fbpx
Zsófi és Tícián, a Love Island magyar változatának győztesei

A magyar Love Island 21+1 kulisszatitka

Igaz-e, hogy a szereplőkhöz fodrász járt be? Hány kamera figyelte az egzotikus szigeteki reality szereplőinek mozdulatait? Milyen szempontok alapján válogatták ki a társkereső férfiakat és nőket? Hogyan oldották meg a hangosítást a medencés jeleneteknél? Tervez-e második évadot az RTL Klub? Hány fős stáb dolgozott a közvetítéseken? A Media1 a magyar Love Island kulisszatitkairól kérdezősködött.

Bár már néhány napja véget ért az RTL Klubon a Love Island című egzotikus szigeteki társkereső reality első évada, még most is óriási az érdeklődés a Media1-en a Love Island témája iránt. Elsősorban nekik, a Love Island érdeklődő olvasóinknak szeretnénk kedvezni mostani cikkünkkel, mely a Cipruson forgatott műsorral kapcsolatban számos olyan kulisszatitokról igyekszik fellebbenteni a fátylat, amiről eddig nem esett szó.

A kérdések megválaszolásában segítségünkre volt az RTL Klub is, bár voltak olyan kérdések is, amelyekre nem válaszolhattak.

1. Hány kamera figyelte a Love Island szereplőit? Némelyik felvétel alapján úgy tűnt, voltak a villában operatőrök is.

Az RTL Magyarország Marketing és Kommunikációs Igazgatósága  a Media1 érdeklődésére elárulta, hogy a magyar verzióban összesen 59 kamera figyelte folyamatosan az eseményeket. Ebből 4 stúdiókamera a crossban mozgott és 55 darab a villa meghatározott pontjain volt rögzítve.

További kamerák dolgoztak a játék helyszínén, a ceremóniákkor, külső helyszínen zajló eseményeknél úgynevezett ENG kamerák, jimmy jib, drón és GoPro is dolgozott.

A Love Island kameráinak száma tehát nagyon hasonló volt a külföldi változatokéhoz, hiszen például a brit Love Island változat játékosait a Popbuzz.com szerint összesen 69 kamera figyelte.

Fotó: RTL Klub / Love Island

2. Hány jelentkező közül választották ki a lakókat?

Erre azt a választ kaptuk az RTL Klubtól, hogy több ezren jelentkeztek párkeresőnek, hogy azután a többfordulós castingon (válogatáson) részt vegyenek. A felhívás igazán eredményesnek bizonyult.

3. De akkor mi volt az oka annak, hogy még akkor is zajlott casting, a játékosok toborzása, amikor a játék már javában zajlott?

Ez is összhangban van a formátummal. Az első beköltözők megismerése másokat is bátorít arra, hogy itt találják meg a szerelmet – válaszolták az RTL-től.

4. Milyen szempontrendszerek szerint történt a jelentkezők kiválasztása? Milyen személyiségtípusokat keresett a casting stáb? Ha volt két nagyon dekoratív és „nagy dumás” nő vagy fiú, akkor kettejük között hogyan dőlt el, hogy ki kerülhet be?

Természetesen fontos, hogy szingli, egymástól eltérő személyiségű játékosok népesítsék be a villát, hiszen ez szavatolja, hogy a szerelmük története izgalmas legyen. Vannak alapvető típusok, akik nem hiányozhatnak egy ilyen jellegű műsorból, mint a „hős szerelmes”, vagy a „nagy dumás” srác. Mindent patikamérlegen kell mérni, hogy egy szórakoztató, izgalmas karakterekkel teli, fordulatos műsor szülessen és persze valódi szerelmespárok.

Fotó: RTL Klub / Love Island

5. Bekerülhettek-e volna a Love Islandbe melegek, vagy ez eleve kizáró feltétel volt?

A homoszexuális játékosokra vonatkozó kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a műsor alapfelvetése, hogy nők és férfi párosok vannak benne. A szexuális identitásra a casting folyamán ennek ellenére nem kérdeznek rá a műsorkészítők, hiszen ez szigorúan védett adat.

6. A külföldi Love Island szereplők állítólag hetente 250 font körüli fizetést kaptak, ami átszámítva 96 ezer forintnak felel meg. A magyar szereplők is kaptak-e díjazást, illetve nagyságrendileg mekkora összeget kell elképzelni?

Az RTL Klubnál erre a kérdésünkre annyit mondtak, hogy ahogy mindig, így most is ugyanaz a helyzet, a műsor szereplőivel kötött megállapodások kizárólag a szerződő felekre vonatkoznak, így abban szereplő adatokra vonatkozó információt (így a honoráriumra vonatkozót) nem áll módjukban adni.

7. Milyen szabályokat kellett követnie a Love Island lakóinak?

Számos szabály volt, ami a játékosok és a műsor készítésének gördülékenysége érdekében jött létre. Ezek közül a teljesség igénye nélkül néhány alapvető: folyamatosan viselniük kell a portokat, vagy ha bármi miatt leveszik, akkor a lehető legrövidebb idő alatt vissza kell venniük azokat, nem okozhatnak szándékosan sérülést, valamint, hogy nem hagyhatják el engedély nélkül a villát.

8. A Love Island külföldi változatai meglehetősen óvatosan viszonyultak a szexhez. Ezzel kapcsolatban az RTL Klub műsora esetében is volt valamilyen szabály?

Az RTL-től azt válaszolták erre a Media1-nek, hogy a formátum adta szabályok szerint pont annyit lehetett megmutatni, amit láttak is a nézők például Zsófi és Tícián esetében.  Ez a műsor nem a testiségről hanem az érzelmekről, a szerelem kereséséről szólt – válaszolták az RTL-től.

9. Ha már szex: igaz, hogy tiltott volt a teljes meztelenség, vagy hogy ha valaki ivott, akkor azzal nem lehetett szexelni? Valóban kizárás járt volna, ha önmagukhoz nyúlnak a szereplők? Előfordult-e, hogy valamelyik játékost figyelmeztetni kellett a szabályokra, mert valamit nem tartottak be?

A kérdésre nagyon hasonló választ kaptunk, mint az előző kérdésre. Az RTL megismételte, hogy a Love Island a szerelemről szólt és nem a szexualitásról. Hozzátette: ennek ellenére, ez utóbbi sem tilos, csupán a megjelenítése történik a formátum szabályai szerint. Egyébként ha valamelyik szereplőt a szabályok betartására kellett figyelmeztetni, az leginkább a portok viselésének hiánya vagy nem megfelelő módja miatt fordult elő.

10. Volt-e szabály arra, hogy a játékosok mennyi alkoholt fogyaszthatnak?

„Természetesen szabályozott, hogy mennyi és milyen alkoholt fogyaszthatnak a játékosok” – válaszolták az RTL-nél, de nem kívántak erről több részletet elárulni. Kady McDermott, a Love Island brit változatának egyik szereplője viszont a Cosmopolitan magazinnak korábban elárulta, hogy a brit változat játékosai egy este legfeljebb 2 üveg bort ihattak meg. A brit változat producerei azt mondták, hogy nincs konkrét limit, de rajta tartják a szemüket a játékosokon, illetve az általános alkoholfogyasztási szokásaikon.

11. A Love Island szereplői – ahogyan az más reality-k esetében is lenni szokott – riportszobában számoltak be a velük történtekről, illetve arról, hogyan élték meg az eseményeket. Hányszor mentek be a játékosok naponta a kamera elé? Előfordult-e, hogy napon belül akár többször is be lettek szólítva? Honnan tudták az érintettek, hogy itt az idő bemenniük oda? Ilyenkor egyébként irányított kérdéseket kaptak egy helyi szerkesztőtől?

Az RTL Klubnál azt válaszolták nekünk erre, hogy a riportszobába való beszólítás mennyiségét a játékosokkal való történések, az események alakulása határozta meg. Ugyanúgy a történtek adták a kérdéseket is. Amikor interjúra került sor, akkor a készítők egy „hangosbemondón” keresztül hívták a játékosokat a riportszobába.

12. A Love Island adásában látszott, hogy a szereplők csak egy bőröndöt vittek be magukkal a villába, de ebbe valószínűleg ez a rengeteg fajta fürdőruha és egyéb ruha aligha fért bele, mint amit láthattak rajuk a nézők. Ezek szerint a produkció is juttatott be nekik ruhákat? Ezeket a némely esetben egyébként elég extrém, bevállalós fürdőruhákat partnerek biztosították? A játékosoknak mekkora beleszólása volt a ruhákba? A ruhák, fürdőruhák előzetesen lettek kiválasztva, a castingot követően, még a villába belépéskor?

A játékosok a repülőn való utazási feltételek szerint 20 kilogrammos bőröndöt vihettek magukkal, és így is tettek. Azt, hogy milyen ruhát pakoljanak a bőröndökbe, viseljenek a műsorban, stylist egyeztette velük a kiutazás előtt. Amit rajtuk lehetett látni, az túlnyomóan a saját ruhájuk volt – közölték az RTL Klubnál. Egyértelmű kivétel a játékokon viselt ruházat volt, amit a készítők biztosítottak a szereplőknek. Cipők esetében egyébként a Deichmann volt a műsor támogatója.

13. Külföldön van Love Island webáruház, ahol a műsorhoz kapcsolódóan termékeket (például a játékban látott palackokat és a különböző kiegészítőket) meg lehet vásárolni. Ilyet a magyar adás esetében nem szeretett volna az RTL?

A magyar játékhoz kapcsolódóan is létezik webshop. A műsor közösségi média oldalain és az RTL24 applikáción keresztül lehetett oda jutni. Erről a social felületeinken számos alkalommal tájékoztattuk az érdeklődőket – válaszolták az RTL-nél.

14. Hogyan oldották meg a játékosok szépségápolását, például járt be hozzájuk fodrász, amikor a nézők ezt nem látták? Mit lehet tudni az „élelmezésükről”, ezeket kívülről vitték be nekik?

Azt a választ kaptuk ezzel kapcsolatos kérdésünkre, hogy a játékosokhoz rendszeresen járt az erre megfelelő órákban fodrász, kozmetikus, körmös stb. Az ételeket pedig kapták, méghozzá annak figyelembevételével, hogy esetlegesen milyen ételérzékenységük, allergiájuk, étrendjük van.

15. A Love Islandben, különösen az első epizódokban viszonylag kevés alkalommal bukkant fel a műsorvezető, Lali. A stáb sokszor inkább sms-ben kommunikált a szereplőkkel. Az volt ezzel a cél, hogy minél kevesebb személyes érintkezés legyen a külvilágiakkal?

A formátumban mind a műsorvezető megjelenéseinek száma, mind az sms-ek meghatározott részei a műsornak. A brit Love Islandben a műsorvezető például csak néhány alkalommal látható a showban. Lali ennél jóval több alkalommal tette tiszteletét a villában és a játékok helyszínén.

Az sms-ek nem a műsorvezetőt hivatottak helyettesíteni, a fordulatok, események hírvivői abban a világban, ahol a telefonok mindennapi használati eszközök. Mint minden formátumnak, így ennek is vannak határozott szabályai, melyekből valamennyire el lehet térni, de felrúgni azokat nem lehet.

16. Hány fős stáb dolgozott a műsoron a ciprusi helyszínen? A stábban hány magyar volt?  Most, hogy véget ért a Love Island első évada, el is indultak haza?

A stábot alapvetően magyar szakemberek alkották. Az építéstől, a műsor készítésén át, a bontásig, 220 ember vett részt a munkálatokban. Kis létszámban helyiek is részt vettek a műsor készítésében. Ők elsősorban a logisztikával, a helyszínek szervezésével foglalkoztak. A stáb egy része a műsor végezetével hazatér Magyarországra, de voltak, akik a bontás miatt egy ideig maradtak még.

17. A popbuzz.com szerint a Love Island brit játékosai márkázott óvszereket kaptak. A magyar Love Island esetében is voltak ilyen óvszerek?

Erre hiába kértünk, sajnos nem kaptunk választ a titokzatoskodó RTL Klubtól.

18.  A reality-k esetében nagyon sok múlik a hangosítás minőségén. A Love Island esetében nehezítő körülménynek tűnik, hogy a játékosok a medencébe a mikroportot nyilván nem vihették be magukkal, márpedig elég sok időt töltöttek a vízben. Ilyen esetekre hogyan tudott felkészülni a stáb?

A stáb megelőzőleg térmikrofonokat helyezett el a medence több pontján. Ezért nem okozott problémát, ha egy beszélgetés a medencében zajlott. Néha azért így is szükség volt feliratozásra, ha a játékosok beszéde nehezen volt érthető.

19. A magyar Love Island változat helyszínéül szolgáló ciprusi villában forgott már máskor valamelyik külföldi Love Island is, vagy ezt a helyszínt úgy kellett megkeresni kifejezetten a magyar igényeknek megfelelően?

A forgatás helyszíne egy magánvilla, ami komoly átalakításon esett át ahhoz, hogy a játék helyszíne legyen. A hazai Love Island forgatott itt először.

20. Mennyiben tért el a magyar Love Island a külföldi hasonló országokban sugárzott változatoktól?

Mivel a formátum alapvető kritériumait meg kellett tartani, így eltérés annyiban volt, hogy az eseményeket a magyar nézők elvárásainak megfelelően kellett tálalni.

21. A külföldi változatok hossza, a hetek száma nem volt egységes. Miért pont ennyi héten át, viszonylag rövid ideig zajlott a magyar reality?

Az első szériák a külföldi verziók esetében is 40 epizód körülire lettek kalibrálva. Ez alatt az idő alatt érdekfeszítően lehet elmesélni a szerelmesek történeteit.

+1 Most, hogy véget ért a magyar Love Island 1. szériája, máris sokan kérdezik: lesz-e 2. évad? Ha igen, akkor elképzelhető ez akár már a közeljövőben is?

Az RTL Magyarország Marketing és Kommunikációs Igazgatósága azt mondta erre, hogy még nem született döntés ebben a kérdésben, de ha már tudható, akkor természetesen jelezni fogják. Az RTL-nél hozzátették: a műsor sikeres volt, túlnyomó többségében nyerte saját sávját a nézettség tekintetében, emellett a longform videók nézettsége pedig jóval hárommillió fölött jár az interneten. A digitális korban már nem lehet csak a lineáris nézettséget figyelembe venni egy műsor eredményeinek vizsgálatakor – hangsúlyozták.

További tévés témájú írásainkért érdemes gyakran felkeresni a Media1 folyamatosan frissülő tv rovatát!

Borító: Zsófi és Tícián, a Love Island magyar változatának győztesei

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */