Meghamisított Orbán-interjú 2016 decemberében

Pénzbírsággal sújtották az Orbán-interjú állítólagos módosítóját, aki szerint kirakatper folyik ellene

240 ezer forint összegű pénzbírságot rótt ki a bíróság F. Gáborra első fokon. Az illető azzal védekezett, hogy épp egyéb ügyeket intézett, ráadásul a jelszavakat közösen használták, és a bizonyítás módját is aggályosnak találta. Az ügynek ezzel még nincs vége.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

240 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Veszprémi Járásbíróság a Fejér Megyei Hírlapban 2016. december 24-én megjelent, meghamisított Orbán Viktor-interjú miatt megvádolt F. Gábort, akinek több mint egymillió forintos bűnügyi költséget is meg kell térítenie – tudósít a tárgyalásról, illetve az ítéleről a Magyar Hang.

A Veszprémi Napló munkatársát információs adat megsértésének bűntettében mondták ki bűnösnek.

Az első fokon eljáró bíróság ítélete szerint a férfi írt bele olyan szövegeket az a miniszterelnökkel készített karácsonyi interjúba, amelyeket a miniszterelnök valójában nem mondott.

A meghamisított mondatok között szerepelt többek között, hogy az ápolók bérével a kórházi hullák száma is emelkedett, vagy – a manipulatív nemzeti konzultációkra utalva – hogy „mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket”.

Közös jelszó volt a rendszerhez

A bírósági tárgyalás azért is érdekes volt, mert kulisszatitkokat fedett fel az akkoriban formálódó kormányközeli médiaóriás működéséről, az interjú ugyanis röviddel azt követően jelent meg, hogy a Pannon Lapok Társasága kiadó a Mediaworks tulajdonába került. F. Gábor – aki az eljárás során végig tagadta a bűncselekmény elkövetését – egyike volt azoknak, akik a veszprémi szerkesztőség néhány kiemelt munkatársaként a fontos cikkekért felelt. A Szakács Árpád által készített miniszterelnöki interjút a központi szerkesztő másolta be dunántúli napilapok oldalára.

A kiadónál azonban a számítógépes program védelme meglehetősen gyenge volt, hiszen a lapcsoport négy megyéjének több tucat alkalmazottja az eredeti, mindenki által ismert, közös jelszóval használta a rendszert. A bíróság szerint F. Gábor Veszprémben a saját számítógépéről az egyik szabadságon lévő munkatársának felhasználói nevével és jelszavával belépve írt bele a Fejér megyei napilapban megjelenő interjúba.

4,5 perc alatt át lehet-e tördelni az interjút?

A tavaly szeptemberben indult bírósági eljárás sokáig akörül forgott, el lehetett-e végezni a szövegben a módosításokat 4,5 perc alatt (a szakértők szerint ennyi ideig piszkálták a beszélgetést). F. Gábor és a tanúként meghallgatott egykori dolgozók szerint ez képtelenség, annyira precíz, szinte karakterre pontos módosítások történtek a szövegben. Ezt igazolta különben az informatikai szakértők kísérlete is.

Nem 4, hanem 13 módosítás volt az interjúban

Az ő megállapításaik szerint az interjú szövegének módosítása ennyi idő alatt csak alaposan előkészített folyamat révén történhetett, például egy kimásolt, ideiglenes programban előre megszerkesztették a szöveget, majd amikor a vádlott hozzáfért a szerkesztőségi programban, a Ctrlr+C, Ctrl+V parancsokkal másolta be az interjút az oldalra. Egyúttal kiderült az is, hogy nem négy, hanem 13 helyen módosították az interjú szövegét az eredetihez képest (igaz, a többi esetben vesszőkről, kötőjelekről van szó). Ezt a változatot küldték a Fejér Megyei Hírlapnál a nyomdába.

A bíróság szerint nem kétséges, hogy F. Gábor gépéről hajtották végre a módosításokat.

F. Gábor szerint bárki odaülhetett

F. Gábor azzal védekezett, ő nem ült a helyén, a számítógépéhez bárki odaülhetett, és beléphetett, amíg ő más ügyeket intézett az épületben. Annál is inkább, érvelt, mivel a szerkesztőségben mindenki ugyanazzal a jelszóval használta a gépeket.

A bíróság szerint ugyanakkor F. Gáboron kívül más nem férhetett a számítógéphez, de a szakértők sem találtak erre utaló nyomokat.

A szakértő viszont arra jutott, hogy megpróbálták megsemmisíteni a meghamisítás nyomait tartalmazó fájlokat. Ráadásul – derült ki – az interjú megjelenése után nagy számban töröltek fájlokat a gépről. F. Gábor egyébként az adat- és képtörlést nem tagadta, elmondása szerint azok személyes adatok voltak.

F. Gábor szerint sok dolog nem stimmel

A Magyar Hang tudósítása szerint F. Gábor védője azzal is védekezett a perbeszéd során, hogy az informatikai szakvélemény olyan számítógépről készült, amelyen – miután F. Gábornak át kellett adnia a PLT szakembereinek – több programot lefuttattak, valamint szét is szerelték.

Sőt – hivatkozva a szakértői véleményre, miszerint egy számítógépen minden művelet nyomot hagy – a hivatkozott külső programmal végzett szerkesztés nyomait is meg kellett volna találni. Álláspontjuk szerint ezért nem bizonyítható, hogy F. Gábor követte volna el a hamisítást. Ezért védője fellebbezett, a felmentését kérve. Fellebbezett ugyanakkor az ügyész is, ő súlyosításért. A pénzbüntetés mértékét ugyanis kevesellte, illetve a szerkesztői foglalkozástól való eltiltását is kérte.

F. Gábor a Magyar Hang cikkére reagálva közölte:  kirakatper részesévé vált.

Korábban egyébként a Mediaworks / PLT olyan embereket is elbocsátott az üggyel összefüggésben, akik utólag az elbocsátás után munkaügyi bírósághoz fordultak, és pert nyertek a céggel szemben.

Szóljon hozzá!