fbpx
a Budai Vár területe Budapesten

300 lakás maradhat internet nélkül a budai Várban

A budai Várban élők vezetékes internetszolgáltatását 2017 óta biztosító, az EuroCable Magyarországhoz tartozó VárTelecommal a korábbi, fideszes polgármester idején nem dokumentálták a kontraktust, ezért a cég csak szóbeli megállapodás alapján végzi a munkát, azt is ingyen, mert az I. kerület évek óta nem fizeti ki számára a szolgáltatást.

Mindössze egy szóbeli megállapodás alapján, ingyen dolgoztatta Budapest I. kerületi önkormányzata, azaz a Budavári Önkormányzat a VárTelecom nevű céget, amely egyedüliként hajlandó volt a budai Vár területén internethálózatot telepíteni. A szolgáltató türelme azonban mostanra elfogyott, ezért ha nem születik megegyezés, 300 lakás digitális közmű, azaz internetszolgáltatás nélkül marad – írta meg az Index.

A budai Várba csak öt évvel ezelőtt, 2017-ben vezették be a vezetékes internetet, mivel a műemléki védettségű területre és épületekbe nagyon körülményes az engedélyeztetés, és ez a tortúra sokakat elriasztott a gerinchálózat kiépítésétől.  Sokan ezért az ott élők közül, amíg az önkormányzat nem talált partnert a kiépítésre, mobilneten voltak kénytelenek dolgozni. Ez a cég lett a VárTelecom, mely vállalta, hogy kiépíti az optikai gerinchálózatot a nehezített körülmények ellenére.

A hálózat elkészült, de a fideszes vezetés nem írta alá a szerződést

Az önkormányzat akkori vezetője, Nagy Gábor Tamás fideszes polgármester és a VárTelecom ügyvezetője ennek megvalósulásáról közös sajtótájékoztatón számolt be. A következő lépésről, azaz a lakások gerinchálózatra kötéséről a fideszes polgármester 2018 decemberében úgy fogalmazott:

„…az önkormányzat most azt vállalta, hogy a lakásokig való bekötést a Gamesz segítségével, illetve az egyszeri bekötési díjat a bérlőktől átvállalva a cég részére beszámlázott/lehívott ütemrend szerint megtéríti.”

Csakhogy az Index szerint végül mégsem térítették meg a költségeket az internetszolgáltató számára. Bonyolítja a helyzetet, hogy 2019-ben politikai fordulat történt a kerületben, és azóta immáron ellenzéki vezetésű önkormányzatról van szó. Mivel az előző, a fideszes vezetés nem kötött írásos szerződést a szolgáltatóval, így a megállapodás érvényre juttatása akadozik.

Budai Vár
Budai Vár. Fotó: Depositphotos.com

Az Index szerint az önkormányzat nem adott tulajdonosi hozzájárulást, így a bekötési munkálatok valójában engedély nélkül folytak. A Nagy Gábor Tamás-féle városvezetés az előkészített szerződést végül nem írta alá.

A lap kérdésére az I. kerületi önkormányzat most azt közölte, hogy felmérték és rögzítették az elvégzett bekötési munkálatokat, és szándékukban áll annak jogosan járó ellenértékét kifizetni. Nagy Gábor Tamásnál is érdeklődött a lap arról, hogy erre eddig miért nem került sor, de cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Több éve várat magára a helyzet rendezése

A VárTelekom Kft. egyébként már két és fél éve folyamatosan jelzi az önkormányzat felé a tartozást, de még mindig nem született meg az egyezség.

„Számunkra is érthetetlen, hogyan foghat hozzá egy ekkora volumenű munkálathoz egy cég pusztán szóbeli megegyezés alapján, de a vállalkozó állítja, hogy az előző polgármester nagyon meggyőző volt” – vázolta az önkormányzat a kialakult helyzet akkori körülményeit.

Hogy mégis miként lehet szerződés nélküli munkavégzést kifizetni, azt írták:

„az aláírt szerződés hiányában a jelenlegi önkormányzati vezetés kizárólag jogalap nélküli gazdagodás jogcímén tudja elszámolni az elvégzett munkát.”

Pataki Tamás, a VárTelecom anyavállalata, az Eurocable Magyarország vezetője így nyilatkozott az Indexnek:

„Arra számítottam, hogy 5 év után végre a héten pénzt kapunk, de csak egy Facebook-posztot küldtek. V. Naszályi Márta polgármesterasszony már hosszabb ideje várakoztat, mint Nagy Gábor Tamás.”

Nincs igazolás

Az Index cikkének megjelenése után egyébként a Budavári Önkormányzattól azt írták, hogy a kivitelező semmilyen hivatalos igazolást nem tudott felmutatni a munka elvégzéséről, így az az abszurd helyzet állt elő, hogy az önkormányzatnak saját költségén kellene elvégeznie a felmérést, hogy megállapítsa, egyáltalán milyen munka készült el, hogy ki tudjon fizetni egy céget, amely nem tudja bizonyítani a munkavégzését.

Szó sincs róla, hogy húznánk az időt, az elmúlt két évben a pandémia kihívásai mellett kellett a korábbi önkormányzati vezetés és a szóban forgó cég mulasztásait felmérnünk – indokolta a fennálló helyzetet a kerület vezetése.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Kérheti a híreinket Telegram applikációra is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások