fbpx
Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírona meggyilkolása után még hónapokkal is gyertyákkal emlékeznek Pozsonyban. Fotó: Szalay Dániel, Media1 (a mobiltelefonos felvétel 2018.12.30-án készült)

Kuciak-gyilkosság: Tovább duzzad a botrány

A szlovák hatóságok nagy erőkkel nyomoznak azon rendőrségi és igazságügyi alkalmazottak ellen, akik információkkal segítették Marián Kočner nagyvállalkozót, akit azzal vádolnak, ő adott megbízást Ján Kuciak oknyomozó újságíró megölésére. Ám a besúgók segítségével eddig rendre kisiklott a nyomozók keze közül.

Több szlovák bíró és Monika Jankovská államtitkár mobiltelefonját is lefoglalta a rendőrség Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírova tavaly februári meggyilkolásával összefüggésben – írja a pozsonyi Új Szó nyomán az Index.

Az újságíró korrupciós ügyek feltárásán dolgozott, a gyilkos már vallott, de a gyilkosság kitervelésével vádolt Marián Kočner nagyvállalkozó és társai, köztük Alena Zsuzsova révkomáromi nő, tagadják a vádakat. Most nagy erővel keresik azokat a belső súgókat, akiknek köszönhetően Marián Kočner rendre előre értesült az ellene zajló vizsgálatokról, kihallgatási, vagy házkutatási tervekről.

Kočner és Zsuzsova egy olyan kommunikációs csatornát, a Threema-üzenetküldőt használta, amely, anonimitást és adatvédelmet biztosít, az üzenetek csak a küldő és a címzett számára olvashatóak, azok nem tárolódnak szervereken. Viszont az érintettek telefonján a nem törölt üzeneteknek még lehet nyoma. Találtak is ilyeneket.

Ez lesz a banánhéj?

A rendőrségnek sikerült is már több üzenetváltást azonosítania, például amikor a két gyanúsított közül Kočner ezt írta Zsuzsovának:

„Reggel meglátogatnak a zsaruk, hogy a váltókat keressék. P…t találnak, isznak egy kávét, és elmennek a p….ba. Úgyhogy egy ideig nem jelentkezem. De nyugalom, mindent kézben tartok.“

Más esetben Kočner azzal hencegett, hogy a rendőrök elnézést kértek tőle, hogy meg kell hallgatniuk, mert azt csak a média nyomása miatt teszik.

Az államtitkárig bezárólag

A rendőrség csütörtökön lefoglalta Monika Jankovská (Smer), a szlovák igazságügyi minisztérium államtitkárának mobiltelefonját is.

Jankovská 2012 óta államtitkár, Kočner az üzeneteiben csak „az én majmocskámnak“ nevezte. Ezzel párhuzamosan több kerületi és járási bíró telefonját is elvették, ezeket most szakértők vizsgálják Pozsonyban.

További cikkek Ján Kuciak kapcsán ide kattintva érhetők el.

Kiemelt kép: Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírona meggyilkolása után még hónapokkal is gyertyákkal emlékeznek Pozsonyban. Fotó: Szalay Dániel, Media1 (a mobiltelefonos felvétel 2018.12.30-án készült)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások