fbpx
Szivárványszínű zászló.

A besült népszavazás miatt a homofób propagandatörvény visszavonását követeli az Amnesty International és a Háttér Társaság

A civilszervezetek szerint a népszavazás eredménye egyértelmű: az embereknek elege van és nem kérnek a kormány kirekesztésre és gyűlöletre épülő kampányából.

„Elbukott a népszavazás, vissza kell vonni a propagandatörvényt”  – ezzel a címmel küldte el közös közleményét az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság a Media1.hu-nak hétfőn.

Felidézték, hogy a nem végleges eredmények alapján közel 1,6 millió ember szavazott érvénytelenül. (Erről nem mindenki tud még, mert mint arról a Media1 is beszámolt, a kormányközeli oldalak közül több is elhallgatta a vasárnapi népszavazás végeredményével kapcsolatban az érvénytelen szavazatok rendkívül magas számát.)

A népszavazásról szóló, a kormány megbízásából készített óriásplakátok Budapesten, a Nagykőrösi úton 2022. március 30-án.
A népszavazásról szóló, a kormány megbízásából készített óriásplakátok Budapesten, a Nagykőrösi úton 2022. március 30-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A két szervezet szerint a népszavazás eredménye  alapján egyértelmű: az embereknek elege van és nem kérnek a kormány kirekesztésre és gyűlöletre épülő kampányából.

„Az eredmény világos: az emberek nem akarnak egy olyan országban élni, ahol a családtagjaik, barátaik és munkatársaik ellen hergel a kormány. A homofób és transzfób propaganda-törvényt haladéktalanul vissza kell vonni” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője hozzátette:

„Azért kampányoltunk az érvénytelen népszavazásért, mert biztosak vagyunk benne, hogy mindenki egy biztonságos és egyenlő Magyarországon akar élni. Van okunk ünnepelni, de még nagyon hosszú út áll előttünk. Az elmúlt két évben a magyar társadalom újra és újra kifejezte, hogy támogatja és elfogadja az LMBTQI embereket. Mi tovább dolgozunk egy olyan országért, ahol mindenki egyformán fontos”.

Az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság főszervezésében illetve 12 másik civil szervezet részvételével a népszavazás érvénytelenségéért folytatott kampány sikeres volt, és bebizonyította, hogy van Magyarországnak egy olyan arca is, amely átlát a kormányzat gyűlöletre építő propagandáján – írják a közös közleményükben.

Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly orosz mintára olyan törvényt fogadott el az Országgyűlés, mely úgy módosította a médiaszabályozást, hogy csak éjszaka sugározhatók LMBTQ-tartalmak.  Ezt követően írta ki a kormány a gyermekvédelmi népszavazást, amely további, az LMBTQ emberek megbélyegzésére alkalmas kérdést tartalmazott.

Kérje a Media1 híreit a Telegram-csatornánkon is, hogy mindig azonnal értesüljön a legújabb tartalmakról!

Ott vagyunk Facebookon is.

További híreinkért ide kattintson!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások