fbpx
Az Executio, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar szakmai lapjának néhány példánya.

Beszántották a végrehajtók újságját Schadl György letartóztatása után

A végrehajtók elnökének letartóztatása után minden jel szerint megszűnt a végrehajtók szakmai folyóirata, az Executio, egyúttal elérhetetlenné tették a teljes archívumát.
Porsche

Klasszikus Porsche – a jövő legélvezetesebb befektetése (x)

A valaha készült összes Porsche többsége még mind a mai napig az utakat rója. Ez pedig nem véletlen. Több mint 70 évnyi történelemmel ehhez már jóval többre van szükség, mint pusztán megbízható autókra. Elhivatott tulajdonosok és elkötelezett törődés kell hozzá, amelynek alapfeltétele a kötődés. A szerelem. A Porsche Classic pedig éppen azért született, hogy mindent megkaphassanak a klasszikusok.

Tovább a részletekért »

2021 óta nem jelent meg új szám, és új írást sem tud fogadni a szerkesztőbizottság, amelynek tagja volt a Végrehajtói Kar elnöke, azaz Schadl Györgyírja a Telex. A portál szerint a történtek fényében különösen izgalmas fellapozni Völner Pál korábbi cikkét, amelyben még azt írta: a jogállamiság sérülhet, ha a végrehajtási rendszer gyenge és könnyen kijátszható, és a bírósági végrehajtás minősége befolyásolja az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat.

„Szerver hiba történt a kérés kiszolgálása közben! Kérjük próbálja újra!”

– ez a felirat fogadja mintegy másfél éve az Executio folyóirat olvasóit, ha megpróbálják letölteni valamelyik korábbi számot az archívumból. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) szakmai lapja 2011-ben indult, majd három évvel később – a végrehajtói rendszer teljes átalakítása közben – el is halt. A Végrehajtói Kar felállítása és Schadl elnökké választása után, 2016-ban aztán feltámasztották a folyóiratot, és azt tervezték, hogy évente 4-6 alkalommal jelennek meg majd új számok.

Nem egészen sikerült tartani az ütemtervet, 2016 és 2021 között mindössze tizenkét szám jelent meg. Az utolsó 2021-ben, a Schadl-ügy kirobbanása előtt nem sokkal.

Nemcsak új szám nem jelent meg azóta, hanem a korábbiakat is elérhetetlenné tették. A Web.Archive.org adatai szerint Schadl letartóztatását követően törölhették az Executio eddig megjelent számait.

„A kommunikációt egy szervezet életében megkerülhetetlen és rendkívül fontos területnek tartva, a szakmai folyóiratunkon keresztül, hírt kívánunk adni a szervezeten belül folytatott munkákról, előre lépésekről, eseményekről, hivatali közleményekről”

– olvasható az Executio honlapján a mai napig. A folyóiratban a kari beszámolók mellett Schadl György és más végrehajtók, hazai és nemzetközi jogászok szakmai publikációi is rendszeresen megjelentek, amelyekre akár doktori értekezésekben is hivatkoztak.

A levelek is visszapattannak

„Az üzenetet nem sikerült kézbesíteni, mert a(z) […] cím nem található, vagy nem tud leveleket fogadni”

– jött az automatikus hibaüzenet arról a címről, amelyre a szerkesztőbizottság korábban a folyóiratba szánt cikkeket várta.

A szerkesztőbizottságban egy korábbi szám impresszuma szerint Schadl György mellett Lukács Tamás, az MBVK elnökségi tagja, Schmidt Zoltán, a 2015-ben megszüntetett Végrehajtói Kamara egykori elnöke, valamint Takács Katalin, az MBVK hivatalvezetője volt benne.

Kérdést küldtünk a végrehajtói kar hivatali titkárságának és a kar központi elérhetőségére is, hogy megtudjuk, mi az oka annak, hogy nem érhetők el az Executio korábbi lapszámai, és miért nem jelent meg 2021 óta egyetlen szám sem. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy tervezik-e a folytatást. Cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk választ.

A Végrehajtói Kar egysége biztosítja a megérdemelt elégedettséget

„Ez az év mindenféleképpen a megújulásról és a tapasztalatszerzésről fog szólni, igazán nagybetűvel”

– írta Takács Katalin, az MBVK hivatalvezetője az Executio 2020. áprilisi számában, amelyre a Web.Archive.org oldalán visszatekerve talált rá a Telex.

Takács szerint az elmúlt években

„a végrehajtói hivatás szakmai fejlődése töretlen, az évek óta zajló megújulás folyamata sikeresen halad előre a maga útján […] Ebben a fejlődésben az újabb szakaszt az jelentheti, ha a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar olyan egységet tud képezni működésében belülről és kívülről nézve is egyaránt, mely következetesen biztosítja számára a megérdemelt elégedettséget”.

Az Executio 2020. áprilisi számában bemutatták továbbá a tíz, frissen kinevezett bírósági végrehajtót, köztük a Schadl-ügy két későbbi vádlottját: N. Gábor fonyódi és V. Levente Árpád ceglédi végrehajtót, akik az előkészítő tárgyaláson elismerték bűnösségüket.

Völner: A bírósági végrehajtás megfelelő működése általános jogállami érdeket szolgál

A történtek fényében különösen izgalmas elolvasni Schadl György beszámolóját a végrehajtói kar 2019. szeptemberi tisztújító közgyűléséről, amelyet Völner Pál parlamenti államtitkár nyitott meg. Völner – írja Schadl –

„örömét fejezte ki, amiért az utóbbi években az Igazságügyi Minisztérium és az MBVK elnöksége között jó együttműködés alakult ki”. […] Azt ígérte, mindent megtesz annak érdekében, hogy a Végrehajtói Kar presztízse, munkájának fontossága továbbra is elismerést nyerjen, és az állam részvétele ebben pozitív legyen.”

A Web.Archive.org segítségével érdemes még fellapozni a Schadl-éra első, 2016-os lapszámát is, amelyben Völner mutatta be a végrehajtói rendszer megújítását (ezt a számot éppen azon a napon archiválták, amikor Polt Péter kezdeményezte Völner mentelmi jogának felfüggesztését).

„A végrehajtói intézményrendszert érintő reformok alapvető célja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom helyreállítása volt”

– fogalmazott az államtitkár a 2016-os cikkben, és afeletti örömét fejezte ki, hogy

„a közelmúltban konstruktív szakmai együttműködést sikerült kialakítani a Kar Elnöksége és tárcánk között. […] A bírósági végrehajtás minősége jelentősen befolyásolja a jog érvényesülését, valamint a jogba és az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, és ezáltal a jogrendszer egészének működését”

– írta Völner, aki szerint a bírósági határozatok tiszteletben tartása, a jogerős bírósági döntések teljesítése a jogállamisággal kapcsolatos alkotmányos értékekhez tartozik.

„Amennyiben ugyanis a végrehajtási rendszer gyenge és könnyen kijátszható, az óhatatlanul a bírósági határozatok lebecsüléséhez, jogbizonytalansághoz, a jogtudat romlásához, a jogállamiság sérelméhez vezet. Mindebből az következik, hogy a bírósági végrehajtás intézményrendszerének megfelelő működése általános jogállami érdeket szolgál.”

Nem ütötte meg a kormánymédia ingerküszöbét a Schadl-Völner-ügy előkészítő tárgyalása

A Völner-Schadl botrány miatt megszűnt az esztergomi tévé

Az adatvédelmi biztos szerint jogszerűen használta Magyarország az újságírók lehallgatására is bevetett Pegasus kémszoftvert

Völner Pál védőügyvédje nem tartja összeférhetetlennek, hogy ő a Pegasus kémszoftverrel megfigyelt Varga Zoltán médiavállalkozó jogi képviselője is

EU-s vizsgálóbizottság Budapesten: A választások kimenetelét is befolyásolhatja, ha az Európai Bizottság eltűri, hogy Magyarországon a kormány kémkedik az újságírók telefonjában

Az Antenna Hungária igazgatóságának is tagja a Völner–Schadl-botrányban érintett Nagy Ádám

Csak elvétve foglalkozott a kormánypárti média a Völner–Schadl-botránnyal, pedig már következménye is van

Nem kérdezte meg a Kossuth Rádió a Völner-ügyről Orbán Viktort a szokásos heti rádióinterjúban

Finoman szólva nem verte nagy dobra a kormánypárti sajtó Völner Pál államtitkár bukását

 

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Az Executio, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar szakmai lapjának néhány példánya. Forrás: MBVK.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások