fbpx
444.hu

Több mint kétmillió forintot gyűjtöttek össze a 444 támogatói a háború miatt nehéz helyzetbe került újságíróknak

Más európai médiumok is hasonló segítségnyújtó akciókat szerveztek.

Lezárult a 444 által szervezett, az orosz-ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került újságírókat segítő gyűjtése, amelyen összesen 2 millió 71 ezer forint gyűlt össze – számolt be szerdán a portál.

Mint írták, 1 millió forintot már április elején elutaltak a bécsi székhelyű nemzetközi újságíró szervezet, az International Press Institute (IPI / Nemzetközi Sajtóintézet) Szolidaritási Alapjának, és most további 688 ezer forintot küldtek nekik.

„Ebből a pénzből ők felszereléssel, például műholdas telefonokkal és más eszközökkel segítenek Ukrajnában, illetve közvetlen pénzügyi támogatást is nyújtanak rászoruló újságíróknak”

– írta a portál.

382 ezer forint jutottak el a Rigából működő, orosz és angol nyelven publikáló Meduza nevű, 2014-ben alapított független portálnak, amelyet az orosz hatóságok már az orosz-ukrán háború megindulása után betiltottak – egyébként közvetlenül is lehet őket támogatni, ide kattintva.

A 444 részt vett a prágai székhelyű, angol nyelvű, Kelet-Európával foglalkozó Transitions portál már lezárult gyűjtésében is, ahol 43 ezer dollár folyt be – ebből ukrán, orosz és fehérorosz újságírókat támogatnak.

Mások is segítenek

Túl a fentieken, a londoni székhelyű thefix.media már több mint 2 millió eurót gyűjtött össze a háború kitörése óta. „A pénzből műholdas telefonokat, nagy teljesítményű akkumulátorokat, golyóálló mellényeket és más eszközöket vásárolnak ukrán újságíróknak, és közvetlen anyagi támogatást nyújtanak a térségben működő szerkesztőségeknek” – írta a 444.

A lengyel Gazeta Wyborcza napilap alapítványa pedig egy Ukrán Médiaalapot hozott létre más európai kiadókkal együttműködve, eddig 260 ezer eurót összegyűjtve. Ebből tárgyi és anyagi támogatást nyújtanak ukrán újságíróknak és lapoknak, továbbá segítik az üldözött médiamunkások kimentését is.

Mint arról korábban a Media1 számolt, rögtön a háború kitörése után 500.000 ezer eurót küldött az Axel Springer médiakonszern a független ukrán médiának, többek között golyóálló mellényekre, felszerelésekre és más eszközökre.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Kiemelt fotó: Kasza János / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások