fbpx
Matolcsy György a HírTV-ben.

Matolcsy György jegybankelnök átalakítaná a Wikipedia közösségi enciklopédia működését

Matolcsy az MNB honlapján foglalkozik a közösségi médiás enciklopédiával.

A 444.hu szúrt ki egy, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) oldalán megjelent, Matolcsy György jegybankelnök által jegyzett publikációt.

Az írás válasz a Financial Times (FT) hasábjain megjelent értekezésre az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, miszerint a szabadon szerkeszthető Wikipedia – mely Ukrajna mellett egyelőre még Oroszországban is elérhető – „online csatatérré” vált az orosz és az ukrán szerkesztők között, például a 2014-es maidani események, valamint a Krím annektálásának értelmezése kapcsán.

Ezért fordulhat elő az, hogy egy-egy szócikk más nyelvű változata eltérően értelmez egy adott eseményt, témát.

A közjavak közé tartozik az online enciklopédia

Erre reflektált Matolcsy az MNB oldalán. Azt írta, a „Wikipediától valóban nem várhatjuk el, hogy a végső igazság letéteményese legyen. Az online tudástárnak megvannak a maga hibái, elfogultságai és vakfoltjai, vagyis nem 100 százalékban megbízható”.

Ezt követően arra is kitért, hogy álláspontja szerint megbízhatónak kellene lennie, mivel a „közjavak közé tartozik”. Mint írja, a platformot „gyakran használják trollok, és még gyakrabban elfogult szereplők”.

A bejegyzésben a jegybankelnök a Wikipedia reformjára is kitér, méghozzá nem is akárhogyan – szó szerint idézzük:

„Az élő és elhunyt személyeket tekintve pedig mi – a családunkkal együtt – kapjunk lehetőséget arra, hogy kijavítsuk a Wikipedia szándékosan elferdített karakterábrázolását. Ez pedig foglalja magában az egyértelműen hibás adatok eltávolítását is”.

A teljes publikáció ide kattintva olvasható el.

Most is lehet javítani

Egyébként a Wikipedián valójában most is lehetőség van az esetleges hibák javítására, ha valaki problémás szócikket talál. A szerkesztésre vonatkozó javaslatokat a közösség közösen ellenőrzi. Épp ezért egyelőre nem teljesen érthető számunkra, mi is a gondja az MNB-elnöknek a Wikipediával.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Matolcsy György a HírTV-ben. Fotó: HírTV / adáskép
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások