fbpx
A ChatGPT-t egy nagyító segítségével egy képernyőn vizsgáló kéz.

Betiltották a ChatGPT-t Olaszországban

A mesterséges intelligenciával dolgozó ChatGPT nevű chatrobot már holnap elérhetetlenné válhat az itáliai felhasználók számára.

Az olasz adatvédelmi szabályozó hatóság pénteken azonnali hatállyal betiltotta az OpenAI mesterséges intelligencia chatbotjához, a ChatGPT-hez való hozzáférést az országban – írja az Euronews nyomán a hvg.hu. Mint arról beszámoltak, az indok az adatvédelem állítólagos megsértése volt.

A Corriere della Sera belső forrásai megerősítik, hogy talán már holnap elérhetetlen lesz a platform az olasz felhasználók számára.

Az olasz Nemzeti Adatvédelmi Hatóság közleményében bejelentette, hogy egyúttal adatvédelmi vizsgálatot is indított a ChatGPT, az ismert, emberi beszélgetéseket szimulálni és feldolgozni képes mesterséges intelligencia szoftverrel szemben, egy március 20-án a felhasználók beszélgetéseivel és a fizetős szolgáltatás előfizetőinek fizetési adataival kapcsolatban elszenvedett incidens miatt. Utóbbi incidensről, amikor fizetési adatok szivárogtak ki, a Media1 is beszámolt.

Adatszivárgás történt a ChatGPT-n

A hatóság bírálta, hogy a ChatGPT nem adott tájékoztatót azoknak a felhasználóknak, akiknek az adatait az OpenAI gyűjti. Kifogásolta továbbá a jogalap hiányát, amely indokolná a személyes adatok gyűjtését és tömeges tárolását a platformot működtető algoritmusok betanítása céljából.

Többek közt rámutatnak arra is, hogy bár az OpenAI szolgáltatása 13 éven felülieknek szól, azonban a felhasználók életkorának ellenőrzésére szolgáló szűrő hiánya miatt a kiskorúak veszélyes válaszoknak vannak kitéve.

A felügyeleti hatóság most arra kéri az OpenAI-t, hogy 20 napon belül közölje a helyzet orvoslására tett intézkedéseit, különben a vállalat éves világméretű forgalmának akár 4 százalékáig terjedő bírságot kockáztat. Mint a Corriere írja, ezzel az Open AI akár 20 millió eurós bírságot is kockáztathat.

Betiltotta Kína a ChatGPT-t, mert elárulja, hogy népirtás zajlik az ujgur tartományban

Nincsenek tisztában a felhasználók a ChatGPT kiberbiztonsági kockázataival

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: A ChatGPT-t egy nagyító segítségével egy képernyőn vizsgáló kéz. Fotó: stock / Depositphotos,
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások