fbpx
Julian Assange, a WikiLeaks egyik alapítója mellett demonstrálók a brüsszeli brit nagykövetségnél 2019-ben.

Médiacégek sürgetik az Egyesült Államokat, hogy ejtse a Julian Assange elleni vádakat

A WikiLeaks-anyagokat elsőként közzétevő sajtóorgánumok, köztük a The Guardian összefogtak, hogy ellenezzék a vádemelést Julian Assange, a Wikileaks társalapítója ellen, mely szerintük közvetlen támadás a sajtószabadság ellen.

Az amerikai kormánynak fel kell függesztenie a WikiLeaks társalapítója, Julian Assange elleni büntetőeljárást, mert az aláássa a sajtószabadságot – állítják azok a médiaszervezetek, amelyek 2010-ben segítettek neki a kiszivárgott diplomáciai táviratok közzétételében.

Tizenkét évvel ezelőtt a The Guardian, a The New York Times, a Le Monde, a Der Spiegel és az El Pais együttműködésben tett közzé részleteket 250.000 dokumentumból, amelyeket Assange a „Cablegate” kiszivárogtatás során szerzett meg. Az anyag, amelyet a volt amerikai katona, Chelsea Manning szivárogtatott ki a WikiLeaksnek, az amerikai diplomácia belső működését tárta fel.

Azon médiaszervezetek szerkesztői és kiadói, amelyek annak idején először tették közzé e leleplezéseket, összefogtak, hogy nyilvánosan ellenezzék a tervet, miszerint Assange ellen vádat emelnének egy olyan törvény alapján, amely az első világháborús kémek üldözésére született.

„A publikálás nem bűncselekmény” – jelentették ki a médiacégek a The Guardian beszámolója szerint.

Szerintük a vádemelés közvetlen támadás a sajtószabadság ellen.

Assange-t a dél-londoni Belmarsh börtönben tartják fogva azóta, hogy 2019-ben letartóztatták Ecuador londoni nagykövetségén. Az ezt megelőző hét évet a diplomáciai épületben töltötte, hogy elkerülje a letartóztatást, miután nem adta fel magát a brit bíróság előtt egy másik ügyhöz kapcsolódóan. Az akkori brit belügyminiszter, Priti Patel júniusban jóváhagyta Assange kiadatását az Egyesült Államoknak, de ügyvédei fellebbeznek a döntés ellen.

Barack Obama vezetése alatti amerikai kormány 2010-ben jelezte, hogy nem indít büntetőeljárást Assange ellen a kiszivárogtatás miatt, mert az precedenst teremtene. A médiumok most Joe Biden elnök – aki akkoriban alelnök volt – kormányához fordulnak, hogy ejtse a vádakat.

Íme a médiumok által küldött teljes levél

A közzététel nem bűncselekmény: Az amerikai kormány fejezze be a Julian Assange ellen titkok nyilvánosságra hozása miatt indított büntetőeljárást

Tizenkét évvel ezelőtt, 2010. november 28-án öt nemzetközi médium – a New York Times, a Guardian, a Le Monde, az El País és a Der Spiegel – a WikiLeaks-szel együttműködve olyan leleplezéseket tett közzé, amelyek világszerte címlapokra kerültek.

A „Cablegate”, az Egyesült Államok külügyminisztériumának 251.000 bizalmas távirata nemzetközi szintű korrupciót, diplomáciai botrányokat és kémügyeket hozott nyilvánosságra.

A New York Times szavaival élve a dokumentumok „kendőzetlenül elmesélték, hogyan hozza meg a kormány a legnagyobb döntéseit, azokat a döntéseket, amelyek a legtöbbe kerülnek az országnak életekben és pénzben”.

Az újságírók és történészek még most, 2022-ben is újabb és újabb leleplezéseket tesznek közzé, felhasználva a dokumentumok ezen egyedülálló tárházát.

Julian Assange, a WikiLeaks kiadója számára a „Cablegate” és számos más kapcsolódó kiszivárogtatás közzététele a súlyos következményekkel járt. Assange-t 2019. április 11-én amerikai elfogatóparancs alapján letartóztatták Londonban, és immár három és fél éve tartják fogva egy olyan szigorúan őrzött brit börtönben, amelyet általában terroristák és szervezett bűnözői csoportok tagjai számára tartanak fenn. Az Egyesült Államoknak való kiadatás, és egy amerikai, maximálisan biztonsági fokozatú börtönben letöltendő, akár 175 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

A szerkesztők és kiadók alábbi csoportja, akik mindannyian dolgoztak együtt Assange-al, 2011-ben szükségét érezte, hogy nyilvánosan kritizálja a magatartását 2011-ben, amikor a táviratok szerkesztetlen másolatai nyilvánosságra kerültek, ugyanakkor néhányan közülünk aggódnak a vádiratban szereplő azon állítások miatt, hogy Assange megpróbált volna segítséget nyújtani titkos adatbázisba való számítógépes behatoláshoz. Most azért tömörültünk egységbe, hogy kifejezzük súlyos aggodalmainkat Julian Assange folyamatos üldözése miatt, amiért titkos anyagokat szerzett meg és tett közzé.

Trump alatt megváltozott a hozzáállás

A WikiLeaks 2010-es közzététele idején hivatalban lévő Obama-Biden-kormányzat azzal magyarázta tartózkodását attól, hogy vádat emeljen Assange ellen, hogy akkor a nagy médiacégek újságíróit is vád alá kellett volna helyezniük. Álláspontjuk a sajtószabadságot helyezte előtérbe, annak kellemetlen következményei ellenére. Donald Trump alatt azonban ez az álláspont megváltozott. A Szövetségi Igazságügyi Minisztérium egy régi törvényre, az 1917-es kémkedési törvényre támaszkodott (amelyet az első világháború idején a potenciális kémek üldözésére alkottak), és amelyet még soha nem alkalmaztak kiadó vagy műsorszolgáltató elleni vádemelésre. Ez a vádirat veszélyes precedenst teremt, és azzal fenyeget, hogy aláássa az amerikai Alkotmány első módosítását és a sajtószabadságot.

Az újságírók mindennapi munkájának alapvető részét képezi az érzékeny információk megszerzése és nyilvánosságra hozatala, ha az a közérdek érdekében szükséges. Ha ezt a munkát kriminalizálják, akkor a közbeszéd és a demokráciánk jelentősen meggyengül. Tizenkét évvel a „Cablegate” közzététele után itt az ideje, hogy az Egyesült Államok kormánya véget vessen a Julian Assange ellen titkok közzététele miatt indított büntetőeljárásnak.

A közzététel nem bűncselekmény!

A szerkesztők és kiadók:
The New York Times
The Guardian
Le Monde
Der Spiegel
El País

**

Az ügy előzményeiről itt érhetők el a Media1 korábbi írásai.

Engedélyezte a WikiLeaks alapítójának kiadatását a brit belügyminiszter

További hírek érhetők el a Media1.hu portálon.  Megtalál minket Facebookon is.

Borítókép: Julian Assange, a WikiLeaks egyik alapítója mellett demonstrálók a brüsszeli brit nagykövetségnél 2019-ben. Fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások