fbpx
A Magyar Hangot is karanténba zárnák? Fotó: Ladányi András, Media1

A Fidesz kizárta a Magyar Hangot az eredményváróról

A már szokásosnak mondható ürüggyel akadályozták meg a közéleti hetilap munkavégzését.

Nem lehet ott a Magyar Hang című közéleti hetilap a Fidesz vasárnapi, választási eredményváróján, a sajtóorgánumot ugyanis a kormányzó párt nem volt hajlandó akkreditálni a rendezvényre. A Magyar Hang arról számolt be, hogy péntek délután kaptak egy elutasító levelet a Fidesz sajtóosztályától, amelyben a kormánypárt illetékesei ezt írták:

„Köszönjük az érdeklődését, azonban tekintettel a hazai és külföldi  sajtóorgánumok nagyszámú jelentkezésére, valamint a helyszín befogadó képességének korlátaira az Ön regisztrációs kérelmét nem tudtuk elfogadni. Megértését köszönjük. Üdvözlettel: Fidesz Sajtóiroda”

A Fidesz ezúttal is a pesti Duna-parton található Bálna Budapest rendezvényközpontban tartja az eredményváróját, ahol az akkreditált tudósítókat igyekeznek a vendégektől elszeparáltan tartani, de rövid nyilatkozatokra el lehet csípni egy-egy politikust. Csakhogy a heti 11 ezres értékesített példányszámú, ezzel az ország egyik legnagyobb – a Magyar Hang cikke szerint második legnagyobb – közéleti hetilapjának a Fidesz-rendezvényről való kizárás miatt nincsen lehetősége.

A Magyar Hang e-mailjét letiltották, így csak ingyenes levelezőprogrammal tudtak kapcsolatba lépni a párttal

A Magyar Hang beszámolt arról is, hogy a jelentkezésük a rendezvényre sem ment egyszerűen, ugyanis csütörtökön este a hivatalos, magyarhang.org végződésű e-mail címükről próbáltak regisztrálni, de a [email protected] címre küldött leveleket a Fidesz szervere visszadobta azzal, hogy

„A(z) [email protected] e-mail-címre küldött üzenetét letiltották.”

A hetilap nem adta fel, próbálkoztak az egyik ingyenes levelezőrendszeren, a GMailen keresztül is levelet küldeni a [email protected] címre. Ekkor már nem érkezett olyan szerverüzenet mint korábban, vagyis azt nem tiltotta le a Fidesz, sőt erre érkezett meg a fent már említett, helyhiányra hivatkozó elutasító válasz.

Helyhiány: nem először és vélhetően nem utoljára

A Magyar Hangot, illetve a nem kormánypárti sajtót nem először zárják ki sajtóeseményekről különböző okokra hivatkozva, pedig Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke korábban Strasbourgban a Sargentini-jelentés vitájában kijelentette: sohasem vetemednének arra, hogy elhallgattassa azokat, akik nem értenek velük egyet.

Hogy a helyhiányra való hivatkozást mennyire kell komolyan venni, azt jól mutatja az az eset, amikor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az 5G pályázatról tartott sajtóbeszélgetésről próbálta kívül rekeszteni a Media1-et, ám amikor cselhez folyamodva mégis bejutottunk az eseményre, a teremben még bőven voltak üres helyek, amiről fényképfelvételt is készítettünk.

Feltett pár kérdést a Magyar Hang, arra sem kapott választ

A Magyar Hang egyébként az eset kapcsán küldött pár kérdést a Fidesznek, melyben arról érdeklődött, hogy hány sajtóorgánum regisztrációját utasították vissza, melyek ezek, illetve érdeklődtek arról is, hogy összesen hány sajtóorgánum és hány sajtómunkás regisztrációját hagyták jóvá, mely sajtóorgánumok képviseltethetik magukat a Fidesz eredményváróján, illetve rákérdeztek arra is, hogy mi az oka annak, hogy a Magyar Hang hivatalos e-mail címéről küldött regisztrációs kísérletre az a válasz érkezett vissza, hogy az üzenetet letiltották.

Választ azonban a hetilap nem kapott a kérdéseire a Fidesz sajtóirodától.

Borító: A Magyar Hang egy korábbi lapszámának címoldala. Fotó: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások