fbpx
vadhajtások

Eljárás indul a Vadhajtások ellen

Nem regisztrált a médiahatóságnál a magát legvadabb jobboldali hírportálként definiáló Vadhajtások.

Szokatlan angol nyelvezetet használva támadta be élő videóval a napokban Budapesten Frans Timmermanst, az Európai Bizottság alelnökét és a bizottság elnöki posztjának szocialista elnökjelöltjét a Bede Zsolt egykori fociultrához köthető Vadhajtások.hu.  Timmermans egyébként a nyers stílus ellenére szóba állt az oldallal és igyekezett válaszolni a kérdésekre.

A Vadhajtások különös anyagáról tudósító 444-et ezután megfenyegette a radikalizmusát szlogenjében nyíltan is kifejező portál: azt írták a 444 cikke alatt egy kommentben, hogy az Európai Parlamenti Választások után be fognak menni a 444 szerkesztőségébe, és ezt élőben fogják közvetíteni.

A Timmermans-eset után a Kontra hírügynökség kérdéseket küldött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak azzal kapcsolatban, hogy a portál egyáltalán átesett-e azon a kötelező regisztráción, amelyet minden Magyarországon működő hírportálnak indulását követően a médiatörvény szerinti határidőben meg kell tennie. A Kontra ezenkívül arról érdeklődött a hatóságnál, hogy vizsgálják-e a többször erőszakos írásokat az oldalon, és fellépnek-e emiatt.

Nem regisztráltak sajtótermékként

A Kontra hírügynökség az NMHH kommunikációs osztályától ezután azt a választ kapta, hogy a portál nem szerepel a hatóság nyilvántartásában, azaz bejelentést az oldal közzétevője nem tett. A hírügynökség szerint ebből az következik, hogy a weboldal, noha hírportál jellege van, a törvényi kötelezettségeket be nem tartva működik. Kiderült viszont, hogy az érdeklődés nyomán a médiahatóság eljárást indít Bede Zsolt, illetve az oldal ellen. (A Vadhajtások körülbelül 1 éve működik már, így a jogszabály adta határidőből egész biztosan kifutott már.)

A hatóság azt írta:

„Levele nyomán az NMHH ellenőrzési eljárást indít az ügyben, melynek eredményéről szintén tájékoztatni fogjuk. (…) Ha a hatóság tudomására jut, hogy indult olyan internetes oldal, ami sajtóterméknek minősülhet, mérlegelési jogkörében ellenőrzést indíthat, melynek keretében adatszolgáltatást kérhet arra vonatkozóan a kiadótól – impresszum hiányában a domain név tulajdonosától –, hogy a jogszabályban foglalt feltételek együttesen teljesülnek-e az oldal esetében.”

A Vadhajtások szerint valamit jól csinálnak

A történtekre a Vadhajtások is reagált honlapján. Itt egy rendkívüli hírben azt írják:

„Minden fronton támadnak, ez azt jelenti, hogy kurva jól csináljuk. Rettegnek, picit nevetnek, majd megint rettegnek, most meg bezáratnának.”

A portál által emlegetett bezáratás egyébként nem tűnik reális forgatókönyvnek, a regisztráció elmulasztásáért még aligha fog bezáratni egy oldalt az NMHH, de súlyosabb esetben akár 1 millió forint bírságot is kiszabhat a hatóság. A sajtótermékként történő bejelentésnek azért van jelentősége, mivel ennek hiányában egyes jogászok szerint a bíróságokon a helyreigazítási perre irányuló keresetleveleket visszadobhatják, vagyis nehezebb fellépni az ott megjelenő valótlan tényállítások esetén, és a felperesnek kell azt is bizonyítania, hogy egyáltalán sajtótermékről van szó. Sajtóregisztrációs szám hiányában is indítható azonban polgári peres eljárás, például a személyiségi jogok védelmére hivatkozva.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások