fbpx
Orosz támadásban megrongálódott épületek a kijevi régióban, Ukrajnában 2022. április 8-án.

Pulitzer-különdíjat kaptak a háborúról tudósító ukrán újságírók

A bátorságukat, a kitartásukat és az elkötelezettségüket hangsúlyozva ismerték el az ukrán média munkatársait.

Kihirdették a 2022-es év Pulitzer-díjainak nyerteseit – számolt be az Euronews. Az idei díjátadón a 2021-ben készült munkákat díjazták, valamint elismerték az idén, február 24-én kirobbant orosz-ukrán háborúról tudósító újságírókat is.

A közszolgálati díj nyertesét egy aranyéremmel honorálták, míg az egyes kategóriák győztesei 15 ezer dollárt kaptak.

  • A közszolgálati újságírás Pulitzer-díját a The Washington Post nyerte el a január 6-i, az amerikai Capitolium elleni támadásról szóló tudósításáért. Az indoklás szerint az elismerés a „lenyűgözően elmesélt, szemléletesen bemutatott” beszámolóért járt, amely „alapos és kíméletlen áttekintést biztosított a nyilvánosságnak a nemzet egyik legsötétebb napjáról”.
  • A Breaking News díjat a Miami Herold munkatársa kapta a Champlain Towers South toronyház összeomlásáról szóló tudósításáért.
  • Az oknyomozó kategóriában a díjat a Tampa Bay Times három munkatársának ítélték oda, a Florida egyetlen akkumulátor-újrahasznosító üzemében feltárt hiányosságok bemutatásáért.
  • A The New York Times a nemzetközi tudósítás kategóriában nyert, mivel a tudósítás megkérdőjelezte a Szíriában, Irakban és Afganisztánban végrehajtott amerikai légicsapások következtében elhunyt civilekről szóló hivatalos beszámolókat.
Pulitzer-díjak a The Washington Post szerkesztőségében.
Pulitzer-díjak a The Washington Post szerkesztőségében. Fotó: stock / Depositphotos

Emellett külön elismerésben részesítette a Pulitzer-díj bizottsága az ukrán újságírókat, kiemelve „bátorságukat, kitartásukat és elkötelezettségüket” az év elején kezdődött, és még mindig tartó orosz invázióról szóló tudósításaikban – írta az Euronews.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Orosz támadásban megrongálódott épületek a kijevi régióban, Ukrajnában 2022. április 8-án. Fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások