fbpx
Érdeklődők a World Press Photo 2022 kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) 2022. szeptember 22-én.

Megnyílt az idei World Press Photo kiállítás

A tárlat október 30-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Csaknem 140 sajtófotót mutat be a világ minden tájáról a World Press Photo kiállítás mától, péntektől a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) – számolt be az MTI.

L. Simon László, az MNM főigazgatója elmondta: a World Press Photo válogatása egy 40 országot érintő turné során érkezett Magyarországra, mint immár hosszú évek óta, idén is a Nemzeti Múzeumba. Ezúttal is rengeteg anyagból válogatott a nemzetközi zsűri: 4.066 fotográfus 130 országból 64.823 fotóval pályázott. A főigazgató kiemelte, hogy a kiállítás alkotói nem csupán nagyszerű művészek, hanem a sajtó munkatársai is.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőt mond a World Press Photo 2022 kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022. szeptember 22-én.
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőt mond a World Press Photo 2022 kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022. szeptember 22-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A hagyományokhoz híven a World Press Photo kiállításhoz idén is kísérőtárlat társul, ezúttal Radisics Milán természetfotós munkáiból, Lábnyomunk – Az ember hatása bolygónkra címmel.

Désirée Bonis, a Holland Királyság budapesti nagykövete felidézte: a World Press Photo egy 1955-ben Amszterdamban alapított, független nonprofit szervezet, amely azóta is világszerte elismert platformja az újságírásnak.

Mint hozzáfűzte, a sajtószabadság fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, különösen ezekben a zaklatott időkben: néhány 100 kilométerre Budapesttől most is zajlik Ukrajna orosz inváziója, miközben gazdasági nehézségekkel és a klímaválsággal is meg kell küzdeni.

A kritikus, független oknyomozó újságírás minden demokrácia életerejét adja – hangsúlyozta Désirée Bonis, hozzátéve: a sajtószabadság megléte ezért is fokmérője annak, hogy egy ország készen áll-e az EU-csatlakozásra.

Érdeklődők a World Press Photo 2022 kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) 2022. szeptember 22-én.
Érdeklődők a World Press Photo 2022 kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) 2022. szeptember 22-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Változott a tárlat zsűrizése

Marika Cukrowsky, az idei kiállítás kurátora elmondta: a World Press Photo csaknem hét évtizedes történetének legnagyobb változása, hogy a pályázat előzsűrizését regionálissá tették, így a helyi események értőbb értékelése várható. A globális zsűrizés előtt, külön-külön értékelik az afrikai, az ázsiai, az európai, az észak- és közép-amerikai, a dél-amerikai, a dél-kelet-ázsiai és óceániai régióból küldött pályaműveket.

A World Press Photo pályázat 2022-es kiállítása október 30-ig tekinthető meg.

(MTI nyomán)

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Érdeklődők a World Press Photo 2022 kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) 2022. szeptember 22-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások