fbpx
A Nyomtass Te is mozgalom szegedi konferenciája.

Nyomtass Te is: Riasztó Hódmezővásárhelyen a helyi nyilvánosság helyzete

A demokratikus helyi nyilvánosságról rendezett konferenciát a Nyomtass Te is! mozgalom Szegeden, itt hangzott el ez. A szamizdat jellegű hetilap konferenciáján megoldásokat próbáltak találni a helyzetre.

Ahogy arról a Media1 a konferencia médiapartnereként előzetesen már beszámolt, Újratervezés címmel, a demokratikus helyi nyilvánosságról rendezett konferenciát a Nyomtass Te is! mozgalom Szegeden a hétvégén.

Bár a mozgalom korábban Budapestre szervezett már konferenciát, ez volt az első vidéki konferencia, amit a Nyomtass Te is! mozgalom szervezett, és amelyen a helyi nyilvánosság helyzetét elemezték.

A konferencián úgy értékelték, hogy a csongrádi megyeszékhely üdítő színfolt a kormányzati média által uralt országban, de már a néhány kilométerrel arrébb lévő Hódmezővásárhelyen is egészen riasztó a helyzet.

A szombati rendezvényen L. László János, a „szamizdat” hetilap főszerkesztője felvázolta a Nyomtass Te is! mozgalom két stratégiai célját a bevezető előadásában  Egyrészt szeretnék elősegíteni, hogy minden megyeszékhelyen legyen legalább egy független hírportál. Másrészt az ezek köré épülő Nyomtass Te is! csoportok idővel minden kistelepülésre szeretnék eljuttatni a mozgalom által kiadott, A/4-es oldalra nyomtatott hetilapját, amely az adott időszak legfontosabb híreit szemlézi: főként olyanokat, amelyeket a kormány igyekszik elhallgatni a közvélemény előtt. A hetilapba azoknak a településeknek a helyi hírei is bekerülhetnek, amelyeken terjesztik az újságot.

A mozgalom országszerte keresi azokat a támogatókat, aktivistákat, akik segítenék e célok elérését.

A szegedi nyilvánosság helyzetéről beszélt Tarnay Kristóf, a Szegeder.hu újságírója, a Szegedi Civil Háló vezetője. Kiemelte, hogy bár az önkormányzat által támogatott médiumok nem szócsőként működnek, és alapvetően függetlennek tekinthetők, de azért valamennyire érződik, hogy ki a finanszírozójuk. Körömi János mentálhigiénés szakember a kormánypropaganda lelkeket romboló hatását mutatta be néhány konkrét példán keresztül.

Dr. Berényi Károly, a Mindenki Magyarországa Mozgalom hódmezővásárhelyi csoportjának vezetője és Csirák Dalma, a Rádió Color főszerkesztője dokumentumokat mutatott be arról, hogy városukban a Fidesz milyen eszközökkel igyekszik lejáratni Márki-Zay Péter polgármestert, illetve az őket támogatókat.

Bod Tamás, a Magyar Narancs hetilap munkatársa a vidéki tudósítói hálózat kiépítésének és működtetésének nehézségeibe engedett bepillantást.

Porcsin Zsolt, a Debrecenben induló Debreciner nevű hírportál főszerkesztője arról beszélt, hogyan próbálnak egy, az olvasók által finanszírozott internetes napilapot felépíteni.

Zsolt Péter médiaszociológus előadásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyennek kellene lennie a demokratikus helyi nyilvánosságnak.

A Nyomtass Te is! mozgalom bejelentette: arra készül, hogy az önkormányzati választások előtt ajánlást juttat el az ellenzéki pártokhoz, hogy győzelmük esetén hogyan kellene átalakítaniuk és demokratikussá tenni a helyi nyilvánosságot, amellyel kapcsolatban a konferencián sok szempont előkerült.

A Nyomtass Te is! mozgalom Újratervezés elnevezésű szegedi konferenciájának élő közvetítése itt visszanézhető.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások