Diószegi-Horváth Nóra, Pap Szilárd István, Jámbor András, Mérce

Új főszerkesztő és főszerkesztő-helyettes a Mérce élén

A baloldali internetes lap, a Mérce.hu egyúttal a pénzügyi helyzete miatt vészharangot kongat. A lap élén történő változás hátterében fizikai és mentális fáradtság áll.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

December elsejétől Jámbor András főszerkesztő helyét a szerkesztőség szavazatai alapján Diószegi-Horváth Nóra eddigi főszerkesztő-helyettes veszi át, az új főszerkesztő-helyettes Pap Szilárd István lesz – derül ki a merce.hu a Media1-nek megküldött közleményéből.

A kizárólag az olvasók támogatásaiból fenntartott vállaltan baloldali újság 2015 óta működik professzionális keretek között. Jámbor András vezetésével azóta a Kettős Mérce blogból létrejött a merce.hu, elindultak a rendszeres videóműsorok, az újság élőben közvetített meghatározó politikai és társadalmi eseményekről.

„Végig tudósítottunk négy választási kampányt, és az első sorokból közvetítettünk három többhetes tüntetéssorozatot. Ott voltunk a menekültválság éles helyzeteiben és létrehoztuk a Szabad Október fesztivált, amit idén már negyedszer rendeztünk meg. Hatalmas öröm, hogy ez idő alatt több száz önkéntessel és önkéntes szerzővel dolgozhattam együtt”

– mondta el Jámbor András leköszönő főszerkesztő.

„Köszönöm a közös munkát nekik és azoknak az újságíróknak, akik az ország legalacsonyabb átlagbérű szerkesztőségében végig küzdötték velem ezeket az éveket, és köszönöm elsősorban olvasóinknak, akik adományaikkal lehetővé tették, hogy a politikai és gazdasági hatalmasoktól függetlenül végezhessük a munkánkat” – tette hozzá Jámbor András.

A tájékoztatás szerint Jámbor András társadalmi munkában a független hírportált működtető Kettős Mérce Blog Egyesület vezetőjeként tevékenykedik tovább az egyesület következő közgyűléséig, illetve az új egyesületi vezetés bírósági jóváhagyásáig. Segíteni fogja a heteken belül megválasztandó operatív igazgató munkáját, és a Mérce adománygyűjtési kampányait is.

Fizikai és mentális fáradtság áll a váltás hátterében

Jámbor András elmondta:

„Nem lehetünk elég hálásak olvasóinknak, akiknek 1-2 ezer forintos adományaiból hoztuk létre és üzemeltetjük ezt a lapot. Ennek a fajta adománygyűjtő munkának lendületet lehet adni egyszer, kétszer, háromszor, de egy idő után fizikailag és mentálisan is elfárad az ember, ami a Mércének sem használ. Az elmúlt hónapokban csak az volt számomra kérdés, hogy mikor adjam át a pozíciót, politikai lap vezetőjeként pedig úgy gondoltam, erre a legalkalmasabb a választási ciklus lezárása. Nincs megnyugtatóbb egy ilyen pillanatban, mint hogy olyan embereknek adhatom át a stafétát, akikről tudom, hogy a megkezdett munkát remélhetőleg még nálam is jobban fogják folytatni. Nórával és Szilárddal lassan 4 éve dolgozunk együtt, közösen építettük fel a lap struktúráját, működését és szellemiségét.”

A Mérce új főszerkesztője azt szeretné, ha a váltásból csak előnyök lennének

Az új főszerkesztő, Diószegi-Horváth Nóra elmondta:

„Hatalmas öröm, hogy azzal a csapattal folytathatom a munkát, akikkel az eddigi közös sikereket is elértük. András személye pótolhatatlan, de közösen mindent megteszünk azért, hogy a váltásból csak előnye származzon a Mércének. Egy egyesületi formában, demokratikusan működő szervezet vagyunk, így az új vezetőség is a teljes csapattal közösen határozza meg a Mérce jövőjét.”

Pap Szilárd István jövendő főszerkesztő-helyettes úgy fogalmazott:

„Eddig is szimbiózisban éltünk azokkal a civilekkel és szakszervezetekkel, akik a számunkra fontos értékeket képviselik. Nyilvánosságot teremtettünk az ügyeiknek, ők pedig hozzáértésükkel segítették, hogy minőségi híreket és elemzéseket adhassunk. Célunk, hogy ezt az együttműködést megerősítsük és fejlesszük azért, hogy a magyar közélet az igazán fontos kérdésekről szólhasson.”

A Mérce a tájékoztatás szerint mára rendszeresen havi félmillió olvasót ér el, a havi oldalletöltések száma pedig egy és két millió között alakul. Egy éve saját bloghálózatot is indított, így a merce.hu-n érhetőek el a Tett, a Partizán és a Balra át! blogok.

Pénzügyi helyzetük miatt vészharangot kongatnak

Jámbor András leköszönő főszerkesztő ugyanakkor szólt arról is, hogy komoly pénzügyi bizonytalanságban működnek.

„Az olvasói adományokkal járó függetlenségnek az az ára, hogy ritkán tudunk pénzügyileg akár csak pár hónapra előre tervezni. Sajnos most sem vagyunk ilyen helyzetben. Meg kell kongatnunk a vészharangot, mert egyelőre nem látjuk, hogyan tudjuk 2020-ban is legalább a már megszokott színvonalon működtetni a Mércét. Ezért hétfőtől kampányt indítunk “Bajban van a Mérce címmel.”

Jámbor András november 30-án köszön el az olvasóktól, az új vezetés beköszönő cikkét pedig december 1-jén olvashatják.

További online médiával kapcsolatos hírek találhatók a Media1 online rovatában.

Borító: Diószegi-Horváth Nóra, Pap Szilárd István, Jámbor András, Mérce

Szóljon hozzá!

Áder János köztársasági elnök

Áder János aláírta a katások 40 százalékos büntetőadójáról szóló törvényt

A köztársasági elnök aláírta azt a jogszabályt, ami alapján 40 százalékos különadóval kell számolniuk jövő januártól azoknak, akiknek egy évben ugyanazon üzleti partnercégtől 3 millió forintot meghaladó összegű bevételük származik. Emellett szigorodik a kapcsolt vállalkozások szabályozása és megszűnik annak lehetősége is, hogy valaki több vállalkozásban is katázás szerint adózzon.