kínai zászló, Kína, zászló Fotó: Gary Tamin, freeimages

RSF: Kína az egész világ sajtószabadságát veszélyezteti

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet szerint nagy veszélyt jelent, hogy Kína a határain túlra is kiterjeszti ellenőrzését a média felett.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Kína a határain túlra is kiterjeszti ellenőrzését a média felett, ez pedig világszerte fenyegetést jelent a sajtószabadságra nézve – állapította meg hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében a Riporterek Határon Nélkül (RSF).

A párizsi székhelyű,  nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet szerint Peking célja ezzel az, hogy kikényszerítse saját, „ideológiailag megfelelő” szóhasználatát, elejét vegye a bírálatoknak, és elkendőzze az országban történt események egy részét.

E terve megvalósításának az érdekében egy „nemzetközi propagandagépezetet” hoztak létre, amelybe jelentős összegeket fektettek be – állította az RSF. Kína ennek részeként korszerűsíti nemzetközi televíziós műsorszolgáltatását, vásárol reklámokat  nagy mennyiségben a nemzetközi médiában, és szivárog be a külföldi médiába. A jelentés szerint Peking e cél érdekében zsaroláshoz, megfélemlítéshez és zaklatáshoz is folyamodik.

Az RSF szerint e „propagandagépezet” része a Hszinhua kínai állami hírügynökség és a CGTN nemzetközi kínai televízió is.

„A pekingi rezsim szemlélete szerint az újságírók inkább az állami propaganda kiszolgálóinak, semmint ellensúlynak számítanak. Ha a demokráciák nem állnak ellen, a kínai stílusú propaganda fokozatosan elárasztja a médiát világszerte, versenyre kelve az általunk ismert újságírással”

– fogalmazott a közleményben Christophe Deloire, az RSF főtitkára.

Exportálják a cenzúrázási gyakorlatot

A nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet jelentése szerint Kína „exportálja” cenzúrázási gyakorlatát és megfigyelő eszközeit, köztük keresőmotorokat és azonnali üzenetküldő platformokat, arra bátorítva ezzel a tekintélyuralmon alapuló államokat, hogy lemásolják elnyomó módszereiket.

Az RSF szerint Kína évek óta dezinformációs kampányokat folytat a tajvani kormány és média ellen abból a célból, hogy az önállóan kormányzott sziget Kína ellenőrzése alá kerüljön. A jelentés szerint Peking ezenkívül olyan országokat is célba vett, amelyekben nagyszámú kínai kisebbség él – állapítja meg a jogvédő szervezet, amely legfőbb példaként említi Szingapúrt. Bizonyos médiaorgánumok pedig már most is Peking szigorú ellenőrzése alatt állnak Hongkongban – teszik hozzá.

Az RSF 2018-as nemzetközi sajtószabadság-indexén Kína a 176. helyet foglalta el a 180 ország közül. Az RSF jelentését szintén ismertető EFE spanyol hírügynökség szerint a Kínai Kommunista Párt (KKP) által cenzúrázott információkat gyűjtő vagy nyilvánosságra hozó újságírók és bloggerek tucatjai ülnek börtönben.

A jelentés angol, francia és kínai nyelven is elérhető az RSF honlapjáról.

(MTI)

Kiemelt kép: Gary Tamin, freeimages

Szóljon hozzá!

Arena4 tévésatorna

Az Arena4 tévécsatornára költözik az NFL

Megállapodást kötött a National Football League (NFL) és a Network4. A szerződés eredményeként a jövőben Magyarország legújabb sportcsatornája, az Arena4 sugározza az NFL mérkőzéseit. Az ősszel induló digitális platform, az Arena4+ pedig további kiegészítő szolgáltatásokat kínál majd az NFL rajongóinak. Eközben bővült az új sportcsatorna elérhetősége.

Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselője

Pert vesztett az Origo

Gréczy Zsolt, a DK politikusa immáron hetedik alkalommal nyert a bíróságon fideszes sajtóval szemben.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!