fbpx

Soros-kampány: A legnagyobb troll maga a kontextus

Szétnéztünk Budapesten, hol és milyen környezetben köszön vissza a kormány „társadalmi célú” kampánya. A fényképezőgépet tartva néhol jól derültünk, máskor úgy éreztük, a plakátok környezete tovább erősít a plakátok sugallta félelmeken. Övek becsatolva, jöhet a virtuális séta?

Mostanra alig van Magyarországon olyan pont, ahol ne találkozhatnánk a magyar származású milliárdos, Soros György és az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek a fotójával, vagyis kettejük, illetve „Brüsszel” bevándorlást ösztönző állítólagos terveire felhívó arcát ábrázoló kormányzati plakátdömpinggel.

Nagy leleplezés, vagy plakátos fake news

A sokadik, közpénzből zajló Soros-ellenes kormányzati plakáthadjáratban ezúttal azt kommunikálja a kormány néhány hónappal az uniós választások előtt, hogy az Európai Unió kötelező betelepítési kvótát vezetne be, gyengítené a tagállamok határvédelmi jogait, valamint migránsvízummal könnyítenék meg a bevándorlást. Az Európai Bizottság szóvivője, Natasha Bertaud álhírnek nevezte a kormány kampányában foglaltakat, és a hvg.hu-nak többek között azt nyilatkozta:

„a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság hitet tett amellett, hogy harcol a dezinformáció és az álhírek ellen, és ez az eset sem kivétel. A magyar kormány kampánya egyszerűen hihetetlen a számunkra. Sokkoló, hogy egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen mértékben elérte a politika fősodrát”.

A szóvivő jelezte, nem létezik a konspiráció, és a magyarok megérdemelnék a tényeket a valótlanságok helyett – mondta az Európai Bizottság szóvivője.

A Bizottság egyébként a Facebookon is reagált.

Kizárás lehet a vége?

A plakátháború miatt egyébként az 50 pártot, köztük a Fideszt is sorai között tudó Európai Néppárt (EPP) tagjai közül mostanra kilenc állt be a kezdeményezés mögé, hogy a Fideszt kizárják a pártszövetségből. Mindez azt jelenti, hogy az eljárásnak el kell indulnia, ugyanis mint a 444 szombaton megírta, már két-két belga és svéd, továbbá egy-egy finn, görög, holland, luxemburgi és portugál párt is támogatja a Fidesz kirúgását, sőt esélyes, hogy egy dán párt is így dönt.

Nézzünk szét Budapesten!

Mi azonban maradjunk inkább Budapesten, és néhány fénykép segítségével nézzük meg, hol, illetve hogyan helyezték el a plakátokat. Néhol ugyanis a plakát által sugallt félelmet tovább erősíti a plakátok környezete. Más esetben viszont konkrétan nevetségessé teszi.

A Bogdáni úton készült képünkön például egy másik, egyébként médiás plakát jelzi Soros és Juncker feje közelségében: „Ősi idegenek”.

Ősi idegenek. Fotó: a szerző felvétele.
Ősi idegenek. Fotó: a szerző felvétele.

 

A múlt heti Vasárnapi Blikk is a kezünkbe került. Az ebben közölt egész oldalas hirdetést is érdekes környezetben fotózhattuk. Nem elég, hogy rettegnünk kell Brüsszeltől, valamint egy magyar származású, Amerikában élő 88 éves milliárdostól és a luxemburgi állampolgár Juncker uniós vezetőtől, még az olasz rém is rettegésben tartotta Itáliát, illetve a Vasárnapi Blikk olvasóit.

Balra az itáliai rém, jobbra a brüsszeli rém.
Balra az itáliai rém, jobbra a brüsszeli rém. Fotó: Media1

A KÖKI-nél vitaminnal segítenek

Ezek után némi megkönnyebbüléssel találkozhattunk a KÖKI-nél látható Soros-Juncker plakát, D-vitaminban gazdag gyógyhatást sugalló szomszédjával. A rettegés lehet, hogy depressziót okoz, ez ellen viszont talán lehet, hogy jót tesz a D-vitamin!

Brüsszeli veszedelem ellen D-vitamin.
Brüsszeli veszedelem ellen D-vitamin. Fotó: Ladányi András, Media1

Lefagyás ellen

Menjünk át újra Óbudára. Ha ön is lefagyott a brüsszeli fagyos légkörről és fenyegetésről értesülve, egy meleg ital talán még segíthet.

Fagyos lehet a légkör Brüsszel és Budapest között. Fotó: Ladányi András, Media1
Fagyos lehet a légkör Brüsszel és Budapest között. Fotó: Ladányi András, Media1

Barátok a zöldségek közt

A múlt szombati Blikkben található hirdetést a Lehel piac zöldséges standján fedeztük fel, ahol az egész oldalas hirdetéssel hozzáillő környezetben találkozhattunk: zöldségek között.

Zöldségek közé kerültek az „idegenek”.
Zöldségek közé kerültek az „idegenek”. Fotó: Media1

A Media1 már megmutatta, hogy a HírTV híradójában az állítólagos Soros-Juncker tervet ismertető Dömötör Csaba államtitkáron kívül hány ember vett részt a kormányzati sajtótájékoztatón. Hasonló érdeklődéssel találkozhattunk a 106-os busz Flórián téri megállójában is, amikor erre jártunk. A hölgyek arcát nem a brüsszeli vagy az olasz rém, hanem mi kockáztattuk ki.

Soros és Brüsszel volt a téma balra és jobbra is. Fotó: Media1

Rongálás

A Facebookon egyébként láttuk, hogy a plakátrongálók sem vártak sokáig, hogy kifejezzék a véleményüket a plakátokról és a miniszterelnökről, aki erre költi az adófizetők pénzét. Feltételezzük, a rongáló nem az egy ideje egy tanyán élő Simicska Lajos lehetett, pedig tőle ered a kifejezés, amit tavaly a tüntetők továbbfejlesztettek. Pedig Simicska a közterületi plakátpiacon is érdekelt volt, amíg át nem adott mindent Orbán Viktor környezetének, és egy ideig szerette kifejezni ilyesmi feliratokkal az akkor még a tulajdonában lévő plakátos cégek felületein.

Simicska egykori gondolatai is visszaköszönnek néhol.
Simicska egykori gondolatai is visszaköszönnek néhol. Fotó: Media1

Gondolkodni

Találkozhattunk, az immár az örökzölddé vált felülírással is. A jótanács azoknak is segíthet, akik nem a KÖKI-nél reklámozott módon, D-vitaminnal előznék meg a rettegés keltette esetleges depressziót.

Önnek is joga van...
Önnek is joga van… Fotó: Media1

Van még néhány ötletünk nekünk is

A továbbiakban is kíváncsian várjuk, hogy az uniós választások hátralévő időszakban, milyen további elhelyezési leleményekkel találkozhatunk. Addig is lecseréltük a D-vitaminos plakátot egy 2016-os hirdetésre, rajta a Weöres Sándor-szeánsszal.

Brüsszel és a Sárkány lehelet
Brüsszel és a Sárkány lehelet. Fotómontázs / Media1

Ugyancsak elgondolkodtató párosítás lenne a Soros-Junker duót, egy film előzetesének hirdetésével kombinálni:

Teljesen idegenek.
Teljesen idegenek. Fotó: montázs / Media1

A legütősebb pedig a Momentum „ellenplakát” ötleteinek gyakorlati alkalmazása lehetne:

Önnek is joga lenne tudni, hogy kik a leggazdagabb magyarok. A képet a Momentum plakátterveivel montázsoltuk.
Önnek is joga lenne tudni, hogy kik a leggazdagabb magyarok. A képet a Momentum plakátterveivel montázsoltuk.

Ujhelyi is trollkodott

Miután a kormány bejelentette, hogy a kormány újabb kampányba kezd, és minden magyar állampolgár levelet is kap, amelyben arról írnak, hogy a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság hogyan szervezi állítólag a nemzetközi migrációt, és a levélben mellékletként helyezik el a kétoldalas képet, trollkodós akciózásba kezdett  Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, aki a Facebookon élő adásban bejelentkezve tudósított az Európai Parlament folyosójáról. Ujhelyi maga is legyártott egy levelet, amit elhelyezett a néppárti képviselők postaládájában.

Ujhelyi trollkodása az Európai Parlament épületében Fotó: Facebook Live
Ujhelyi trollkodása az Európai Parlament épületében Fotó: Facebook Live

Nem bízták a véletlenre

A történetnek itt most még aligha van vége, de a fotóinknak a téma kapcsán lassan igen.

Illetve van még egy kép, ami a Budaörsi úton, az M1/M7 közös bevezetőszakaszán készült, és amelyet ugyan a Facebookon találtunk, de hitelességéről a minap erre autózva magunk is meggyőződtünk.

Úgy tűnik, tényleg nem bízzák a véletlenre, nehogy még a végén valaki ne értesüljön a ránk lelkesedő veszélyről. A kormány ráadásául gondoskodik arról is, hogy idén is szépen növekedjen a közterületi reklámpiac, ahogy történt 2018-ban. Csak azt nem értjük, az az egy plakát miért maradt üresen. Nehogy a végén még valaki megtrollkodja!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások