fbpx
Balázsék egyik korábbi kitelepülése.

Valódi verseny nélkül megszerezheti a Rádió 1 a Szombathely 97,7 MHz frekvenciát, frekvencia nélkül marad a Frisss FM

Nem adott be pályázatot a szombathelyi 97,7 MHz-et mostanáig használó Vasi Friss Rádió Kft. a frekvenciára, így az minimum 10 évre, de esetleges hosszabbítás esetén összesen 17 évre az egyedüli pályázó, a Mészáros Lőrinc közeli Radio Plus Kft.-hez, azaz a Rádió 1 hálózatot üzemeltető céghez kerülhet.

Mint arról a Media1 is beszámolt tavaly, lejárt a szombathelyi 97,7-en a frekvenciát használó Vasi Friss Rádió Kft. médiaszolgáltatási jogosultsága, így a 97,7 újbóli hasznosítására pályázatot írt ki az NMHH Médiatanácsa.

Most a friss fejlemény az ügyben, hogy az ugytudjuk.hu megtalálta az NMHH weboldalán, hogy mindössze egyetlen pályázó, a Rádió 1 hálózatot működtető (egyébként Mészáros Lőrinc-közeli) Radio Plus Kft. nyújtott be egyedül pályázatot. Az egyedüli pályázót ugyan december 20-án hiánypótlásra szólította fel a Médiatanács, de a pályázatát érvényesnek tekinti a testület, így végül valódi verseny nélkül, egyszereplős pályázat útján juthat hozzá a frekvenciához,amihez egyébként eddig is köze volt, a Vasi Friss Rádió Kft. ugyanis pár évvel ezelőtt hálózatba kapcsolódott a Rádió 1-gyel, és mindössze 4 órát fedett le helyi tartalommal.

A pályázati kiírás szerint a 77 ezer fő elérésére alkalmas frekvenciáért évente legalább 2 millió 461 ezer forint plusz áfa összegű médiaszolgáltatási alapdíjat kell befizetnie a győztes pályázónak.

Egyre szegényesebb a szombathelyi helyi rádiós kínálat

Az ugytudjuk.hu felidézte: volt idő, amikor még három helyi rádió is működött Szombathelyen. A 97,7-es frekvenciát korábban a Vasi Friss Rádió Kft. nyerte el elsőként, mely Frisss Fm néven indított médiaszolgáltatást, ami a frisss.hu weboldalon is elérhető volt. A Fidesz közeli médiafelület nem titkolt célja volt, hogy ellenpólust hozzon létre az akkor Szombathelyen már 13 éve működő nyugat.hu és vele egy üzleti érdekeltségbe tartozó Nyugat Rádióval szemben.

Egy 2012 januári cikk – melyet szerzőként a később Puskás Tivadar korábbi fideszes szombathelyi polgármester mellett feltűnő, Kremser Csaba akkori ügyvezető jegyzett – így mutatta be a frissen alakult rádiót:

Egyetlenegy rádióban nem lesz ilyen magas a zenék száma, mint nálunk. A műsorvezetők rövid megszólalásai mindig fontos információt hordoznak, amire mindenki odafigyel. A hírek túlnyomó részt Szombathelyről és a környékünkről fognak szólni beleértve szűkebb régiónkat.

Korábban három helyi rádió is volt

A Fidesz-közeli Frisss FM indulását követően három helyi rádió volt Szombathelyen. A Rádió Szombathely az FM 97,1-en, és a Nyugat Rádió az FM 88,4-en volt fogható. Előbbi sugárzási engedélye járt le korábban. A 97,1-et, annak ellenére, hogy nemcsak Szombathely, de az ország egyik első helyi kereskedelmi rádiója volt, végül nagy szöveg arányú közösségi jellegű adóra pályáztatták meg.

Az első nyertes az akkor még rendszerközeli Simicska Lajoshoz köthető Lánchíd Rádió volt. Majd a Simicska médiabirodalom bukását követően, 2019-ben ismét megpályáztatták az frekvenciát. A pályázaton a Szombathelyi Médiaközpont és a Karc FM-t működtető Lánchídrádió Kft. indult el. Utóbbi lett a befutó, a 97,1-et pedig hálózatba kapcsolták. (Azóta a Fidesz-közeli KESMA-hoz tartozó Karc FM adása szól rajta.)

Hasonlóan járt a 88,4 is. Itt szintén a lejárt frekvenciaengedély követően írtak ki új pályázatot, és azóta is Mária Rádió szól ezen a frekvencián.

A Nyugat Rádió 2016. március 31-én megszűnt, így a Frisss FM ezt követően gyakorlatilag helyi konkurencia nélkül maradt. Az adót 2017-ben kapcsolták a Rádió 1 hálózatához. Azóta 4 órát ad Szombathelyről napközben a rádió, és a hírszerkesztés maradt még helyben.

A Frisss FM Fidesz-közeliségére utalt az is, hogy mint arról a Media1 is beszámolt, a rádiót működtető cég fizette ki 2022-ben Szijjártó Péter fideszes politikus helyi kampányeseményének a terembérletét.

A szombathelyi rádiót és hírportált üzemeltető cég fizette Szijjártó Péter helyi kampányeseményének a terembérletét

Jelenleg a környéken csakis azok az önkormányzatok tudnak rádiót üzemeltetni, amelyek fideszes többséggel működnek. Sárváron, Körmenden, Zalaegerszegen, Győrben van önkormányzati fenntartású helyi rádió.

Büntetőfeljelentést tett a Radiocafé és a Millásreggeli stábja

Countryzenére szakosodott online rádió indult Magyarországon

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: Készül a Rádió 1-en hallható Balázsék című műsor. Fotó: Balázsék oldala / Facebook / Media1-archívum
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások