fbpx
Harkai István, a Minősített Könyvelők Egyesületének elnöke

Könyvelőhiányt okoz a kata szabályainak megváltoztatása a Minősített Könyvelők Egyesülete szerint

A közel 450 ezer katás közül nagyjából csak 40-120 ezren lehetnek, akik az átalakított adónemben maradhatnak a kedden elfogadott változások miatt a Minősített Könyvelők Egyesületének elsődleges adatai szerint. Sok egyéni vállalkozó nehéz helyzetbe kerül, és nem csak az adóterhének jelentős emelkedése miatt. A megnövekedett adminisztrációs terhek elvégzéséhez egyszerűen nincsen elegendő könyvelő az eleve szakemberhiánnyal küzdő szakmában, erre figyelmeztet a szakmai szervezet elnöke. 

A Minősített Könyvelők Egyesülete szerint nagy az esélye annak is, hogy egy ilyen intézkedés hatására az amúgy is túlterhelt, egyre fogyatkozó számú könyvelők egy része befejezi a tevékenységét, így tovább csökken a szakemberek száma. Az egyéb adózási formákban már nem csak évi, hanem havi bevallásokat kell készíteni, sokkal szigorúbb nyilvántartásokat kell vezetni, a törvényes működéshez sokkal több feltételt kell figyelni a könyvelőknek. Mindez a vállalkozásoknak többletköltséget, a könyvelőknek többletmunkát jelent, és ezzel tovább bonyolítja és drágítja a módosítás az adórendszert. A szakemberek szerint félő, hogy az intézkedéseknek nem az lesz a hatása, hogy több adót fizetnek az egyéni vállalkozók, hanem ismét a feketegazdaság irányába fognak sokan váltani.

Különösen problémásnak nevezik szerdai, a Media1-nek is megküldött közleményükben, hogy adóéven belül kerül sor a jogszabályok módosítására. A tegnap elfogadott szabályok szerint augusztus 31-ig működhetnek tovább a megszokott formában a katás vállalkozások. Élő szerződések betartását, az életszerű munkavégzést is akadályozza az új szabály, amivel még a költségvetés sem biztos, hogy jobban fog járni, hangsúlyozza a Minősített Könyvelők Egyesülete.

Hangsúlyozzák: élő szerződések esetén kihívásos annak kezelése, hogyan lehet például olyan bevételeket kezelni, amiket egy szeptemberben már megszűnő egyéni vállalkozó kap. Ez a megrendelők számára is többletmunkát, adminisztrációt jelent. Több százezer szerződést kell a nyári szabadságolások alatt átírni, ezért ésszerű lett volna a 2023-as év elejét megvárni a változásokkal.

Mit tehetnek a pórul járó katások?

A MINKE szerint most az a legfontosabb, hogy minden vállalkozás egyeztessen a könyvelőjével, adótanácsadóval, az időpontról, hogy mikor tudják áttekinteni a választási lehetőségeket. Cégek esetében az adónem-váltás miatt könyvvizsgálatra is szükség lehet.

A MINKE szerint a konkrét egyeztetéssel ajánlott várni pár napot, a törvény hivatalos megjelenését követően, mert a teendők nagyban függenek attól is, hogy a NAV milyen tájékoztatót fog közzétenni az átállás módjáról és a könyvelőnek is tájékozódni kell a lehetőségekről.

Számológép, kalkulálás, pénzügyek.
Számológép, kalkulálás, pénzügyek. Fotó: stock / Depositphotos

A leghasznosabb, amit minden a katából kieső vállalkozó addig is tehet, hogy felkészül a könyvelővel, adótanácsadóval, könyvvizsgálóval folytatandó beszélgetésre, mert konkrétumok nélkül a szakemberek sem tudnak konkrét tanácsot adni. Nézze át és írja le milyen költségei vannak, melyek a vállalkozásával kapcsolatban merülnek fel. Ez ugyanis nagyban befolyásolja, hogy milyen adózási módot érdemes választani. Például van-e kocsija, amire költséget lehet elszámolni, mennyi az anyag- és árubeszerzés költsége, egyéb vállalkozási költségei – tették hozzá.

Emellett azt is érdemes átgondolni, hogy mennyi bevétele várható még augusztus 31-ig a vállalkozásnak. Ugyanis például a kata-alanyiság megszűnésének utolsó napján megszerzett bevételnek kell tekinteni minden olyan ellenértéket, amelyről kiállított bizonylat szerinti teljesítési időpont a kata-alanyiság időszakára esik. Tehát az a kisadózó, aki már 2022 januárjában is katás volt, és a kata státuszát 2022. szeptember 1. nappal szünteti meg, az idén 12 millió Ft-ig nem fizet különadót.

A Minősített Könyvelők Egyesülete a törvény megjelenése után további tájékoztató anyagokkal, az új adózási forma kiválasztását segítő kalkulációs táblákkal fogja segíteni a vállalkozókat és könyvelőket. További információk a szervezet Facebook oldalán lesznek láthatók.

Tegnap, villámtempóban fogadta el az Országgyűlés fideszes többsége azt az új törvényt, amely megtiltja ősztől a katások számára, hogy vállalkozások számára is vállalkozási tevékenységet végezhessenek. A törvény miatt számos szakmai szervezet tiltakozik, az informatikusoktól, a könyvipartól, a MÚOSZ-on át, de demonstráltak ellene a futárok és sokan mások is. A Jobbik és a Mi Hazánk Mozgalom már jelezte, hogy amennyiben Novák Katalin köztársasági elnök aláírja a törvényi változást, az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A KATA-val kapcsolatos híreink itt olvashatók.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Fotó: Harkai István, a Minősített Könyvelők Egyesületének elnöke

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások