fbpx
Miniszterelnökség államtitkára

A sajtószabadság köszöni szépen jól van, legalábbis Orbán Balázs szerint

A Miniszterelnökség államtitkára szerint a magyar közmédia állapota sokkal jobb mint például az egyébként a sajtószabadság szempontjából éllovasok közé tartozó Németországban. Erről az MTVA által perrel fenyegetett volt újságíró és az MTVA-hoz érkező pártutasítások kapcsán feltett parlamenti kérdés kapcsán beszélt.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa azonnali kérdést tett fel hétfőn a parlamentben arról, hogy „kik és naponta hányszor küldenek utasításokat kormányoldalról az MTVA-nak”, illetve szóba hozta, hogy az MTVA perrel fenyegeti volt riporterét, Balogh Krisztinát, aki elmondása szerint azért távozott a közmédiától, mert elege lett „az 50-es évekre emlékeztető pártutasításokból”.

Erre a kérdésre azután Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszolt.  Az MTI beszámolója alapján erre Orbán azt mondta: szerinte a köztelevízióval, közrádióval kapcsolatban lehet pro és kontra véleményt mondani, de ezek állapota még mindig sokkal jobb, mint például Németországban, ahol a gyermekmesékben is politika van. Az államtitkár azt is mondta, a sajtószabadság „köszöni szépen, jól van”.

Az említett MTVA-s ügyben az államtitkár szerint egyébként arról van szó, hogy a jó hírnevet esetlegesen megsértő mondatok hangoztak el a volt munkavállaló részéről, és egy polgári jogi jogvita van kibontakozóban, tehát a politikus szerint „nincs itt semmi látnivaló”.

Magyarország egyébként a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet, az RSF nemzetközi sajtószabadság indexében a 87. helyen, a problémás országok között szerepel. Németország ezzel szemben az RSF térképén fehérrel, Európa éllovasai között szerepel, sőt a világ 13. legszabadabb országa média szempontból.

Borítókép: Orbán Balázs, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Fotó: kormány.hu

További híreinket olvashatják a media1.hu Sajtó rovatában.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások