fbpx
A lenta.ru portál kezdőlapja 2022. május 9-én.

A tiltás ellenére háborúellenes hangnemre váltott a Lenta.ru orosz hírportál

„Munkát, ügyvédeket és valószínűleg politikai menedéket keresünk” – írták a lap munkatársai a hétfői akciójuk kapcsán, amiért akár 15 év börtönt is kaphatnak Oroszországban.

Az orosz-ukrán háborút és Vlagyimir Putyin orosz elnököt elítélő cikkek jelentek meg az egyik legolvasottabb orosz hírportálon, a Lenta.ru-n ma, hétfő reggel – számolt be a 444.hu, mely idézett is néhány címet az orosz lap mai címlapjáról:

  • „Az orosz hadsereg tolvajok és martalócok serege lett”
  • „Vlagyimir Putyin szánalmas diktátorrá és paranoiássá vált”
  • „A háború nem fedi el a gazdasági buktát, Putyinnak mennie kell”

A fenti cikkeket a szerzők ráadásul névvel aláírva hozták nyilvánosságra – a harmadikat ketten jegyezték, az írás végén hozzátéve, hogy „Munkát, ügyvédeket és valószínűleg politikai menedéket keresünk”.

Valamennyi cikknél jelezték: a szöveget nem egyeztették a lapvezetéssel.

Nem hackertámadás történt, régóta tervezték az akciót a Lenta.ru-nál

A Mediazona nevű független lap a Szabad Európa beszámolója szerint elérte a Lenta.ru szerkesztőségét. Jegor Poljakov gazdasági rovatvezető elismerte, hogy nem külső hekkertámadás áll a háttérben, hanem maguk publikálták a cikkeket. A döntést már korábban meghozták, mostanáig azonban nem volt lehetőségük megvalósítani – hogy miért, azt viszont nem árulta el.

Egy, a február 24-én kirobbant háború után néhány nappal született orosz törvény értelmében akár 15 év börtönbüntetést is kaphat az, aki „álhíreket” terjeszt az orosz hadseregről. A szabályozásnak az is része, hogy a háborúra csakis „különleges katonai hadműveletként” lehet hivatkozni.

A mai nap Oroszországban szimbolikus, hiszen most van a Szovjetunió második világháborús győzelmének 77. évfordulója, és ezt egy katonai parádéval ünnepelték, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök is beszédet mondott.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: a lenta.ru portál kezdőlapja 2022. május 9-én.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások