fbpx
A Klubrádió megújult weblapja

A Klubrádió a neten erősített

Kibővült a netes stáb, lecserélték a 17 éven át használt honlapot. A napokban a rádió technikai berendezései körül is nagy fejlesztések zajlottak.

Néhány perccel 9 óra után kedd reggel lecserélték a Klubrádió honlapját. Pataki Gábor, a fővárosi 92,9 MHz-en sugárzó Klubrádió főszerkesztője a Media1 érdeklődésére elmondta: a weboldalt a korábbihoz képest megerősített létszámmal, 3 fővel működtetik. A klubradio.hu netes szerkesztőségét Wilk Valentin irányítja.

Pataki Gábor azt mondta, a megújulással az is a cél, hogy a rádió tartalmai a vidéken élőkhöz, azaz a vételkörzeten kívüli hallgatókhoz is eljussanak.

Zebra evolúció

Nem született kétfejű zebra az óbudai istállóban, de a magyar rónákon régóta nyargalászó egzotikum mintázata sokat gazdagodott. Ellenőrizzék! Újrafestettük totemállatunkat, pluszsávokat vittünk fel rá, a Klubrádió netre szabott tartalmait az adó megújult honlapján a korábbiakhoz képest másképp, beteljesülni remélt ábrándjaink szerint sokkal jobb és nagyobb mennyiségben, viszont könnyebben érhetik el a zebrakedvelők.

– áll a megújulás kapcsán közzétett írásban.

Logikusabb lett az archívum

Az egyik legfontosabb változás, hogy az archívum már nem a felszabdalt műsorfolyam körülményesen elérhető darabjaiból áll, hanem a reklámoktól, ajánlóktól, egyéb közbeiktatott elemektől megtisztított nettó műsortartalmakból. Az új archívum kezdődátuma idén január 1., ettől az időponttól minden önálló adás megtalálható külön-külön műsornév és/vagy időpont alapján. A tartalmakat nem csupán visszahallgatni lehet, de a rendszer a letöltést is támogatja.

Az adások egy része cikkformátumban is megjelenik az oldalon, ezekben nemcsak a műsorszám ismertetőjét és hangját, hanem kapcsolódó tartalmakat, jellemzően képeket, videókat is el lehet érni.

A témákat illusztráló, kiegészítő – alkalmanként továbbgondoló – szerelékekkel egyre inkább láthatóvá, nézhetővé is szeretnék tenni a rádiót, amelynek élő adása a fejlécen kattintható. A tájékozódást, illetve a könnyebb netes műsorelérést segíti, szintén az oldal homlokán, a színes-számos idővonal, amely nem csak az aktuális műsort mutatja, hanem az előzőt és az utána következőt is. A teljes heti hangfolyam térképét a műsorrend menüpont alatt lehet megtalálni.

A főszerkesztő megjegyezte: bár az újításokkal könnyebbé válhatott a Klubrádió tartalmainak elérése, még nem végeztek a munkával, folyamatosan igyekeznek fejleszteni az oldalon, javítani az esetleges hibákat, így élőben követni lehet a zebra evolúcióját. Kérik az olvasókat, hallgatókat is, hogy jelezzék nekik az esetleges problémákat.

17 évig használták a régit

Arató András, a Klubrádió elnöke egy idén januári, a Népszavának adott interjúban ígérte meg, hogy februárra megújítják a rádió netes tartalomszolgáltatását. Valóban ráfért már a régire a csere, hiszen mint ma Pataki Gábortól megtudtuk, 2002-től, azaz tizenhét éven át használták.

A megelőző évi adások archívumát illetően Pataki kérdésünkre azt mondta, egyelőre a megújulás volt a legsürgetőbb, ezért érhető el egyelőre csak idén januárig visszamenőleg az archívum, de fél éven belül kitalálják, hogy mi legyen az elmúlt 17 év hatalmas hanganyagával is. Addig is, ha valakinek, kutatónak, újságírónak, hallgatónak szükség lenne ezekből valamire, abban tudnak segíteni.

A Klubrádió weboldalának régi felülete
A Klubrádió weboldalának régi felülete

A rádió infrastruktúráján is fejlesztettek

A hétvégén egyébként más fejlesztés is történt a rádiónál. Kicserélték ugyanis a rádió fő stúdiójának keverőpultját, valamint leváltották a Klubrádió adáslebonyolító rendszerét, a Nautilust egy korszerűbbre. Az átállás során egyébként nem várt technikai nehézségek is adódtak, ami miatt egy ideig rendkívüli üzemben működtek, nem voltak hírek és műsorok, csak zenék voltak hallhatók. A fejlesztést hallgatói hozzájárulásokból finanszírozták.

A Klubrádió új keverőpultja az új adáslebonyolító rendszerrel. Fotó: olvasónktól
A Klubrádió új keverőpultja az új adáslebonyolító rendszerrel. Fotó: olvasónktól

Pataki Gábor a Media1 kérdésére elmondta, a klubradio.hu reklámfelületeinek értékesítésében nem történt változás, azt továbbra is a Liberty Sales House végzi. A korábbi hírek alapján tudható: ez a reklámértékesítő ház végzi a 168 Óra hetilap és online kiadásának, illetve az FM 92,9 MHz-en fogható rádió műsorainak reklámértékesítését is. A Klubrádió weboldal önállóan készít tartalmakat, de egy menüpontjából a 168 Óra online oldalára is át lehet ugrani.

A Klubrádió hét éves médiaszolgáltatása 2021-ben jár le. Az majd az akkori Médiatanács döntésén múlik, hogy további 5 évvel meghosszabbítja-e a jogosultságot, de az Arató Andrással közölt népszavás interjú alapján bíznak a folytatásban is.

Borítókép: a megújult honlap egy részlete.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások