fbpx
charlie hebdo

A Charlie Hebdo miatt áll a bál Irán és Franciaország között

A szatirikus hetilap karikatúrái megint kiverték a biztosítékot keleten.

Beidézte Irán a francia nagykövetet a Charlie Hebdo szatirikus magazin karikatúrái miatt. A legendásan tiszteletlen hetilap több tucat rajzon keresztül nevette ki az ország vezetőjét, Ali Khamenei ajatollahot, aki főleg az iráni tüntetéssorozat óta került célkeresztbe, és még versenyt is kiírtak a tüntetők támogatására – írja a The Guardian.

Az iráni külügyminisztérium szerdán közölte, hogy behívatta Nicolas Roche francia nagykövetet. „Franciaországnak nincs joga más muszlim országok és nemzetek szentségeit megsérteni a szólásszabadság ürügyén” – mondta Nasser Kanani, a külügyminisztérium szóvivője. „Irán a francia kormány magyarázatát és kompenzációs lépését várja a francia kiadvány elfogadhatatlan viselkedésének elítélésében.”

Hosszein Amir-Abdollahian külügyminiszter a Twitteren hangoztatta, hogy a Charlie Hebdo lépése nem maradhat válasz nélkül, és nem engedhetik meg, hogy a francia kormány átlépjen bizonyos határokat.

A Charlie Hebdo neve a közel-kelettel kapcsolatban 2015 januárja óta hoz elő nagyon rossz reflexeket: akkor iszlamista fegyveresek rontottak be a magazin szerkesztőségébe, ahol 12 embert megöltek, miután a lap karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról. A tabudöntögető lap azóta a szólásszabadság egyik szimbólumaként is létezik, miközben páran azért kritizálják, hogy túl provokatív a stílusa.

Az persze nyilvánvaló, hogy Irán nem igazán érti, hogy a francia államnak nincs beleszólása abba, mi jelenik meg egy magánkézben lévő hetilapban. Nathalie Loiseau francia EP-képviselő, „beavatkozási kísérletnek és fenyegetésnek” minősítette Irán üzenetét.

„Legyen világos, hogy a teheráni elnyomó és teokratikus rezsimnek nincs mit tanítania Franciaországnak”

– mondta.

Újságírókat késeltek meg nem messze a Charlie Hebdo egykori szerkesztőségétől

 

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: A Charlie Hebdo korábbi címlapja
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások