fbpx
Az Országház épülete Budapesten.

Freedom House: tovább romlott a média helyzete Magyarországon

A most kiadott jelentés szerint a demokratikus normák Albániában, Észak-Macedóniában, Montenegróban, de még Szerbiában is jobban érvényesülnek, mint Magyarországon.
Porsche

Klasszikus Porsche – a jövő legélvezetesebb befektetése (x)

A valaha készült összes Porsche többsége még mind a mai napig az utakat rója. Ez pedig nem véletlen. Több mint 70 évnyi történelemmel ehhez már jóval többre van szükség, mint pusztán megbízható autókra. Elhivatott tulajdonosok és elkötelezett törődés kell hozzá, amelynek alapfeltétele a kötődés. A szerelem. A Porsche Classic pedig éppen azért született, hogy mindent megkaphassanak a klasszikusok.

Tovább a részletekért »

Kiadta a legfrissebb demokrácia-jelentését a posztszovjet térség országairól az amerikai központú, a demokrácia és a politikai szabadságjogok helyzetének monitorozásával foglalkozó nonprofit szervezet, a Freedom House (FH). Mint a 444 felidézte, hazánk a Freedom House indexében már 2019-ben átcsúszott a demokráciák sorából a hibrid rezsimek közé. Választásokat ugyan tartanak, de a demokratikus intézmények törékenyek, és nem minden körülmények között érvényesülnek a politikai és polgári szabadságjogok.

Az idei jelentés az első a XXI. században, amikor a régióban a hibrid rezsim az uralkodó berendezkedés, nem pedig a demokrácia.

Hat területet vizsgálnak, Magyarország a média függetlenségében rontott

A jelentés megállapította, hogy a hibrid rezsimek sorát olyan demokráciákban megválasztott vezetők gyarapítják, akik a hatalom tényleges monopolizálása érdekében feladták a liberális demokratikus elvek iránti elkötelezettségüket.

A jelentés így fogalmaz:

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke jól példázza ezt a tendenciát. Aktívan dolgozott azon, hogy hasonló gondolkodású kormányokat segítsen hatalomra szerte Közép- és Kelet-Európában. Idén április 3-án engedélyezte a versenyképes választásokat, de a Fidesszel a teljes államapparátust – a civil- és a médiaszektor jelentős részével együtt – az ellenzékkel szembeni harc szolgálatba állította. A szavazás következésképpen nem volt szabad, sem tisztességes. Most, hogy Orbán túlélte a választást, kiélheti illiberális és kleptokratikus hajlamait; ugyanez mondható el Aleksandar Vučić szerb elnökről is, aki szintén elsöprő győzelmet aratott az április 3-i választásokon”.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostorban 2022. április 6-án.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostorban 2022. április 6-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Freedom House hat kategóriában vizsgálta az egyes országokat – ezek a demokratikus kormányzás gyakorlata, a választási rendszer, a civil társadalom állapota a független média helyzete, az önkormányzatok mozgástere, valamint az igazságszolgáltatás és a bírói munka szabadsága.

Az FH most publikált adatai szerint Magyarország a médiafüggetlenség területén rontott a mutatóján, és 3,68-as összesített mutatóval rendelkezik.

Ez azt jelenti, hogy az FH mutatói szerint a demokratikus normák Albániában, Észak-Macedóniában, Montenegróban, de még Szerbiában is jobban érvényesülnek, mint hazánkban.

Mint arról a Media1 beszámolt, a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) az április 3-i választást követően ajánlásokat fogalmazott meg az EU-nak és az Orbán-kormánynak a magyar médiahelyzet romlása miatt. Az EBESZ és az ENEMO választási megfigyelői is kitértek arra a jelentésükben, hogy a média terén milyen problémákat láttak.

Cenzúra, sajtószabadság.
Fotó: stock / Depositphotos.com

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: az Országház épülete Budapesten. Fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások