Rádió 1

Mulasztásban a Rádió 1

Jelenleg sem a sajtó, sem a cég üzleti partnerei számára nem ismerhető meg a vállalat pénzügyi helyzete, holott ezt törvény szavatolná. A Rádió 1 nem válaszol az éves pénzügyi beszámoló hiánya kapcsán küldött kérdéseinkre.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Media1, ahogy tette ezt már több más médiacég esetében is, szeretett volna beszámolni arról, hogyan teljesített a tavalyi évben a Rádió 1, illetve a Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft., vagyis veszteséggel vagy nyereséggel működött-e, illetve hogyan alakult az árbevétele a megelőző évhez képest, valamint vett-e ki tőkét osztalék formájában a tulajdonos a cégből.

Törvényi kötelességük lett volna közzétenni az adatokat

A Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft.-nek a törvény által erre kötelezett vállalkozásokhoz hasonlóan legkésőbb május 31-ig, múlt hét péntekig közzé kellett volna tennie 2018-as pénzügyi évéről szóló beszámolóját az Igazságügyi Minisztérium céginformációs rendszerében, az e-beszamolo.im.gov.hu internetes címen.

A kft. adatlapjára rákeresve azonban az látszik, hogy a cég nem tett eleget az őt erre kötelező, a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvénynek, nem töltött fel az elvárt dokumentumokat.

A Rádió 1 legutóbb tavaly májusban tett közzé adatot

A rendszerben még jelen sorunk élesítésekor, 2019. 06. 06-án sem érhető el a vállalat 2018-as eredménykimutatása, mérlege és a szükséges egyéb dokumentumok.

A Media1 beszélt az e-beszámoló rendszerét jól ismerő, évek óta használó adószakértővel is, aki elmondta, hogy ha a vállalat eleget tett volna jogszabályi kötelezettségének és feltöltötte volna a dokumentumokat, akkor a mérleg, illetve a pénzügyi beszámoló és a kapcsolódó dokumentumok azonnal, de legfeljebb néhány percen belül elérhetővé váltak volna bárki számára az oldalon. Ennek ellenére a szakértő is úgy látta, hogy a Radio Plus Kft.-ra vonatkozó legutóbbi adat egy évvel korábbi üzleti évről, 2017-ről származik, még akkor is, ha kikapcsoljuk az esetlegesen hibás beszámolók kiszűrését.

Készítettünk erről egy képernyőmentést is, íme.

A Radio Plus Kft. által feltöltött beszámolók : a legutóbbi 2017-es
A Radio Plus Kft. által feltöltött beszámolók : a legutóbbi 2017-es

Bírság, vagy akár súlyosabb következmény is lehet, ha nem pótolják

A Media1 által megkérdezett adószakértő elmondta, hogy a jogszabály alapján a mérleg és eredménykimutatás adatai mellett csatolni kell az úgynevezett kiegészítő mellékletet, erre kötelezett vállalkozások esetében a független könyvvizsgálói jelentést, továbbá az adózott eredmény (a profit) felhasználására vonatkozó közgyűlési határozatot is.

Ha az adóhatóság észleli, hogy valaki nem tett eleget a jogszabályi kötelezettségének, igyekszik egyrészt a mulasztás mielőbbi pótlására bírni az adózót. Ha felszólítás ellenére sem pótolja az érintett vállalkozás a dokumentumok közzétételét, ennek a mulasztási bírságon túl súlyosabb, akár messzemenő következményei is lehetnek. (A közzététel alól az olyan speciális vállalkozások mentesülnek, mint amilyenek a kata adónem alá tartozó cégek, de ez a Radio Plus Kft. esetében már csak a cég méretéből és a vállalkozási formájából fakadóan is gyorsan kizárható, hiszen a kata adónemet kft. nem választhatja, ráadásául tavaly még közzétettek adatokat.)

A Media1 még szerdán írásban kereste a Rádió 1 sajtóosztályát az ügyben, hogy megtudjuk, mi az oka annak, hogy a pénzügyi beszámolójukat nem tették fel sem a törvény szerinti május 31-i határidőig, sem pedig pótlólag, azóta. Válasz azonban nem érkezett és kérdésünk nyomán sem pótolták a mulasztást.

A beszállítók sem tudják ellenőrizni így a céget

Közzététel hiányában így jelenleg nem csak a sajtó, de a vállalat üzleti partnerei, beszállítói sem tudják ellenőrizni, hogy milyen üzleti helyzetben van jelenleg a vállalkozás.

A vállalkozásnak egyébként nem csak az aktuális pénzügyi helyzete nem ismert, de az se, hogy ki a végső tulajdonosa. A cég tulajdonosi hálója csupán a Delaware-i adóparadicsomig, a Cinergi nevű cégig követhető vissza, onnantól nem. Márpedig Delaware-ben nem biztosított a cégnyilvánosság, így ellenőrizhetetlen, hogy ki vagy kik vannak ténylegesen a cég mögött, melynek a néhai Andy Vajna volt filmügyi biztos volt a vezetője (és feltételezhetően a tulajdonosa is) az idén januárban bekövetkezett halála előtt.

Korábban a végső tulajdonos adatait elviekben ismerő Médiatanács sem árulta el, kié a cég, pedig többször kérdeztük. Mindez azért különös, mert a rádiós cég által használt frekvencia nemzeti közvagyonnak minősül, így méltányolható közérdek lenne, hogy megismerhessük, mégis ki a frekvencia tényleges haszonélvezője.

Ami egyébként a Radio Plus Kft. pénzügyi adatainak hiányát illeti, ez más problémákat is felvethet. Épp ezekben a napokban készülne ugyanis a hazai rádiós iparág főbb cégeiről egy összesített elemzés. Az egyik jelentős piaci szereplő adatainak hiányában azonban ennek összeállítása, a rádiók közötti rangsor összeállítása is késedelmet szenvedhet.

Jogosan merül fel, hogy vajon eleve nem tudta lezárni és elfogadtatni a tavalyi beszámolóját a cég, vagy csak közzétenni nem sikerült az adatokat. Miután azonban a Rádió 1 sajtóosztálya egyelőre nem reagált a kérdéseinkre, így ezt sem tudjuk.

A Rádió 1 nem tud visszatérni a balatoni térségbe, a Médiatanács ezúttal nem segít.

Frissítés

A Rádió 1 végül pótolta mulasztását. Az derült ki, hogy jelentősen visszaesett a cég árbevétele és nyeresége.

Szóljon hozzá!