fbpx
Móricz-Sabján Simon .

Meghalt Móricz-Sabján Simon

Rendkívül fiatalon, 42 évesen érte a neves fotóriportert a halál.

Móricz-Sabján Simon 1980-ban született Kiskunhalason. Budapesten élő, díjnyertes fotóriporter és dokumentumfotós. 2003 és 2016 között a Népszabadságnak dolgozott, majd 2016 óta a Világgazdaság című napilap és a Manager Magazin című havi üzleti magazin hivatalos fotósa volt, de a Portfolio.hu-nak is készített fotókat.

A portfolio.hu nekrológja szerint Móricz-Sabján Simon a munkája mellett személyes projekteken is dolgozott, sok időt szentelt személyes anyagának fejlesztésére, esetenként évekig dolgozott fotóesszéin. Társadalmi kérdésről vagy hétköznapi történetekről szóló munkáinak fókuszában az ember és környezete állt.

A neves fotóriporter munkásságát számos díjjal ismerték el. Két alkalommal is első díjat nyert a China International Press Photo Contesten, valamint többször díjat nyert a Pictures of the Year International (POYi), az NPPA Best of Photojournalism, a Prix International de la Photographie, a PDN, az iPhone Photography Awards, a Slovak Press Photo, a Kolga Tbilisi Photo Award és az FCBarcelona Photo Award díjain. Egyéb elismerések mellett 43 alkalommal nyert díjakat a Magyar Sajtófotó pályázatain, köztük a Magyar Újságírók Országos Szövetségének három nagydíját, hat Munkácsi Márton-díjat a legjobb kollekciókért, háromszor a 30 év alatti fotósok díját, a legjobb sajtófotó díját, valamint háromszor a legjobb hírfotóért járó Escher Károly-díjat. Háromszoros Pécsi József-ösztöndíjas (tehetséges fiatal művészfotósok számára), hatszoros NKA-ösztöndíjas; 2012-ben elnyerte a Budapest Fotóművészeti Ösztöndíjat, 2013-ban a Népszabadság Nagydíját, 2015-ben a Hemző Károly-díjat.

Fotóit számos galériában állították ki, többek között a Magyar Nemzeti Múzeumban és több nemzetközi kiállításon Tbiliszitől Barcelonáig.

Alapító tagja a magyar fotóriporterekből álló Pictorial Collective csoportnak.

Az Origo arról is ír, hogy Móricz-Sabján Simon 2021-ben a Mediaworks-fotópályázat nagydíjasa lett, és 2022-ben elnyerte a Capa-nagydíjat. Hozzátették, hogy a Mediaworks a fotóriportert saját halottjának tekinti.

Móricz-Sabján Simon egyik díjazott munkája (a Második élet, melyet az idei, a 40. Magyar Sajtófotó Pályázaton nyert el idén tavasszal) ide kattintva látható egy korábbi hírünkben.

**

További hírekért kattintson ide!

Borító: Móricz-Sabján Simon. Fotó: Mohai Balázs fotója, Móricz-Sabján Simon Facebook-oldala
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások