fbpx
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke, Pomázi Gyula a Fiatal Vállalkozók Hetén.

Érzékenyítené az újságírókat az állami hivatal

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíróakadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai újságírótársadalmat érzékenyítse a szellemi tulajdon védelmét illetően – közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

Azt írták, hogy a képzést a magyar újságírók és a médiaszakos egyetemisták körében hirdetik meg: így nemcsak a gyakorló újságírók juthatnak hasznos tudáshoz, hanem azok is, akik később fognak majd elhelyezkedni a szakmában. A szellemitulajdon-védelemben való jártasság segíthet felzárkózni a hazai vállalati és egyetemi szférának a nemzetközi versenytársakhoz – közölték, hozzátéve: ennek erősítése a hazai gazdasági szektor számára az európai és a világpiac tekintetében is létfontosságú, azonban szemléletformálás és edukáció nélkül nem lehet hatékony.

A kívánt szemléletformáláshoz elengedhetetlen a sajtó közreműködése, megfelelő tájékoztatása – emelték ki. Megjegyezték: a szellemitulajdon-védelem az elmúlt évtizedekben szerintük nem kapott megfelelő figyelmet, így a sajtóban is kevesen foglalkoznak rendszeresen a témával. Az SZTNH ezen kíván javítani egy olyan képzéssel, amely megismerteti, milyen gazdasági és társadalmi hatásai vannak a szerzői- és iparjognak, miként segíti a vállalkozásokat a kutatás-fejlesztés minősítés, miként tör előre az IP (Intellectual Property) a nemzetközi cégek értékében.

A résztvevők azokat az újságírói szempontból fontos összefüggéseket ismerhetik meg, amelyek kontextusba helyezik a területet más gazdasági és közéleti témákkal kapcsolatban, például hogy milyen előnyökkel jár egy vállalkozás számára, ha vannak oltalmai; milyen adókedvezmények járnak a kutatás-fejlesztési tevékenység után; mit véd a szerzői jog; mire érdemes szabadalmat, használatiminta- vagy designoltalmat igényelni – sorolták.

A képzés első fele online zajlik és február 22-én kezdődik. A jelenléti oktatás március 1-jén lesz a hivatal szakkönyvtárában. Regisztrálni a [email protected] címen lehet legkésőbb február 21. 17 óráig – áll a közleményben.

Jelentősen csökkent Magyarországon az illegális tartalmakat letöltő fiatalok száma egy friss kutatás szerint

Perrel fenyegeti a Jazzy Rádió a Radiocafét a Millásreggeli név használata miatt és letiltatta a műsor Facebook-oldalát – a műsort 2011 óta gyártó Millásreggeli Kft. panaszt tesz

Music FM néven regisztrált védjegyet a napokban egy ismert magyar médiavállalat – megkérdeztük a tulajdonost, mik a tervei a névvel

Borítókép: A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke, Pomázi Gyula a Fiatal Vállalkozók Hetén. Forrás: a hivatal Facebook oldala.

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások