fbpx
Golden Globes 2021

Visszatér a képernyőkre a Golden Globe díjátadó az előző évi bojkott után

A tavaly botrányok miatt bojkottált Golden Globe díjkiosztó gálát ezúttal újra sugározza az NBC amerikai tévécsatorna januárban.

A Golden Globe díjátadó gálát tavaly a hírességek és az NBC is bojkottálta azután, hogy a díjat odaítélő, Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezetével, a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) kapcsolatban korrupciós vádakkal és a HFPA etikátlan működésével kapcsolatos információkkal volt hangos a sajtó, és azzal, hogy a HFPA-nak egyetlen fekete tagja sincs. Ez az a szervezet, amelynek egyetlen magyar tagjáról, Návai Anikóról is súlyos dolgok derültek ki: úgy készített interjút interjút különböző híreségekkel, hogy valójában nem került sor interjúra, hanem összeollózott szövegeket adott le a Nők Lapjának.

A Golden Globe képernyőre való visszatérését az NBC, a HFPA és a Dick Clark Productions produkciós cég kedden jelentette be. A 80. Golden Globe-gálát 2023. január 10-én rendezik meg, és a műsort az NBC, valamint a Peacock is sugározza, írja az MTI az AP híre nyomán.

A Golden Globe az Oscar-gála után a legnézettebb filmes díjátadó műsor volt korábban. A 2021-es gála előtt azonban a Los Angeles Times arról számolt be, hogy a HFPA 87-tagú újságírótestületében egyetlen fekete tag sincs. A cikk megjelenése nagy vihart kavart, a stúdiók, a publicisták és a sztárok közölték, hogy nem vesznek részt a díjátadón, és Tom Cruise visszaadta három Golden Globe-díját. Arról is cikkek jelentek meg, hogy a zsűri milyen kiváltságokat kap. Nem tett jót az sem, ami Návai Anikó csalásairól kiderült.

Az elmúlt másfél évben a HFPA reformokat hajtott végre a szabályzatában és kibővítette és sokszínűbbé tette tagságát. A szervezet keddi közleménye szerint most szavazó testületük 52 százaléka nő, 19,5 százaléka latin-amerikai, 12 százaléka ázsiai, 10 százaléka fekete és 10 százaléka közel-keleti, írja az MTI.

Návai Anikó bejelentette, elfogadta a reformokat a sok kritikát kapott HFPA – etikusabbak lesznek a hollywoodi újságírók?

Az NBC üdvözölte a változtatásokat, és ennek fényében döntött úgy, hogy ismét műsorra tűzi a díjátadót, amelynek közvetítésére 2018-ban nyolcéves szerződést kötött.

A Golden Globe-jelöléseket december 12-én jelentik be.

A HFPA-t jelenleg Todd Boehly vezeti, akinek befektetési cége, az Eldridge Industries megvásárolta a Globes-t, és nonprofitból nyereségorientált vállalkozássá alakította. Boehly cége egyben a díjátadót készítő Dick Clark Productions anyavállalata, és ő a díjátadónak otthont adó Beverly Hilton tulajdonosa is.

A HFPA botránysorozatáról itt érhetők el a Media1 korábbi írásai.

(MTI/AP híre nyomán)

További hírekért kattintson ide! Megtalá minket Facebookon is.

Borító: Golden Globes 2021. Fotó: HFPA
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások