fbpx
Parlament, Országgyűlés

Szembemegy a Fidesz az Országgyűlésben a médiakoncentráció elleni új uniós rendelettervezettel

Kivételes eljárásban tárgyal az Országgyűlés a médiaszolgáltatásokkal kapcsolatos uniós rendelettervezetről.

Az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló uniós jogszabályról alakíthatja ki álláspontját kedden az Országgyűlés. Az ülés 8 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd kivételes eljárásban tárgyalnak a médiaszolgáltatásokkal kapcsolatos uniós rendelettervezetről – jelentette az MTI.

Az európai ügyek bizottsága országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi kimondani, hogy úgymond sérti a szubszidiaritás elvét a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról (az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabály) és az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv módosításáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelettervezet.

A rövid határozati javaslat indokolása szerint a tagállami sajátosságokat tiszteletben tartó irányelv vagy ajánlás lenne a megfelelő uniós eszköz, azaz az európai ügyek bizottságának fideszes többsége szerint nem kötelező uniós jogszabályba kellene foglalnia az EU-nak a média területét érintő terveit.

Ezzel szemben a Vera Jourova európai uniós biztos nevével fémjelzett jogszabályjavaslat kötelező érvényű lenne. A javaslat biztosítja, hogy a köz- és magántulajdonú média nyomás nélkül, a média digitális átalakulását figyelembe véve könnyebben, az EU határain átnyúlóan működhessen az unió piacán.

Az Európai Bizottság közlése szerint ezeket tartalmazná a beterjesztett uniós jogszabály:

  • A szerkesztői függetlenség védelme: a rendelet előírja a tagállamok számára, hogy tartsák tiszteletben a médiumok szerkesztői szabadságát, és fejlesszék az újságírói források védelmét. A médiaszolgáltatóknak emellett biztosítaniuk kell a tulajdonosi szerkezet átláthatóságát az erre vonatkozó információk publikálásával. Intézkedéseket is hozniuk kell a szerkesztői döntések függetlenségének garantálásaképp.
  • Kémprogramok média elleni bevetésének tilalma: a javaslat szigorú biztosítékokat tartalmaz a médiával, az újságírókkal és a családtagjaikkal szemben bevetett kémprogramok használata ellen.
  • Közszolgálati médiumok függetlensége: a közmédiumok finanszírozása stabil és átlátható kell legyen, annak érdekében, hogy a szerkesztői függetlenség biztosított legyen. Ezen médiumok vezetőségét transzparens módon kell megválasztani. Ezen túl a küldetésüknek megfelelően, pártatlanul kell működjenek.
  • Médiapluralizmus-teszt: a javaslat előírja a tagállamoknak, hogy értékeljék a médiapiaci koncentrációk médiapluralizusra és szerkesztői függetlenségére gyakorolt hatását. A javaslat azt is megköveteli, hogy a tagállamok médiát érintő intézkedései indokoltak és arányosak legyenek.
  • Állami reklámok átláthatósága: a leendő törvény új követelményeket fogalmaz meg az állami reklámok médiához való elosztása kapcsán annak érdekében, hogy ezek átláthatóak legyenek, és az elosztásuk megkülönböztetéstől mentes legyen.
  • Online médiatartalmak védelme: a javaslat biztosítékokat tartalmaz a szakmai követelményeknek megfelelő médiatartalmak indoklás nélküli eltávolítása ellen. A nagy online platformoknak az eltávolítani kívánt, félretájékoztatónak ítélt tartalmakat jelenteniük kell a médiaszolgáltatónak még a törlés előtt. A médiaszolgáltatók panaszaival ezen platformoknak kiemelten kell foglalkozniuk.
  • Médiaajánlat testreszabása: az új törvény bevezetné a médiaajánlat testreszabásának jogát az eszközökön és az interfészeken – mint például a csatlakoztatott TV-ken – annak érdekében, hogy a felhasználók saját preferenciáik szerint módosítsák az alapértelmezett beállításokat.
  • Az Európai Bizottság emellett egy új, nemzeti médiahatósági tagokból álló, Európai Médiatanács felállítását is javasolja – ez véleményt nyilváníthatna a médiapiacokat, médiapiaci koncentrációkat érintő nemzeti intézkedésekről, döntésekről.

Beterjesztette az Európai Bizottság az európai médiaszabadságról szóló jogszabályt – íme a részletek

Jogi eszközökkel akadályozná meg az Európai Bizottság, hogy megismétlődhessen, ami a magyar médiapiaccal történt

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borítókép: Parlament, Országgyűlés Fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások