fbpx
Mandiner

Jöhet a Mandiner, az új kormányközeli hetilap

A Népszava szerint akár már heteken belül megérkezhet a sajtópiacra a fideszes sajtóholding, a KESMA alá tartozó Mandinder nyomtatott változata, amiről már korábban is szó volt.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Bár már korábban is voltak arról hírek, hogy hetilapot indítana a Mandiner.hu, ez eddig nem valósult meg. Ám a Népszava ma arról ír, hogy információjuk szerint hamarosan, akár már heteken belül megjelenhet a Mandiner print újságja.

A napilap úgy tudja, hogy a magát „konzervatív értékrendűnek” meghatározó hírportál szerkesztőségét több körben is bővítették az elmúlt hónapokban. Az írás szerint ez lehet az alapja a leendő hetilapot készítő gárdának.

Kereki Gergő lesz a főszerkesztő-helyettes

Megkereste a Népszava Kereki Gergőt, a Mandiner főszerkesztő-helyettesét – akinek neve állítólag az új lap főszerkesztőjeként is felmerült –, hogy megtudják, megjelenik-e a közeli jövőben a Mandiner nyomtatott változata. Arra is kíváncsi volt a Népszava, felállt-e már az új szerkesztőség és hány tagja lesz, továbbá ki finanszírozza majd a lapot.

Kereki Gergő ezekre csak annyit válaszolt, hogy ő főszerkesztő-helyettesként dolgozik majd az új lapnál, a további részletekről azonban csak a Mandiner oldalán adnak majd tájékoztatást.

Az Utolsó Figyelmeztetéstől a Fidesz-közeli médiaholdingig

A Népszava felidézte: a Mandiner.hu a Fidelitas lapjaként 1999-ben indult Utolsó Figyelmeztetés (UFI) utódjaként jött létre, elsősorban a párthoz lazábban kötődő fiatal értelmiségiek, majd konzervatív újságírók írtak az oldalra. Bár a hangvétel konzervatív volt, a Mandineren sokáig rendszeresen megjelenhettek a Fidesszel és a kormánnyal szemben kritikus írások is. A Népszava szerint ez akkor változott meg, amikor Tombor András (Orbán Viktor miniszterelnök volt tanácsadója) 2017-ben megvette a kiadót, majd a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) megalakulásakor, tavaly a Mandiner formálisan is a már egységes kormánypárti médiabirodalom része lett.

Rajcsányi Gellért, a Mandiner.hu főszerkesztője egyébként már a KESMA alá történő becsatlakozáskor is nyilatkozott róla, hogy szeretnék elindítani a nyomtatott hetilapot, de azt is hozzátette, még nincs pontos terv és forrás.

Mostanra ez rendeződhetett, hiszen azt is tudni véli a Népszava, hogy az új hetilap neve simán Mandiner lesz.  Rajcsányi Gellértet ezúttal is kereste a Népszava, de nem tudták elérni.

Tegnap derült ki, hogy a nem kormánypárti térfélen lévő Abcúg komoly veszélyben van. Akár meg is szűnhet az online portál, ha nem sikerül megoldani a finanszírozását januártól.

Frissítés 08.30.

Újabb részletek derültek ki az induló mandineres hetilapról, így a főszerkesztő kiléte, az első megjelenés tervezett időpontja és a stáb létszáma. Ezekről ide kattintva olvashatnak.

Szóljon hozzá!