fbpx
Fiatal nő okostelefonnal és fejhallgatóval otthon.

Streamingcsalásra derült fény Franciaországban

Manipulálják a legnagyobb streaming zenei szolgáltatók online hallgatottsági számait – írja az MTI. Egy most közzétett dokumentum szerint 2021-ben Franciaországban 1 és 3 milliárd között volt a hamis hallgatottság, vagyis az összes lejátszás 1-3 százaléka.

A jelentést a francia kulturális minisztérium megrendelésére a Nemzeti Zenei Központ (CNM) végezte el, együttműködésben három streaming platformmal, a Deezerrel, a Spotify-jal és a Qobuzzal – írta a Le Parisien.

A francia napilap megállapítja, hogy a streaming ipart masszív átverés sújtja; az online zenehallgatás jelentős része valójában hamis adatokon nyugszik. Az 57 oldalas dokumentum egy másfél éves vizsgálódás eredménye és a zeneipar mintegy negyven képviselőjét leplezi le.

Franciaországban évente 100 milliárd dalt hallgatnak, 2021-ben e jelentés szerint 1 és 3 milliárd közötti volt a manipulált hallgatottság száma. A saját platformjaikat érintő hamis adatokat a csalások ellen küzdő három szolgáltató maga tette közzé a minisztérium számára. Eszerint 2021-ben a manipulált adatok a Deezer esetében 2,6, a Spotify-nál 1,1, a Qobuznál pedig 1,6 százalékát tették ki az összhallgatottságnak. A helyzet tavaly tovább romlott, a Deezer esetében 2022-ben már 5 százalék volt manipulált hallgatottsági arány.

„Tudomásunk szerint ez az első alkalom, hogy egy hivatalos tanulmány mutat rá a streamingadatok körüli csalásra. Aggasztó ez az átverés, mindazonáltal a gyakran emlegetett 10 százalékos aránytól még messze vagyunk”

– fogalmazott Jean-Philippe Thiellay, a CNM elnöke. A szakember kiemelte, hogy a csalásnak a művészek, az előadók az áldozatai, hiszen az torzítja a számukra járó díjazást. Az MTI nem idézi ugyan a Le Parisien összefoglalójáról szóló szemléjében, ám a cikk egy másik pontján a lap úgy fogalmaz, hogy „a csalás lehetővé teszi az (előadó)művészek és környezetük számára, hogy több pénzt keressenek és hogy mesterségesen elhitessék, hogy sokkal nagyobb sikerük van, mint amit képzelünk – állapítja meg a francia kulturális minisztérium által felügyelt, 2019 végén létrehozott szerv, a CNM tanulmánya”.

„Sajnos a jelentés készítésekor nem mindenki volt együttműködő, az Amazon Music csak 2022-es számokat bocsátott rendelkezésre, az Apple Music és a YouTube pedig egyáltalán nem szolgáltatott adatokat” – tette még hozzá az elnök.

A Charlie Hebdo miatt áll a bál Irán és Franciaország között

A SkyShowtime-on térhet vissza A besúgó és sok más, az HBO Maxról letörölt sorozat

Átnevezi az ARENA4+ streamingszolgáltatást a Network4

Elérhetővé vált okostévéről az RTL+ streamingszolgáltatás

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Fiatal nő okostelefonnal és fejhallgatóval otthon. Forrás: Depositphotos.com / stock.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások