fbpx
Indonézia

Viszlát PayPal és Yahoo! – Amerikai tech-óriásokat is letiltott Indonézia

Olyan történt, amit sokan nem gondoltak volna: a világ egyik legnagyobb lélekszámú demokráciája felvette a kesztyűt a tech-óriásokkal szemben, és meglépte, amit senki nem hitt volna.

A Media1 egyik hűséges olvasójának levele alapján futottunk bele a hírbe, miután Balin élő ismerősei arra panaszkodtak, hogy nem tudják használni a Yahoo! levelezőt. Utánanéztünk: a hír igaz, nem kacsa. Nézzük a részleteket.

Pár napja jelent meg a világsajtóban az a hír, miszerint Indonézia blokkolta a Yahoo! keresőmotoros weboldalt, a PayPal pénzügyi szolgáltatót és több szerencsejátékos weboldalt, mert nem feleltek meg az engedélyezési szabályoknak – ezt egy helyi kormánytisztviselő közölte a közösségi oldalán. A poszt óriási hír-lavinát indított el.

Az ügy persze nem előzmény nélküli: Indonéziában a tech-óriások működését regisztrációhoz kötnék. A 2020. november végén közzétett, de azóta még nem életbe léptetett szabályok értelmében a hatóságok széleskörű jogkörrel rendelkeznek, így például a platformokat kötelezhetik bizonyos felhasználók adatainak közlésére. Sőt, a törvénytelennek ítélt vagy a „közrendet zavaró” tartalmakat sürgős esetben négy órán, ellenkező esetben 24 órán belül el kell távolítsák.

A július végéig meghosszabbított határidő lejárta előtti napokban több technológiai vállalat is sietett a regisztrációval, köztük az Alphabet Inc (Google), a Meta (azaz a Facebook), az Instagram, a WhatsApp, valamint az Amazon.com.

Ugyanakkor Semuel Abrijani Pangerapan, az indonéziai kommunikációs minisztérium vezető tisztviselője sms-ben közölte, hogy nem mindenki regisztrált határidőig. Így most a blokkolt weboldalak közé tartozik többek között az említett Yahoo! és a PayPal, valamint olyan streaming alapú játékoldalak mint a Steam, a Dota2, a Counter-Strike (CS) és az EpicGames címei.

Természetesen a helyi lakosok illetve az érintett nagyvállalatok a közösségi oldalakon élesen bírálták a kormány lépését, mivel az sokat árthat az indonéz online játékiparnak és a PayPal-t használó szabadúszó vállalkozóknak.

A kormány megoldást ígért arra, hogy az emberek kivehessék befizetéseiket a PayPalról, ami magában foglalhatja a weboldalához való hozzáférés újbóli megnyitását – legalábbis egy rövid időre. Továbbá megígérték, hogy a hatóságok feloldják azon honlapok blokkolását, melyek megfelelnek a regisztrációs szabályoknak.

A becslések szerint 191 millió internetezővel és fiatal, a közösségi médiához értő lakossággal rendelkező délkelet-ázsiai ország jelentős piacot jelent számos technológiai óriás-platform számára.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Ott vagyunk Facebookon is.

Borító: Indonézia – Pixabay
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások