fbpx
hvg.hu

Csaló oldal él vissza a HVG nevével és arculatával

Az ügyben a HVG kiadója ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

Pénzügyi segítséget ígér, valójában pénzt lop az oldal, melynek üzemeltetői a HVG ismert logójával, a hvg.hu fejléce alatt közölnek hamis információkat – figyelmeztetett a portál egy mai, pénteki felhívásában.

Mint írták, aki bedől, azt százezrekkel, vagy akár milliókkal is megkárosíthatják.

A csaló oldal a Tesla és az azt alapító Elon Musk állítólagos ötletére alapozva ígér pénzügyi mentőövet, mindezt a hvg.hu ötleteként tálalva, ám a portálnak mindehhez semmi köze.

„A HVG sosem ígéri gyors meggazdagodás lehetőségét, és nem kereskedik kriptovalutával”

–hangsúlyozták. Az átverést terjesztő oldalon több dolognak is gyanúsnak kell lennie:

  • Az oldal webcíme nem a hvg.hu-val kezdődik, hanem a tigwired.com domén egyik aloldaláról van szó. A portálhoz eljutott információk szerint több más doménnnel is próbálkoznak csalók. Ami közös bennük és fontos megjegyezni: egyik esetben sem a hvg.hu címmel indul a címsorban az oldal elérhetősége.
  • A hvg.hu fejléc bármely elemére kattintva nem a megszokott helyre navigál az oldal, hanem saját magára vissza.
  • Az oldal nem a hvg.hu-n alkalmazott betűtípust használja.
  • Rögtön a hír elején ott szerepel több hazai médium logója, azt a látszatot keltve, hogy az információ az Indexen, a 444-en, a Blikken, a Velveten és a napi.hu-n is megjelent. Ez egy angol nyelvű „As seen on” (Ahogy már máshol láthatta) felirat alatt van.
  • A szöveg láthatóan nem cikkszerű, hanem kereskedelmi céllal íródott. („Regisztráljon itt, és kezdjen el profitálni!” feliratú gomb stb.)

Olvasói visszajelzésekből az is kiderült, hogy van, akitől már pénzt is csaltak ki így, de a személyes adatok megadásáig már többen is eljutottak. Az egyik megkárosított személy rendőrségi feljelentést tett, valamint ismeretlen tettes ellen a kiadó is feljelentést fog tenni.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások