Deák Ferenc

Kelen Károly: Ne hazudj!

A bezárt Népszabadság munkatársa megpróbálta kideríteni, mikor mondta Deák Ferenc, hogy „Ha tőlem függene, a sajtótörvénynek csak egy paragrafusa volna: hazudni nem szabad”.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Amennyire érzékelni tudom, nem volt nagy siker a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az állami propagandamédia ellen indított, Szabad január című kampánya.

Pedig olyan szépen fogalmazták meg:

„Egy hónapos kampányunk jelmondata Deák Ferenc híres mondása: »Ha tőlem függene, a sajtótörvénynek csak egy paragrafusa volna: hazudni nem szabad.« Kampányunkban arra buzdítunk, hogy a polgárok védjék meg magukat és szeretteiket azoktól az álhíreket terjesztő propaganda médiatermékektől, amelyek ezt az alapvető elvet nem tartják be.”

Minden szó nagyon igaz, csak a Deák-idézet körül van egy kis baj.

A rendszerváltás után kapták föl a haza bölcsének ezt a szép kijelentését jobboldali körökben. Olyan jól használhatónak tűnt a liberális sajtófölény elleni harcban. „Kevesen vagyunk, de legalább betartjuk a sajtó legfontosabb törvényét!”

Én viszont kezdettől gyanúsnak találtam, mert Deák nagyon is tudta, mi a jog, és a sajtó és törvény viszonyát ennyire nem értő mondatot nem vehetett a szájára.

Ráadásul Deák igazságügy-miniszter volt a Batthyány-kormányban, szerepet játszott az áprilisi törvények – köztük a március 15-i követelésekre reflektáló – sajtószabályozás megalkotásában. Később a felülvizsgálatot irányította, és még az 1867-es változatot is az ő elvei szerint alakították ki.

Kíváncsi voltam tehát, mi a forrása az idézetnek, és nem csodálkoztam, hogy sehol sincs semmi nyoma a műveiben, senki sem tudja megnevezni, honnan is vette, hogy ilyet mondott. Egy neves filológus annyival hagyott faképnél, hogy „biztosan a parlamenti folyosón mondhatta valakinek, aki aztán lejegyezte”

Szerencsére régi mániám, hogy újságírótanoncokkal olyan szépirodalmi műveket olvastassak, amelyeknek hőse a mi szakmánk gyakorlói közül kerül ki. Így futottam át vagy huszadszor Mikszáth Kálmán Gavallérok című mulatságos kisregényét, amelyben a Csapiczky nevű dzsentri gúnyolódik az újságírókon, többek között azt adja elő, ha lettek volna már, hogyan tudósítottak volna a korabeli lapok a mohácsi vészről:

„Milyen érdekes volna, ha már akkor is jár vala a Pesti Hírlap és beszéli a dolgokat napról napra, ahogy a riporterek kiszagolták, meghallották. Egy nap ezt, más nap azt, Tomory vállalja a vezérséget, Tomory nem vállalja a vezérséget. A király haragszik. Tomory duzzog. Az Egyetértés ma meginterjúvolta Tomoryt. Az egész interjú, mint a Bud. Corr. jelenti, légből kapott koholmány. Az Egyetértés, úgy látszik, csak a Tomory egyik apródjával beszélt és a többi meg a többi.”

És most világosság gyúlt benne, mert ez istentelen dzsentri nem átallotta szájára venni a nagy Deák nevét is!

„Én minden lapból kiveszem az igazat, mert le tudom számítani, amit az újságíró hozzátett a pártállása kedvéért. Az öreg Deák azt mondta, hogy csak egy paragrafusból álljon a sajtótörvény: »hazudni nem szabad.« No iszen, megadta neki. Hát van valami a természetben, ami nem hazugság? Csal minden és mindenki. Csalnak a férfiak, csalnak az asszonyok…”

Úgy látszik, egy fiktív karakter fiktív – ráadásul Deákon ironizáló – állítását vették készpénznek a dicsőséges rendszerváltás idején az igazságért tiszta szívükből lelkesedő honfiaink!

De nincs mit szégyellenünk. Eléggé friss hír, hogy maga az Egyesült Államok elnöke kezelte tényként egy film a mexikói határon játszódó jelenetét. Donald Trump azzal próbálta indokolni a határvédő kerítés felállításának szükségességét, hogy összekötözött nőket és imaszőnyegeket találtak a két ország közötti területen. Pedig nem a CNN vagy a Fox csatorna híradásában, hanem a Sicario című filmben láthatta az ezt bizonyító felvételeket.

Kelen Károly Ki a sötétségből c. sorozatának ez már a negyedik része. A korábbi részeket ITT olvashatják.

Fotó: Deák Ferenc

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!