fbpx
Google Térkép alkalmazás egy okostelefon képernyőjén.

Új, pénztárcakímélő funkció érkezett a Google Térkép alkalmazásba

A környezetet és pénztárcát kímélő, az üzemanyagköltségekre is odafigyelő útválasztási funkcióval bővül a keresőóriás térképes alkalmazása.
Teads

Tűpontos célzás a másodpercek töredéke alatt – Hogyan működik a Teads mesterséges intelligenciája? (x)

A digitális reklámpiac régóta egy nehéz választás előtt áll: minőség vagy széles elérés? Az elmúlt néhány évben, ahogy a vásárlás egyszerűbbé és gyorsabbá vált, a reklámipar konszolidálódott, a hirdetők egyre nagyobb közönséget szerettek volna megszólítani, ám mindez a minőség rovására ment. A Teads erre egy saját mesterséges intelligencia-rendszer fejlesztésével válaszolt, amely milliszekundumok alatt képes eldönteni, hogy egy adott felhasználónak mikor és milyen hirdetést jelenítsen meg a rendszer.

Tovább a részletekért »

Mintegy 40 európai országgal egyszerre Magyarországon is bevezeti a Google Térkép (Google Maps) a környezetbarát útválasztás nevű funkciót – közölte a keresőóriás.

Az újdonságot egy konkrét példán keresztül mutatták be: amennyiben a felhasználó például a budapesti Pál-völgyi-barlangtól szeretne eljutni a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, nagyjából 40 perc menetidővel kell számolnia. A megfelelő útvonal kiválasztásához a Google Térkép már régóta számos navigációs lehetőséget kínál, köztük olyan fenntartható alternatívákat mint sétára, kerékpárra és tömegközlekedésre vonatkozó útvonalak. Amennyiben a helyszínt autóval szeretné megközelíteni, a járművezető könnyedén megtudhatja, hogy merre kell mennie, ha a lehető leggyorsabban szeretne eljutni célpontjához.

Van azonban egy másik lehetőség – egy olyan útvonal, amely 7 perccel tovább tart ugyan, de a várható üzemanyag-fogyasztás közel 29 százaléka megtakarítható vele. Ez a környezetbarát útválasztás nevű új funkció.

Lehet majd választani az útvonalak között

Az újdonsággal mostantól olyan útvonalakat is választhatnak a felhasználók, amelyek hozzájárulnak a mérsékeltebb üzemanyag-fogyasztáshoz, ezzel pedig nemcsak pénzt takaríthatnak meg, de csökkenthetik szén-dioxid-kibocsátásukat is. Ezek a tényezők számos európai lakos számára kiemelten fontosak, a Statista 2022-es jelentéséből ugyanis kiderült, hogy a közúti közlekedés a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátási forrás Európa-szerte.

A Google Térkép mostantól nemcsak a leggyorsabb, de a leginkább üzemanyag-takarékos útvonalat is megjeleníti. Csupán néhány kattintással megtekinthető a két útvonal közötti relatív üzemanyag-megtakarítás és időkülönbség, így a felhasználók kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. Azoknak sem kell aggódniuk, akik mindig a leggyorsabb útvonal mellett döntenek, hiszen a beállításokban bármikor személyre szabhatják, hogy milyen opciókat mutasson meg nekik az alkalmazás.

A Google Térkép új, környezetbarát útválasztás nevű funkciója.
Fotó: Google

A motor típusa is kiválasztható lesz

Az üzemanyag-megtakarítás a motor típusától függően is változhat. A dízelmotorok például általában nagyobb sebességnél hatékonyabbak mint a benzin- vagy gázmotorok, míg a hibrid és elektromos járművek jobban teljesítenek a lassabb, városi forgalomban. Ezentúl a Google Térkép lehetővé teszi, hogy az Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában környezetbarát útvonalat tervező járművezetők kiválaszthassák a motor típusát – benzines vagy gázüzemű, dízel, hibrid vagy elektromos jármű –, hogy a legjobb útvonalat és a legpontosabb üzemanyag- vagy energiahatékonysági becsléseket kapják.

A technológia létrehozása az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma (NREL) üzemanyag- és energiahatékonysági megállapításainak és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatainak köszönhetően vált lehetővé. Ezen adatok és a Google Térkép vezetési trendjei segítségével a Google gépi tanulási modelleket fejlesztett, amelyeket az adott régióban legnépszerűbb motortípusokra szabtak.

Más közlekedési módokhoz is adnak tippeket

A Google több tippet is ad, hogy az emberek minél hatékonyabban jussanak ez az úti céljaikhoz:

  • Elektromos autók: az „elektromos autó töltőállomás” kifejezésre keresve láthatóak a közelben lévő töltőállomások, illetve olyan részletek mint az állomás típusa és töltési sebessége. Egyes állomások esetében pedig még az is megtudható, hogy a töltő elérhető-e az adott pillanatban, ezzel is elkerülve a felesleges várakozást.
  • Kerékpáros közlekedés: a vállalat nemrég bejelentette, hogy mostantól a korábbinál több kerékpáros útvonalra vonatkozó információval szolgál majd a felhasználóknak, így többek között részletesebb képet ad az elérhető útvonalakról, és arról, hogy útközben találkozhatnak-e erős autóforgalommal, meredek emelkedőkkel vagy egyéb akadályokkal. Emellett a világ több mint 500 városában, köztük Barcelonában, Berlinben, Londonban, Párizsban és Rómában is megtalálhatóak a közeli kerékpár- és robogómegosztó pontok.
  • Gyalogos közlekedés: a Google Térkép a séták során is lépésről lépésre történő útbaigazítást kínál. Annak érdekében, hogy a felhasználó semmiképpen sem tévedjen el, a térkép élőben mutatja helyzetet és nyilakkal jelzi a pontos menetirányt. A Street View segítségével pedig előzetesen is megtekinthető a gyalogosan megtenni kívánt útvonal.
  • Tömegközlekedés: a programok megtervezésekor néhány kattintás után megtudható, hogy az úti cél megközelíthető-e busszal, vonattal vagy akár komppal. Amennyiben a Google számára elérhetőek az adatok, a térkép segítségével a valós idejű érkezési és indulási időpontokat is megtekinthetőek, de a szükséges átszállások, illetve a járatok késései is ellenőrizhetőek. A Google Térkép emellett azt is megmutatja, hogy mennyire lesz zsúfolt a választott jármű, milyen a hőmérséklet, és elérhetőek-e akadálymentesített útvonalak.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások