fbpx
Az első magyar Reporter Slam fellépői.

Ismert magyar oknyomozó újságírókkal mutatkozik be a Reporter Slam műfaja Magyarországon

A Dumaszínház a Goethe Intézettel közösen júniusban Magyarországon is bemutat egy sikeres német stage journalism-formátumot, melynek lényege, hogy oknyomozó újságírók mesélnek a legizgalmasabb kutatásaikról, ennek részleteiről számoltak be a Media1.hu-nak a szervezők.

Az első hazai Reporter Slamben a pénzügyi-gazdasági újságíró Brückner Gergely (Telex), a szervezett bűnözésről és titkosszolgálatokról író Dezső András (HVG), a nemzetközi oknyomozásokban közreműködő Kálmán Attila (Investigate Europe), valamint a vidéki Magyarország krónikása, Katus Eszter (Átlátszó) vesz részt. A történeteiket Litkai Gergely humorista összekötő szövegei foglalják keretbe.

Több országban is van hasonló formátum

Az eredeti német formátumot 2016-ban mutatták be, azóta közel 800 újságíró osztotta meg élőben a történetét.

A Reporter Slam a stage (vagy live) journalism ismérveit követi, ami a 2000-es évek derekán jelent meg a médiaipar válságának elmélyülésével, melynek során a nyomtatott sajtónak, illetve a klasszikus újságírásnak is egyre inkább csökkent a befolyása és megingott az üzleti modellje.

A stage journalism klasszikusa a San Franciscóban 2009-ben indult Pop-Up Magazine, melyben újságírók, fotósok, rádiósok mesélik el valós, ám sosem publikált történeteiket. De hasonló formátum Finnországban (Black Box), Dániában (Zetland), Belgiumban és Franciaországban (Live Magazin), Nagy-Britanniában (Sunday Papers Live), Spanyolországban (Diario Vivo) és Romániában (DOR Live) is létezik.

„A Reporter Slam eredeti német verziójának specialitása, hogy az újságírókat megversenyezteti, melyikük története érdemli ki a legnagyobb tapsot a közönségtől – az az újságíró nyeri el ugyanis a SLAMpion címet. A magyar verzióból a vetélkedést kivettük, és inkább arra törekszünk, hogy a különböző profilú újságírók tanulságos és szórakoztató történetein keresztül megmutassuk, hogyan dolgozik egy újságíró. Amikor fake news-oznak meg politikai bérencezik az újságírókat, nagyon fontos, hogy az emberek lássák ezeket az újságírókat szemtől szemben és megértsék, hogyan dolgoznak ők valójában”

– mondta el Bogár Zsolt, aki a Magyar Narancsban oknyomozó újságíróként kezdte, és jelenleg a Deutsche Wellénél a DW Magyarnál szerkesztő. Emellett ő szervezte a Reporter Slam hazai bemutatkozását.

A fellépések ideje és helye

A két esemény:

  • Reporter Slam, Balatonfüred, Magyar Fordítóház, június 10. (péntek) 19:30;
  • Reporter Slam, Budapest, Dumaszínház, június 11. (szombat) 19:30.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: az első magyar Reporter Slam fellépői: Katus Eszter, Brückner Gergely, Kálmán Attila, Dezső András.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */