fbpx
A Demokracija hetilap címlapja 2022. június 2-án.

Miután Orbán Viktor szlovén szövetségese megbukott a választáson, eladta szlovén lapját egy kormányközeli magyar üzletember

Kétségessé vált a szlovéniai médiaháttér értelme.

Az Orbán Viktorhoz közel álló Schatz Péter tulajdonában lévő R-Post eladta a Demokracija nevű hetilapot kiadó Nova obzorjaban lévő tulajdonát, így az új többségi tulajdonos az egyébként veszteséges Nova24TV csatorna lesz, 65,84 százalékban – írta a Delo című napilap nyomán a Népszava.

Szlovéniában új, liberális-balközép kormány van, amelyet az áprilisi voksoláson győztes Szabadság Mozgalom (GS), a szociáldemokraták, valamint a Baloldali Párt alkot. A kormányalakítással megbízott Robert Golob többször jelezte, teljesen szakít elődje, Janez Jansa populista politikájával, mely azt eredményezheti, hogy a Fidesz-közeli vállalkozások számára mind kevésbé lesz vonzó a szlovén piac.

Jansa Orbán Viktor szövetségese volt az európai politikában.

A szlovén média már hetekkel korábban jelezte, az SDS választási veresége kétségessé tette azon médiaapparátus gazdasági létjogosultságát, amelyet a magyar kormányhoz közeli tőke segítségével építettek fel és a szélsőjobboldali tábort segítette.

A Demokracija abban reménykedett: a magyar tulajdonosok a médiapiacról való kivonulásukat úgy hajtják végre, hogy a veszteséges Nova24TV-től elkülönülten működhessenek tovább. Ez azonban nem valósult meg.

Joze Biscak, a Nova obzorija igazgatója és a Demokracija főszerkesztője lemondott mindkét pozíciójáról, és a Delo nem hivatalos információi szerint kollégái máshol keresnek munkát.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: a Demokracija címlapja 2022. június 2-án. Fotó: demokracija.eu
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások