fbpx
A Magyar Telekom egyik telefonfülkéje.

Egy korszak vége: idéntől már a Telekom sem jelentet meg többé telefonkönyvet

A Magyar Telekom tavaly kinyomtatott példányai múzeumba kerültek, újat pedig már nem nyomtatnak.

A Magyar Telekom mai, szerdai, lapunkhoz eljuttattott  közleményében felidézte, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2021 októberében közzétett elemzésének értelmében a hírközlési cégeknek 2022 óta nem kötelező könyv vagy bármilyen más adathordozó formájában megjeleníteniük az előfizetőik adatait.

Az idei évtől a Telekom ezért megszünteti a nyomtatott telefonkönyvet, azt már 2023-ban sem nyomtatja ki. A Magyar Telekom telefonkönyvének utolsó példányai voltak az utolsók, amelyek közül egyet a Postamúzeum részére ajánlott fel a vállalat.

A telefonkönyv megszűnésének hátterében a csökkenő fogyasztói igények állnak, illetve a digitalizáció térnyerése. Az NMHH piackutatása alapján 2017-ben még közel 60 ezer telefonkönyvet nyomtattak, 2020-ban azonban már 17 ezernél is kevesebbet, és felére esett vissza a fogyasztók által átvett névjegyzékek száma. Ennél is meredekebben zuhant az elektronikus adathordozón (CD-n) terjesztett telefonkönyvek száma, 31 ezerről mindössze 2.500-ra, ami 92 százalékos csökkenést jelent – közölték.

Telefonkönyv: élt 140 évet, hogyan tovább most?

A Magyar Telekom legfontosabb célja, hogy segítse az emberek közötti kapcsolódást, hogy a digitalizációnak hála akkor is ott lehessünk egymásnak, amikor fizikailag éppen nem vagyunk együtt. Ezt a kapcsolatot segítette az elmúlt 140 évben a nyomtatott telefonkönyv, amely történetének utolsó fejezete 2022-ben lezárult. A változás az iparágon belül már korábban érzékelhető volt, ugyanis az elmúlt évtizedekben, a digitalizáció térhódításával a nyomtatott és CD-n tárolt telefonkönyvet kiegészítették az online elérhető adatbázisok.

Ezek mellett a jövőben az egyetemes tudakozó (a 11800-as számon) továbbra is a lakosság rendelkezésére áll, a Magyar Telekom hálózatából pedig a tudakozó a 11818-as számon érhető el – olvasható a vállalat közleményében.

Lezárul egy korszak: már nem kötelező telefonkönyveket kiadni

Nem feszegeti az Európai Bizottság a Vodafone Magyarország felvásárlását, pedig kapott bejelentéseket az ügyben

További hírek érhetők el a Media1-en.

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások