fbpx
fake news, álhír

Új szakaszba lép az álhírek elleni küzdelem Magyarországon a Magyar Digitális Média Obszervatóriumban

Jövő év januárjától kibővített formában, több szervezet, például a Political Capital csatlakozásával működik tovább a fake newsokkal foglalkozó, uniós társfinanszírozásban működő Magyar Digitális Média Obszervatórium (HDMO - Hungarian Digital Media Observatory).

A projekt első fázisában, 2021-es indulása óta, a lakmusz.hu tényellenőrző portál több mint 1, 5 millió olvasót ért el, ezt a munkát folytatja tovább hat autonóm szervezet: a Political Capital és a Mérték Médiaelemző Műhely kutatói a dezinformációk terjedését és az ellene hozott intézkedések hatékonyságát vizsgálják majd, a francia AFP hírügynökség és a Lakmusz újságírói folytatják tényellenőrző munkájukat, az Idea Alapítvány munkatársai a tudatos médiafogyasztással kapcsolatos tréningeket tartanak, a HDMO digitális infrastruktúráját pedig az Epresspack biztosítja.

A 30 hónapon át tartó projekt az Európai Bizottság társfinanszírozásában működik. A HDMO-t alkotó konzorciumot pályázaton választotta ki a Európai Bizottság, és a közlemény szerint minden tevékenyéségben teljes függetlenséget élvez.

„Új kutatásokat tervezünk az online és offline dezinformációról és az inautentikus online viselkedésről, illetve olyan big data alapú és automatizált eszközöket fejlesztünk, melyek segítenek a dezinformációs trendek és szereplők azonosításában”

– mondta Krekó Péter, a Political Capital igazgatója.

„A Lakmusz indulásakor egyértelművé vált, hogy a magyar közönségnek nagy igénye van az oldalra: fél év alatt elértük a első, egyéves szakaszra kitűzött 1 millió olvasót. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ezt a munkát folytathatjuk tovább”  – mondta Zöldi Blanka, a Lakmusz főszerkesztője.

Bronwen Roberts, az AFP digitális tényfeltáró rovatának európai vezetője hozzátette:

„A döntés elismerése a világszerte és Magyarországon végzett digitális ellenőrző munkának. Büszkén veszünk részt a projektben, különösen mert Magyarországot súlyosan érinti a dezinformáció.”

Az EDMO 2022-ben nyolc regionális központ működését koordinálta, 2023-tól pedig hat új intézmény csatlakozik a szervezethez, köztük a Magyar Digitális Média Obszervatórium.

„Az új nemzeti és regionális központok tevékenysége Bulgáriát, Németországot, Észtországot, Görögországot, Horvátországot, Ciprust, Lettországot, Livániát, Magyarországot, Máltát, Ausztriát, Romániát és Szlovéniát fogja lefedni. A szervezetek jövő év elejétől fognak működni, kiegészítve a már működő nyolc központ tevékenységét”  – írta az új központok bejelentésekor az Európai Bizottság. Így az EDMO tevékenysége az EU összes országát le fogja fedni.

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Depositphotos.com / stock
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások