fbpx
rádió, mikrofon, stúdió

Ülésezett a Médiatanács

A testület főleg rádiós ügyekkel foglalkozott e heti ülésén, de megtárgyalta a társszabályozó szervek beszámolóját is, kiosztott 125 millió forintot, de még a CBA Piros Nyár reklámszpotja és a Pestisrácok cikke is a testület napirendjén szerepelt.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának keddi üléséről kiadott összefoglaló szerint a testület véglegesítette és honlapján csütörtökön közzéteszi két helyi rádió, a Szombathely 97,1 MHz frekvencia közösségi és a Szentes 106,1 MHz kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázati felhívásokat. A tájékoztatás szerint az ajánlatokat a felhívásokban meghatározott, egy-egy októberi napon lehet majd benyújtani.

A Médiatanács döntése szerint a Keszthely 93,4 MHz helyi frekvencia közösségi használatára kiírt pályázati eljárás nyertese a Mária Rádió Frekvencia Kft., amely az FM 4 Rádió Kft.-vel hálózatba kapcsolódva használja majd a jogosultságát Mária Rádió Helikon néven.

A helyi Hatvan 94,0 MHz és a körzeti Eger 91,8 MHz frekvenciák közösségi jellegű használatának pályázati felhívására beérkezett ajánlatok alaki vizsgálata után a Médiatanács hiánypótlásra szólította fel a mindkét eljárásban egyedül pályázó Magyar Katolikus Rádió Alapítványt. (Fontos, hogy ez az alapítvány nevével ellentétben nem a Katolikus Rádió üzemeltetője, hanem a Szent István Rádióé.)

Okézták a társszabályozó szervezek beszámolóit

A grémium elfogadta a négy társszabályozó szakmai szervezet – a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME), a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE), az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) – idei első félévi beszámolóit.

Bírság a Spirit FM-nek

A terézvárosi, kisközösségi Spirit FM szolgáltatójára 80 ezer forint összegű bírságot szabott ki a grémium, amiért a rádió egy májusi adáshéten a szerződésében meghatározott vállalásaihoz képest kevesebb szöveget, magyar zenét, a helyi közélettel foglalkozó, mindennapi életet segítő, a közösséghez szóló műsort, hírműsort, nemzetiségi és közszolgálati műsort, valamint több zenét és ismétlést tett közzé. Ezenkívül a rádió időnként egyáltalán nem sugárzott adást.

(A szabálytalanság még májusban, vagyis még azelőtt történt, hogy az akkor még Broadway Rádió néven üzemeltető médiaszolgáltatót átvette az ATV vezérigazgatója, ám a testület csak most hozott döntést.)

125 millió forintot osztanak ki huszonöt tévétársaság között

A testület nyerteseket hirdetett a Magyar Média Mecenatúra Program helyi és körzeti televízióknak szóló, rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázatának második fordulójában.

Huszonöt televízió összesen 124,8 millió forint támogatást kap.

  • Közéleti magazinokat készíthet a támogatásból a Kiskőrös Televízió, a Szentgál Televízió, a mórahalmi Móra-Net TV, a Ladány Televízió, a Csurgói Városi Televízió, a Kék-Kálló TV Derecske, a mohácsi Városi TV, a berceli Gólya TV és a Kistelek Városi Televízió.
  • A hírműsor kategóriában sikeresen pályázott: a Debrecen Televízió, a Sopron Televízió, a nyíregyházi Kölcsey Televízió, a békéscsabai 7.TV, a Tolnatáj Televízió, a Gyula Televízió, a szarvasi Körös televízió, a Karcag Televízió és a Gyöngyösi Városi Televízió.
  • A kiskunhalasi Halas TV, a Pécs TV, a Keszthelyi Televízió, a Fehérvár Televízió, a sátoraljaújhelyi Zemplén TV, valamint a budapesti „hatoscsatorna” és a d1 TV kulturális magazinműsor készítésére fordíthatja az elnyert összeget.

CBA Piros és Pestisrácok a Médiatanács napirendjén

Érdekesség, hogy az NMHH Médiatanács 38. heti, e heti ülésének napirendjén szerepelt a CBA Piros Nyár című, YouTube-on terjesztett, nagy vitát kiváltó reklámjának ügye is. Azt azonban, hogy milyen döntésre jutott a testület, egyelőre nem tudni, mivel erről az NMHH a sajtóösszefoglalójában nem adott tájékoztatást. Kérdést küldünk erről, ha válaszolnak, megírjuk.

A testület foglalkozott a kormányközeli PestiSrácok.hu sajtótermékben megjelent „A homoszexualitás reklámozásáról” és az „Elég az érzékenyítésből, hagyjátok élni az embereket” című cikkeket kifogásoló bejelentéssel is, de ezzel kapcsolatban sem tudni, milyen döntés született, mivel az NMHH a sajtó-összefoglalóban erről sem adott tájékoztatást. Persze megkérdezzük ezt is.

A Médiatanács tagjainak 9 évvel ezelőtt kapott mandátuma (Karas Monika elnök kivételével) októberben lejár. A testület tagjait jelölő bizottság a Fidesz obstrukciója miatt nemrég feloszlott, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerint ezért sajtóvészhelyzet alakul ki az önkormányzati választások előtt. Ha nem sikerül új tagokat választani, a jelenlegi tagok a mandátum lejárata ellenére valószínűleg a helyükön a maradhatnak. További rádiós hírek találhatók a Media1 rádió rovatában.

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!