fbpx
Julian Assange, a WikiLeaks egyik alapítója mellett demonstrálók a brüsszeli brit nagykövetségnél 2019-ben.

Engedélyezte a WikiLeaks alapítójának kiadatását a brit belügyminiszter

Julian Assange azonban még fellebbezhet a döntés ellen.

Engedélyezte pénteken Julian Assange kiadatását az Egyesült Államoknak Priti Patel brit belügyminiszter – számolt be az Euronews.

Mint írták, a WikiLeaks alapítójának évek óta húzódó kiadatási ügyében hozott döntés közvetlen előzménye, hogy a londoni bíróság még áprilisban elrendelte Assange kiadatását – ehhez azonban Priti Patel személyes jóváhagyására is szükség volt.

Patel pénteken aláírta a kiadatási végzést, Assange-nak azonban továbbra is van fellebbezési lehetősége – jogi képviselői 14 napon belül támadhatják meg a rendelkezést.

Julian Assange, a Wikileaks alapítója
Julian Assange, a Wikileaks alapítója. Fotó: Wikipedia / CC-2.0

Assange ellen az amerikai hatóságok a brit kormányhoz benyújtott kiadatási kérelemben 18 vádpontot fogalmaztak meg. Ezekből 17 kémkedéssel, 1 pedig számítógépes rendszerek feltörésével vádolja a férfit.

Assange a WikiLeaks felületén 2010-től olyan kormányzati dokumentumokat hozott nyilvánosságra az iraki és az afganisztáni háborúkról, amelyekből kiderült, hogy az amerikai katonák többször is civileket öltek meg.

A témában született valamennyi írásunkat ide kattintva érheti el.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Julian Assange, a WikiLeaks egyik alapítója mellett demonstrálók a brüsszeli brit nagykövetségnél 2019-ben. Fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások