fbpx
Adótorony.

Teljesen lekapcsolta a Magyar Telekom a 3G mobilhálózatát, közben újabb hálózatfejlesztéseket indít a vállalat

Már sehol sem érhető el a harmadik generációs mobilszolgáltatás. A legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek hangforgalmát a meglévő 2G hálózat veszi át.

Ahogy arról előzetesen beszámoltunk, július 1-jétől, mától már Magyarország egyetlen területén sem érhető el a Telekom 3G hálózata. A szolgáltató a hálózat kihasználatlansága miatt döntött a lekapcsolás mellett, hiszen ügyfélkörét tekintve a teljes hangforgalom 2,3 százaléka, az adatforgalomnak pedig mindössze 0,84 százaléka zajlott már csak ezen hálózaton.

A cég ügyfelei nem maradnak mobil- és adatszolgáltatás nélkül ezt követően sem: a közel országos lefedettségű, a korábbi technológiáknál jobb ügyfélélményt nyújtó 4G hálózat továbbra is az ügyfelek rendelkezésére áll mind a hang-, mind az adatforgalom céljára. A legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek hangforgalmát a meglévő 2G hálózat át tudja venni, közölte pénteken a Media1.hu-nak megküldött közleményében a távközlési óriás.

Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese így nyilatkozott:

„A 3G hálózat lekapcsolása egy logikus lépés a mobiltechnológia fejlődésében. Fontos látni, hogy a változással nem elveszünk valamit az ügyfelektől, hanem a korszerűbb technológia segítségével jobb minőségű szolgáltatást érhetnek el azzal, hogy átváltanak a 4G/5G hálózatokra. Egy másik pozitív hozadéka a technológiaváltásnak és az ahhoz kapcsolódó kommunikációnak, hogy olyan ügyfeleket is elértünk, akik eddig csak nyomógombos telefont használtak, és kevésbé voltak fogékonyak a digitalizáció nyújtotta lehetőségekre.”

Kollár Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Frekvencia- és Azonosítógazdálkodási Főosztályának vezetője kiemelte:

„Napjainkban az okostelefon a mindennapi kapcsolattartás alapvető eszköze lett, amely egyre kevésbé a telefonálás, és egyre nagyobb mértékben a tájékozódás, online kapcsolattartás, kommunikáció, szórakozás, a munka és a tanulás fontos eszköze is egyben. A gyors és megbízható adatforgalmat biztosító 4G-hálózatok üzemeltetése és a további fejlődést kínáló 5G-hálózatok bevezetése, a sikeres digitális átalakulás megkerülhetetlen az ország versenyképességét illetően. Mindehhez a szolgáltatók, az állami szereplők, az egyetemi szféra, szakmai szervezetek és a piac együttműködésére van szükség. A 3G kivezetés megvalósítása fontos mérföldkő a digitalizációs folyamatban, egyben örömteli példa az együttműködésre.”

Áramot spórolnak ezzel és a felszabaduló frekvenciákat korszerűbb megoldásokhoz tudják felhasználni

A vállalat döntésében nem elhanyagolható a környezetvédelmi szempont sem: tekintettel a 2G/4G közel országos lefedettségére egy redundáns hálózat, az alig használt 3G lekapcsolása mindenképpen energiamegtakarítást jelent. Ráadásul a korszerűbb technológiák hatékonysága jobb, az 1 byte eljuttatására fordított energia jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, hiszen a 4G esetén ez csak körülbelül ötöde a 3G-nél szükséges energiának. Emellett a korlátos frekvenciakészlet szempontjából hatékonyabb kihasználást jelent, ha a 3G lekapcsolása következtében felszabaduló sávokat a korszerűbb 4G/5G szolgáltatásra lehet használni.

A lekapcsolás előtt a Telekom több körben, sms-ben kereste meg azon ügyfeleit, akiket a változás leginkább érintet. Aki régebbi, több éves készülékkel rendelkezik, és még nem tette meg, annak érdemes ellenőriznie, hogy sim-kártyája és készüléke 4G-képes-e, és hogy készülékbeállítása támogatja a 4G/5G hálózat használatát. Ehhez a Telekom praktikus segítséget nyújt weboldalán.

Aki 4G- vagy 5G-képes készülékre cserélné 3G-s telefonját, annak érdemes kihasználnia az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) Netre fel! mobilkészülékcsere-támogatási programjában igényelhető bruttó 20 ezer forintos támogatást, amely a Telekom üzleteiben is kérhető.

Újabb hálózatfejlesztéseken dolgoznak a háttérben

Tekintettel az adatfelhasználás intenzív növekedésére (2022 első negyedévében az átlagos havi használat elérte a 8,7 GB-ot, ami az előző év azonos időszakához képest 30 százalékkos növekedést jelent), a Magyar Telekom a jövő igényeire is felkészül. Idén is folytatja 2020-ban elindított, több éves hálózatmodernizációs programját, amelyben partnere az Ericsson Magyarország.

A korszerűsítés célja a szolgáltatásminőség fenntartása és fejlesztése, valamint a kapacitásnövelés. A hálózatmodernizáció és az annak során használt 5G-képes eszközök fontos előfeltételei az 5G hálózat földrajzi kiterjesztésének középtávon.

Telekom üzlet a Duna Plazában. Fotó: Ladányi András, Media1
Telekom üzlet a Duna Plazában. Fotó: Ladányi András, Media1

A Telekom 5G szolgáltatása jelenleg Budapest és Budaörs mellett 28 Balaton parti településen, valamint hat megyeszékhelyen (Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét, Szombathely, Győr) érhető el. Az 5G hálózat lakosságra vetített, kültéri lefedettsége a fővárosban 33 százalék, országosan pedig 10,6 százalék.

A modernizáció részeként korszerűsítik a mobilkommunikációs bázisállomásokat, ez nemcsak az aktív és passzív rádiótechnikai eszközöket érinti, hanem az azok elhelyezéséhez és működéséhez szüksége teljes infrastruktúrát is magába foglalja. A szolgáltató ezzel olyan technológiai képességeket teremt, amelyek lehetőséget adnak akár azonnali, akár későbbi szolgáltatásbővítésre az adott állomásokon és országosan. Nagy előnye a korszerűbb hálózatnak a rugalmassága, az ügyféligényekre való gyorsabb és testreszabottabb reagálás képessége.

A Magyar Telekom tájékoztatása szerint az elmúlt 6 évben több mint 300 milliárd forintot költött Magyarországon mobil- és vezetékes hálózatainak infrastruktúra-fejlesztésére.

Még több hír található a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Depositphotos.com/ stock
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások