fbpx
Az Index.hu portál riporteri mikrofonja

Érzéketlen címadás az Indexen, előítéletes borítókép a Totalcaron

Alig 24 óra alatt két, meglehetősen furcsa eset is történt az Indamedia egy-egy lapjánál.

A Media1 egyik olvasója, Lilla felháborodottan küldte el lapunknak, mivel szembesült tegnap, vasárnap az Indamedia csoporthoz tartozó Totalcar nevű autós oldalon. Lilla azt írta a Media1-nek, neki egyenesen a Kurucinfó nevű honlap stílusa jutott eszébe, amikor meglátta, hogy eredetileg romák körözési fotójából készített nyitóképet használtak fel az „Ezért adod el a kocsidat a kereskedőnek (1): mert félsz” című íráshoz illusztrációnak. Szerinte a cikk rasszista, gyűlöletkeltő.

Később a képet magából a cikkből és az Index címoldalán lévő ajánlódobozból levette a szerkesztőség: hogy a nagy felháborodás hatására, vagy csak rájöttek, hogy ez így nagyon nincs rendben, azt nem tudni, de a Totalcar Facebook-oldalán így is ott maradt Balló Marci nevű szerzőjük cikke mellett a kép.

Veszélyes sztereotípia

Ha jól értjük a kép kódolt üzenetét, ha egy autókereskedővel valaki problémát tapasztal, akkor az biztosan egy roma, tehát elképzelhetetlen, hogy egy autókereskedő fehér bőrű létére legyen tisztességtelen, vagy épp roma létére tisztességes.  Ez nyilvánvalóan nem igaz, amit a Facebook-bejegyzés alatt lévő számos felháborodott olvasói hozzászólás is igazol. Az egyik olvasó figyelmezteti a szerkesztőséget, hogy mennyire tévútra került:

„Nem kell ehhez cigány. Az első autómnál amit vettem úgy behúztak 300. 000 kilométerrel mint a huzat, háztól saját lakásán a fickónak. Mindent segített kitölteni én meg aki sosem vett, hát benéztem. Azután már hiába kapálóztam. Azóta van egy nepperem, aki hozza az újat viszi a régit. Nem autókereskedőként tekintek rá. Szolgáltatást veszek. Azt a szolgáltatást, hogy egy kulcsot átadok, egy kulcsot megkapok és egy papírt aláírok. Nem én megyek autót venni és nem én rázom le a csalókat.”

Valaki szintén figyelmeztette a szerzőt, illetve a szerkesztőséget, hogy előítéletes az anyag:

„Nem feltétlenül kell, hogy kisebbségi legyen az illető”, majd elmeséli a saját történetét, ami nem egy roma kereskedőnél fordult elő.

Egy másik kommentelő így fogalmazott:

„Nagyon durva, hogy 2022-ben ezt így le lehet hozni! Gratula a cikk írójának. Goebbels azonnal alkalmazta volna a cikk íróját.”

A kommentekre a hozzászólók nem kaptak választ a szerkesztőségtől.


Frissítünk: Cikkünk hatására átírta a Totalcar az írását

Néhány órával azután, hogy a Media1-en beszámoltunk az ügyről, a Totalcar, elismerve, hogy az írás problémás volt, változtatott azon, és eltávolította az aggályosabb részét.

Ezt írják:

„A cikket módosítottuk
A cikk kellemetlen visszahangot (sic!) váltott ki, sokan sértőnek érezték, és mivel a cikk nem ezzel a szándékkal készült, a félreéthető (sic!) részeket eltávolítottuk. Az írás azért született, mert vannak esetek, amikor az eladó autóra jelentkező vevő rossz szándékkal érkezik. Bárki kerülthet (sic!) ilyen helyzetbe, általános jó tanács, hogy ha az autódat árulod, és ha rossz érzéseid vannak a telefon túlvégén beszélővel, akkor tedd le.
A szerző autókereskedő, a saját kellemetlen tapasztalait (sic!) dolgozta fel.”


Eközben ma, hétfőn, az ugyancsak az Indamediához tartozó Indexen a következő címmel jelent meg egy írás a címlap egyik kiemelt pontján:

„Három végtagját is amputálták, tárt karokkal várta a modellszakma”.

Három végtagját is amputálták, tárt karokkal várta a modellszakma. Így jelent meg az Index egyik írása hétfőn
Három végtagját is amputálták, tárt karokkal várta a modellszakma. Így jelent meg az Index egyik írása hétfőn

Amint látszik, az Index fotót is közölt az ecuadori Victoriáról, akit gyerekkorában olyan súlyos sérülés ért, hogy a  történtek következtében mindkét karját és egy lábát is amputálni kellett, ám ennek ellenére nem adta fel. Aligha kell hosszan magyarázni, miért vall érzéketlenségre ez a fajta címadás, és tárt karokkal várni egy három végtagját elvesztő embert.

Hírünk élesítésének pillanatára egyébként már címet cserélt az Index szerkesztősége. Ez lett az új:

„Három végtagját is amputálták, álma mégis valóra vált, modell lett”

Frissítés

Cikkünk után a Totalcar változtatott írásán, elismerve, hogy az többeket megbotránkoztatott. Hozzátették, ez nem volt céljuk.

Még több tartalom érhető el a Media1-en. Kérheti tartalmainkat Telegramon is, és ott vagyunk Facebookon is.

Borító: Az Index.hu portál riporteri mikrofonja. Fotó: Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */