át

A Használtautó.hu-t működtető cég vezetője szerint a Netrisk autós oldalán több hónapon át, több ezer hirdetéssel jelentkeztek problémák. Arra, hogy szerinte milyen technikai módszerrel kerültek az adataik a Netriskauto.hu-hoz, azt mondta, a pontos technikai háttér számára nem ismert, de talán nem is ez a lényeges, hanem a tény, hogy megtörtént ez a sajnálatos eset. A történtekre Palocsay úgy emlékszik, hogy miután munkatársaival többszörösen is megbizonyosodtak a problémáról, a több ezer hirdetés mennyiségére tekintettel először ideiglenes bírói intézkedést kezdeményeztek ez ellen a tevékenység ellen, mely kérelmet helyben is hagyta az illetékes bíróság és ezt követően indult el az a peres eljárás, ami most megegyezéssel zárult.

Palocsay Géza elmondta, több más, a Netrisktől független oldalt is bepereltek az adatbázisuk újrahasznosítása miatt. Ezek mindegyikében még folyamatban van eljárás, melyekről ennél több részletet most még nem tudott elárulni az ügyvezető. A Netriskautó esetében a mostani megegyezéssel az Adevinta is lezártnak tekinti az ügyet a maga részéről.

További, online médiával kapcsolatos hírek találhatók a Media1 online rovatában.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások