Szijjártó Péter az M1 hírrműsorában

Szijjártó Péter New Yorkban: „Teljes médiaszabadság van Magyarországon”

A magyar külügyminiszter az ENSZ közgyűlési ülésszakán a migrációról tartott beszéde után nyilatkozott az amerikai közszolgálati televíziónak.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az NPR amerikai közszolgálati televízió újságírói Szijjártó Pétert a Szabad Európa Rádió magyar adásának tervezett újraindítása kapcsán kérdezték, az erről szóló anyag kedden került fel az NPR honlapjára. A magyar politikus fake news-nak, azaz álhírnek nevezte, hogy Magyarországon ne lenne sajtószabadság.

„Teljes médiaszabadság van Magyarországon. Nem tud egyetlen olyan szegmenst se megnevezni a magyar nyilvánosságban, legyen az tévé, rádió vagy internet, ahol a piacvezető csatorna kormánypárti lenne” – reagált a riporter felvetésére.

Szijjártó Péter nyilatkozata persze könnyen cáfolható, hiszen Magyarországon jelenleg egyetlen országos kereskedelmi rádió működik, a fideszes médiaholding, a KESMA érdekeltségében lévő Retro Rádió, és szinte valamennyi helyi rádiós frekvencián is Fidesz-közeli rádiók szólnak, mindössze néhány olyan rádió maradt, amely meg tudta őrizni függetlenségét – ezek is jellemzően inkább zenei rádiók.

Emellett aggasztó dolgok történnek az állami közrádióban és a köztévében, gyakoriak a hírhamisítások, hírmanipulációk. A Fidesz-közeli KESMA alá került mintegy félezer médiatermék, és az összes megyei napilap is a KESMA kontrollja alá került, ahogyan a Bors című bulvárnapilap is. A televíziós piacon pedig az állam megtolja a TV2 szekerét, így a médiavállalat könnyebben tud terjeszkedni.

A médiatúlsúlyról – a rendszerváltás óta – folyó vitához tartozik még az állami reklámköltések piactorzító szerepének értékelése is. Erről a Mérték Médiaelemző Műhely kutatása alapján írt a Media1 is. Eszerint a magyar hírmédiumok 40 százalékának bevételeiben több mint egyharmadot tesz ki a Nemzeti Együttműködés Rendszerétől, vagyis az államtól érkező pénz. A hirdetési piacon visszaszorulóban vannak a piaci mechanizmusok és nő a politika befolyása. A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF) nevű nemzetközi szervezet nemzetközi sajtószabadság-indexében nagyot zuhant az elmúlt években Magyarország: 64 helyet rontott a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 2010-es létrejötte óta, és a problémás országok közé tartozik.

Épp a napokban ismerte el Orbán Viktor miniszterelnök is, hogy megváltoztak Magyarországon a médiaviszonyok: azt ismert be, hogy nincs baloldali médiatúlsúly.

Szijjártó Péter szerint mindenesetre sértő arról beszélni, hogy azért tér vissza Magyarországra a Szabad Európa Rádió, mert gond lenne a médiaszabadsággal.

Borító: M1 Ma Reggel / Youtube

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!